2011. július 26., kedd

https://www.phpfog.com

https://www.phpfog.com

Még nem próbáltam, de így első olvasásra ígéretes ...
https://www.phpfog.com

9 megjegyzés:

  1. "PHP Fog for Enterprise" lool, ez tetszett. a PHP eleve nem enterprise :D és egy ráültetett réteg sem lesz az. A kötözködéstől függetlenül használható kezdeményezésnek tűnik, és a weboldaluk is tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Jaja. Amúgy ha megnézed, ezek tulajdonképpen előkonfigurált AWS instance-ok. Az a poén, hogy néhány nappal az előtt, hogy megtaláltam, agyaltam rajta, hogy kéne valami olyat csinálni, mint a Google App Engine, csak PHP-ra, és AWS-re építve. Ha akarsz indítani egy startup-ot, github-ról egy klikkel telepíthetnéd a cuccod, és dinamikusan bővíthetnéd a szerver farmod, ha kell. Na, ez kb. pont az. :) Amúgy árban sincs sokkal az AWS felett, átszámolva ilyen havi 5000 az első kategória, ami egy induló szolgáltatáshoz pont elég is, és bárki számára megléphető. Szóval jópofa, és a honlap is designos, tartalomra is jó, meg minden. Azért még mindig motoszkál a fejemben, hogy kéne valami ilyesmit csinálni, csak általánosabban, 1klikkes JBoss telepítés, AppEngine kompatibilis instance-ok, meg hasonló feature-ökkel. :)

    VálaszTörlés
  3. Startupoknak tényleg elég, de én már leszoktam arról, hogy bármi komolyat PHP-ban implementáljak.

    VálaszTörlés
  4. Nálam pont hogy megfordult ez. Én is úgy voltam vele, hogy a komoly dolgokat Java-ban írják, de a nagy ellenpélda a Facebook, az PHP, és azért nem mondanám komolytalannak. :) Szerintem a projekt jellegétől függ, hogy mi rá az ideális.

    VálaszTörlés
  5. De ne felejtsd el, hogy a FB a megjelenítő réteget oldja meg php-ban (fixme), minden komolyabb dologot teljesítmény, meg egyéb okoból nem php végez. ja meg bugzik is jócskány :D, mondjuk az nem biztos, hogy azért, csak ilyen szempontból is érdekes. Szerintem, PHP-hez nincs normális ide (semmilyen dinamikus tipusú nyelvhez nincs!), nincsenek kiforrott külső librarik (legalábbis koránt sem annyi mint Java/.NET esetén), úgy skálázódik, hogy nem skálázódik :D, szerintem para a request+compile+run hármas (jó tudom van rá megoldás), stb. Összegészében nem "enterprájsz". Mindamellett következetlen az egész nyelv. Nincsen hozzá normális webservice réteg, message service. Sokáig lehetne sorolni, és sok mindent össze is lehet benne hozni, de mire megoldasz egy clusterezett (session, perzistens réteg, httpsession, stb), jms, soa szintű dolgot, az nem 2 perc (tudom van memcached, meg egy csomó fancy dolog). tényleg sokáig lehetne sorolni olyan dolgokat, melyek mondjuk Java esetén vannak, szabványosítottak, stb.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a FB lejjebb is PHP, de mondjuk én sem tudom pontosan. Ami nagyon mélyen van, azt szerintem ők is, meg mások is C++-ban csinálják. Most már ott van a hiphop is, lehet cache-elni, de szerintem amúgy sem marad el annyira teljesítményben a PHP a Java-tól, és ha webes alkalmazásokban gondolkodsz, szerintem feature szinten is rendben van. Adatbázisba leképzett session-ökkel szerintem teljesen jól skálázható, elosztott cache-nek ott a memcache (amit te is írtál), tehát egy Facebook-ot, egy ilyen Google+-t, vagy más hasonló webes cuccot simán össze lehet rakni PHP-ban fájdalommentesen. Szóval szerintem ezen a területen nem rosszabb, mint a Java, viszont megy mindenhol, és bárki könnyen beletanul, és elterjedt. Sok szempontból kényelmesebb is, mint a Java. De a lényeg, hogy az alkalmazás válogatja. Volt is erre valami antipattern, talán Magic Hammer volt a neve, aminek az volt a lényege, hogy nem lehet egy megoldás (programozási nyelv, perzisztens réteg, stb.) jó mindenre. A PHP is van ahol gyengélkedik, viszont nem sorolnám be a "komolytalan" kategóriába. Én webportál jellegű dolgot mindenképp PHP-ban csinálnék (próbáltam mást is, de mindig ide kerültem vissza). Amúgy nagy Java fan vagyok, de pont az vele a bajom, hogy a Java "túl enterprise". Nem tudod akárhol hosztolni (élből kell neki egy külön szerver), eleve minden szutyok kell, hogy elkezdhess benne fejleszteni. Sok a sallang. Pl. php-ban azt mondom, hogy file_get_contents($url), ehhez Java-ban hívok 3 factory-t, meg 5 metódust, mire hozzájutok a tartalomhoz, stb. Kéne valami a Java tetejére, ami azt a kényelmet adja, mint a PHP. Egy időben nézegettem a Groovy-t, de az sem tetszett annyira, meg megint ott van, hogy ki hosztol neked Groovy-t. A Python még barátságos, de még ott sem éreztem annyira otthon magam, mint PHP esetén. Még amúgy egy dologban látnék perspektívát, ami a JavaScript, kicsit felokosítva, egy PHP szintű API-val talán betölthetné a PHP helyét. Ráadásul így a kliens és a szerver oldalt is ugyanúgy programozhatnád. Talán ... De igazándiból jelenleg nem tudnék igazán jó alternatívát mondani a PHP-nak, ami teljesen kiváltaná a saját területén, főleg kényelemben ...

    VálaszTörlés
  7. még az előzőhöz, majdnem lemaradt. Vacak egy szálon dolgozhatsz :D:D.
    Ahogy írtad webes portálok fejlesztésére ideális megoldás, és ezt nem is vitatom. Amiről én beszéltem, az az "igazi enterprise", ahol nem kérdés, hogy ki hostol meg mennyiért, mert úgyis 5-10-20 vasat kell alárakni, ahol jobb is ha "bárki könnyen beletanul" arcok távol maradnak az alkalmazástól. én nem azt vitatom, hogy nincs meg a létjogosultsága a php-nak, mert természetesen megvan, de nálunk ~140 Mb-t csak a Java forrás, ez ~15.000 fájlt jelent. Ebben egy refaktorálás még így is húzós, nem hogy úgy, hogy a tipusbiztonság sincs garantálva. Ez most csak egy példa, de nálunk melóhelyen vért pisálnánk, ha php-ban kellene dolgozni, és mi még csak nem is vagyunk a nagymulti kategóriában. A legnagyobb bajom a php-val, hogy következetlen, és dinamikus tipusokat használ, de ezt már mintha mondtam volna :D

    VálaszTörlés
  8. igazából mindenben egyetértek, inkább csak kiegészíteném, mondjuk vállalatirányítási rendszernek lehet én sem állnék neki PHP-ban, viszont másik oldalról mondjuk Wordpress-t, vagy egy Joomla portált sem jutna eszembe Java-ra váltani, ott a pluginokat pont a "könnyen beletanul" arcok tolják kilóra, ők is fejlesztik az egészet, és pont ez adja az egésznek a báját, szóval ha mondjuk open source Google+-t csinálnék, én a PHP-t választanám, amiben ha valami nem tetszik, bárki kijavíthatja, vagy dobhat egy plugint, ami ad egy új feature-t, ha mindez Java-ban van, akkor szegény srácnak lehet elmegy tőle a kedve, mire összerak magának egy fejlesztő környezetet, és működésre bírja az egészet, PHP-ban pikk-pakk belenyúl bárki, szóval én érzem a helyét ebben a világban, akár következetlen, akár nem, és még nem találtam olyan alternatívát, ami teljesen kiváltaná, de ezt meg már én mondtam :)

    VálaszTörlés
  9. amúgy egy időben én is úgy voltam vele, hogy a PHP a gyerekek játéka, de azóta megszerettem :)

    VálaszTörlés