2012. június 30., szombat

Robert Cartman Venus Projectes bejegyzésének hatására futott végig az agyamon a gondolat, hogy tulajdonképpen milyen...

Robert Cartman Venus Projectes bejegyzésének hatására futott végig az agyamon a gondolat, hogy tulajdonképpen milyen fura, hogy a mezőgazdaságunk, állattenyésztésünk, stb. még nem robotizált. A notebookjaink lassan papírvékonyságúak, a mobiltelefonok pedig elférnek akár egy szemüvegben is. Ezzel szemben az emberiség legalapvetőbb szükségleteinek számító élelmezés, energia előállítás, stb. még szinte kőkorszaki szinten tart. Igazából szerintem semmilyen technikai akadálya nem lenne annak, hogy a búzát napelemes gépek vessék, arassák le, süssenek belőle kenyeret, stb. Ugyanígy az áruszállítás is megoldható lenne napelemes vonatokkal, stb. Alapvetően tehát nem irreális az ingyen élelem fogalma. Ugyanígy az ingyen energia fogalma sem irreális. Képzeljünk el egy világot, ahol az alapvető szükségletek minden ember számára rendelkezésre állnak, nincs éhezés, nincsenek hajléktalanok, nem kell fizetni a vízért, gázért, áramért, stb. Élhetnénk így is, csak valahogy nem így alakult ...

9 megjegyzés:

  1. Lesz majd egyszer, ha nem pusztulunk el addig... :-)
    Meg alapjövedelem mindenkinek, 50%-os ÁFA és minden adó és járulék megszüntetése. Így a feketegazdaság fogalma alig értelmezhető, gyakorlatilag szükségtelen minden szociális juttatás és nyugdíj, segély, társadalom biztosítás, a bűnözés nagy része is megszűnik, és pörög a gazdaság mert mindenkinek van pénze amit költ. A munkavállalók nincsenek kiszolgáltatva, mert nem létkérdés a munkavégzés többé, ezért nagyon meg kell fizetni azt aki hajlandó dolgozni. És eközben igen, az "alja munka" nagy részét a gépek végzik, és minden ember lehet az ami "kultúrateremtő társadalmi lény". :-)

    VálaszTörlés
  2. DE attól félek egy ilyen szép új világ csak a régi romjain épülhet fel.

    VálaszTörlés
  3. Robert Cartman Persze ... de nem lesz ilyen szerintem. Mármint semmi se a szép új világ, se a rom. Szép lassan megy valamerre a világ. Itt-ott létrejönnek dolgok, máshol meg nem. De azt nagyjából lehet látni, hogy a minden téren teljesen globalizált világban lassan fenntarthatatlan, hogy embereknek ezért vagy azért különböző jogaik vannak. Persze mindig lesznek "egyenlőbbek", de az "alja" feljebb lesz szerintem mindenképp.
    És azért minden szép új világ az egyes emberekben lévő szép új világból épülhet csak fel, nem kívülről és nem tömegek, meg nem politika vagy háború, mert az mindig mulandó lesz.

    VálaszTörlés
  4. Kemény Zsolt Tökre így gondolom én is mindkét felét. Én alapvetően a probléma forrását amúgy a pénz fogalmában látom (a Zeitgeist-es videóban is ezt taglalják), ami egyfelől olyan természetes a számunkra, mint levegőt venni, másfelől viszont annyira természet ellenes. Például mi az, hogy a pénz dolgozik helyetted? Valaki gürizik egész életében, és létminimumon él, valaki meg hirtelen megszedi magát, nem csinál semmit, és a tengerparton dőzsöl. (http://lf.estontorise.hu/archives/75 - itt írtam erről, de többször nem linkelem be :))

    A másik felével ugyanígy egyet értek, nem fog nekünk senki szép új világot csinálni, annyit tehetsz, hogy elvonulsz a prérire, és kivonod magad a világból. Jobb esetben többed magaddal, és akkor együtt talán fel is épülhet valami. De ezt nem a politikusok fogják neked biztosítani (ők a fenti zárt keretek közt nem csinálnak semmit, de amúgy pont le is sz@rják),és nem is az, hogy kimész felgyújtani néhány kukát, vagy rosszabb esetben embert ...

    VálaszTörlés
  5. A Zeitgeist-ot érdemes megnézni, de szerintem erős fenntartásokkal kell kezelni minden benne lévő információt, és főleg ezek gerjesztette érzelmeket. Az tény, hogy elég kevés ember birtokolja a világ vagyonát (már ez mennyire értelmetlen, semmitmondó kifejezés), de nem annyira mint ahogy a film és sok összeesküvés elmélet sugallja. Eleve az USA-ban a legnépszerűbb vállalkozási forma a részvénytársaság, ellentétben a legtöbb országgal, legfőképp Magyarországgal. Vagyis a több millió vállalkozásnak valószínűleg nagyságrendekkel több részvényese van. Ebből az következik, hogy az Egyesült Államok lakosságának nagy része cégtulajdonos (köztük bank tulajdonos is). Persze tudjuk, hogy az arányok messze nem egyenlőek, de azt sugallni, hogy pár 10-100-1000 emberé a világ, nagyon távol áll a valóságtól.
    Hosszan kéne írni, hogy mindent leírjak amit gondolok, de pl. arról, hogy sok ember egész életében gürizik, és nem él meg, más meg .... az a véleményem, hogy nem jó helyen gürizik.
    Sok emberben nincs meg a merészség, hogy váltson. Persze nagyon sok, még több embernek valóban nincs lehetősége, de nálunk pl. (Magyarország), mintha jobban így lenne ez. Ha minden tizedik ember mer lépni, és valami mást, valahol máshol kezd el, akkor az húzza a gazdaságot, és a többinek is inkább lesz lehetősége. Csak igen, ebbe bele lehet bukni. Na ezt nem merik vállalni.
    Ha jól akarsz élni, bele KELL bukni kétszer-háromszor, hogy végül sikerüljön.
    Ez most úgy tűnik, hogy távol áll a Zeitgeistól, de az is csak arról szól, hogy a világ, meg a kormányok, meg a pénzügyi körök... nem az egyénről, nem az egyén felelősség vállalásáról, merészségéről, kitartásáról, stb...
    Ismerek olyat, akinek a Zeitgeist és pár más film konkrétan a teljes világképét lefedi. Azóta csak ebben él, és ő nem is tesz semmit magáért, mert hát ... ezekkel szemben? És csakis valami világforradalomban, stb. gondolkodik... szóval a lényeg, hogy bárhogy is van, és bármi is van, az egyénnek, itt és most, ezek között a körülmények között kell megoldania, EGYEDÜL (értsd. max család, vagy baráti kör) az életét. Ebből lehet szebb világ, de a felelősség áthárításból, mások okolásából soha.

    VálaszTörlés
  6. Kemény Zsolt Teljesen egyetértek veled (mint sokszor máskor is), szerintem is fenntartásokkal kell kezelni a videót. Szerintem is sok benne a csúsztatás, az összeesküvés elmélet, stb. de sok minden elgondolkodtató is. A blogbejegyzésben is írtam, hogy engem főleg a második rész fogott meg, az, hogy hogyan lehetne. A másik gondolata, amiben én is egyetértek, hogy a jelenlegi társadalmi berendezkedés közel sem ideális, és a pénzrendszer is alapvetően hibás. A többit meg már leírtam (leírtuk) az előbb ...

    VálaszTörlés
  7. Már nem emlékszem ki mondta, de nagyon igaza volt, hogy amivel teljesen egyetért, azt nem olvassa el, mert arra már nem kíváncsi.

    A társadalmi berendezkedésünk tényleg nem ideális, de nekem meggyőződésem, hogy (és most itt egy hosszú felsorolás következne, de csak párat írok) technológiai, társadalmi, kommunikációs, egészségügyi, politikai, kulturális, energia előállítás/felhasználási forradalmak kellős közepén vagyunk, így nem láthatjuk, hogy mi is történik valójában. Pontosan mintha közvetlen közelről nézel egy házat, úgy hogy nekinyomod az orrod, vagyis fogalmad sincs, hogy mit nézel, mert nem látod át, csak érzed, hogy van.
    És mindezeknek a kimenetele sem tudható, de ami biztos, hogy rajtunk múlik. Innen lehet nagyon rossz és nagyon jó is.

    Ha a profilképemen fagyizó lányra nézek, szeretném hinni, hogy nem fogjuk elbaszni...

    VálaszTörlés
  8. Jó, többet nem írom, hogy "teljesen egyetértek" ... :) Akkor is, ha de ... :P

    VálaszTörlés
  9. Ja, én nem arra írtam, hanem a zeitgeistra... vagyis, hogy ezért érdemes megnézni, mert sok mindennel nem értünk egyet... :-)

    VálaszTörlés