2012. július 19., csütörtök

Azért kicsit csalóka ez az egész.

Azért kicsit csalóka ez az egész. Hajlamosak vagyunk ezt úgy felfogni, hogy a delfin egyenleteket old meg, vagy számol, és ebből következtetünk valamiféle emberi intelligenciára. Lehetséges, hogy valóban egyenleteket oldanak meg, sőt, még azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos matematikai, vagy nemmatematikai problémákat gyorsabban, vagy hatékonyabban oldanak meg, de ettől még nem matematikusok, és szinte biztos vagyok benne, hogy ezt nem is úgy élik meg, mint mi, mikor matematikai problémákat oldunk meg. Lehet, hogy olyanok mint az autista géniuszok, akik ránéznek egy komplex feladványra, és látják maguk előtt a megoldást, anélkül, hogy analitikusan keresnék a megoldást. De az is lehet, hogy az emberitől annyira távol van a delfinek gondolkodása, hogy még csak el sem tudjuk képzelni, mi járhat a fejükben. Már nem emlékszem hol olvastam, de nagyon találó, hogy "csak egy delfin tudhatja, milyen lehet delfinnek lenni". Mindennek az a mondanivalója számomra, hogy az élőlények intelligenciája, vagy talán még helyesebb lenne azt mondani, hogy az élőlények "értéke" nem biztos, hogy összehasonlítható. Ezért is tűnik annyira arrogánsnak, mikor az ember egyértelműen más élőlények fölé rendeli magát, és jogosnak tartja (és kvázi büntetlenül meg is teheti), hogy például egy kutyát felgyújtson, vagy fellógasson egy fára ...

http://www.sg.hu/cikkek/90964/nemlinearisan_gondolkoznak_a_delfinek
http://www.sg.hu/cikkek/90964/nemlinearisan_gondolkoznak_a_delfinek

6 megjegyzés:

  1. Laszlo Fazekas Remekül megfogalmaztad, hogy nem biztos, hogy "emberi" szemmel, szempontból kellene vizsgálnunk az élőlényeket. A mondás is találó, kb. hasonló ahhoz, amit az űrkutatásokhoz szoktam volt mondani, " addig, amíg azzal nem vagyunk tisztában, hogy mi vagy mik vannak a Földön, addig nem biztos, hogy egy külső bolygót, égitestet kellene vizsgálnunk, megértenünk."
    Egyébként, állítólag egyedül a delfin szexel csak az örömért magáért:)

    VálaszTörlés
  2. Itten egy kicsit zavaros a megfogalmazás. Amikor a majom átugrik egyik fáról a másikra, akkor nem oldja meg előtte a mozgást leíró egyenleteket. De Messi se, amikor kapuba csavarja a labdát. Ezeknek a feladatoknak a megoldása gyakorlással bedrótozódik az agyba, itt se lehet ez másképp. Az más kérdés, hogy itt olyan bonyolult feladat megoldása rögzül a delfin agyában, amire nem számítottunk, hogy lehetséges.

    VálaszTörlés
  3. Horváth Gyula Igen, teljesen igazad van. Csak mindez engem elgondolkodtatott, hogy mi is az intelligencia. Persze nem akarom Messi-t géniusszá avanzsálni a csavart labdája miatt (:)), de a probléma megoldásnak, az érzések megélésének, stb. több módja lehet. Ahogyan mi látjuk a világot, az egy mód arra, hogy a világot lássuk, de ezt másokkal összehasonlítani már hiba. Én igazából ide szerettem volna kifuttatni az egészet, ezért csavartam kicsit ebbe az irányba azt amiről a cikk ír.

    VálaszTörlés
  4. Laszlo Fazekas Elnézést, ha félreérthető voltam, amit te írtál az tetszik, az egy jó gondolatmenet. A cikkben érzetem azt, mintha valami matematikai probléma kiszámolását tételezné fel a delfinek buborékos vadászatánál.
    A két módszer között (bedrótozott célgép, jelen esetben az agy és a teljesen pontos kiszámolás) között fontos különbség van, az előbbi baromi gyors, de olykor téved (lásd optikai csalódás), az utóbbi pontos, de lassú. Na most vadászásnál sokkal jobb olykor tévedni, de baromi gyorsnak lenni, mint mindig pontosan számolni, csak mire megkapjuk az eredmény a zsákmány már sehol sincs.

    VálaszTörlés
  5. Nem emlékszem a forrásra, de egyszer valaki nagyon egyszerűen úgy fogalmazta meg, hogy intelligens az, aki többet tud, mint amennyit tanult. Vagyis az ösztön, az utánzás, és a tanultak visszaadása ezek szerint nem intelligencia. Vagy ez a zseni ... ? Már nem tudom ...

    VálaszTörlés