2012. július 3., kedd

"A saját oldaladon publikálj, a szociális hálókat pedig csak az olvasóiddal való kapcsolattartásra használd." (Nem...

"A saját oldaladon publikálj, a szociális hálókat pedig csak az olvasóiddal való kapcsolattartásra használd." (Nem szó szerint ezt írta, de ez a lényeg.)

Azért ez érdekes gondolat. Szinte minden közösségi hálózatban egyértelmű, hogy ott gyűlik a tartalom, de vajon mennyire egyértelmű, hogy ennek így kell működnie? Főleg olyan zárt rendszerekben, amilyen a Facebook. Jó-e az, hogy rájuk bízod a postjaidat, és ezzel egyben oda is kötöd magad, hisz nem tudod elhozni a tartalmat. Igazából ehhez a filozófiához a twitter áll a legközelebb, annak is az olyan fajta felhasználása, amikor csak linkeket dobálsz ki.

Az jutott róla eszembe, hogy talán érdemes lenne összerakni egy olyan WordPress változatot (témákkal, pluginekkel), ami egy könnyen használható saját kis tartalom tár, ami a közösségi hálók egyszerűségével használható, és minden bejegyzést automatikusan postol minden közösségi hálóba (Facebook, G+, Twitter, stb.) ahol a felhasználó jelen van. Így a tartalom nálad marad a saját kis site-odon, kívülről is elérhető, kereshető, és mindenkihez eljut ... 

Originally shared by Will Norris

The new thought here is: publish from your own site, but use all these great social networks like Twitter and Tumblr and Facebook to connect with your audience, to boost engagement, and to get as much reach as you possibly can.

#posse   #indieweb  
http://radar.oreilly.com/2012/07/federated-social-web-own-website.html

11 megjegyzés:

  1. Szerintem igaza van. Csakhogy, a tartalom olykor beszélgetések közben keletkezik, ezt előre nem mindig lehet látni és erre jó lenne valami blogszerű eszköz (kiemelés, jó címkézés), amivel ez a tartalom  visszakereshető lenne.
    A saját komolyabb, hosszabb írásokat a saját oldalon kell megtenni, és innen linkelni, de olykor azért itt is van kivétel, amikor valamiért ide ír az ember.
    Ami szóba jött:
    Twitter: ott eleve nem lehet komolyabb tartalmat írni
    Tumblr: lehet blognak használni, de nehézkes menteni vagy elhozni a tartalmat
    Facebook: nem tudom lehet-e menteni vagy elhozni tartalmat, de nem ismerem, igazi tartalmat nem nagyon látok ott
    G+: határeset, nagyon figyelni kell a címkézéssel, akkor tán megkereshető a tartalom magunknak, de mások számára, mint egy blogban nem jól tehető hozzáférhetővé (nincs címkefelhő se)

    A kisebb, rövidebb félig fontos vagy csevegős szövegek viszont úgy tűnik jobb helyen vannak ilyen oldalakon, mert itt egyszerűbb és könnyebb hozzászólni, akár egy blogkommentnél is.

    Itt egy kicsit erről is volt szó:
    https://plus.google.com/103621493058656712327/posts/giR7ya2PSJK

    #pkks

    VálaszTörlés
  2. A kiemelt résszel nagyrészt egyetértek, azzal egészíteném ki, hogy vannak olyan tartalmak, amiket eleve rövid "lejárati idővel" rendelkeznek, nem annyira "fontosak", és amikhez nem érdemes külön tartós oldalt létrehozni. Ezekre bőven alkalmas bármelyik közösségi oldal.

    Minden egyébnél, ahol azt szeretnénk, hogy akár 5-10 év múlva is rátaláljunk / mások is rátaláljanak egy kereséskor, érdemes olyan helyre rakni, ahol nem kizárólag a szolgáltató jóindulatán múlik a meglétük.

    VálaszTörlés
  3. Elfelejtitek, hogy vannak a keresők, az FB esetében a Bing a befutó./ugye Cukrosfiú összeborult Bill bácsival/, bár azért azt meg kell jegyezni, hogy a keresési kulcsszót elég nehéz rábiggyeszteni egy FB bejegyzésre:)
    De mindenképp igaza van, hiszen amit hosszabb időre szánunk megjelentetni, azt nem az FB-n fogjuk posztolni.

    VálaszTörlés
  4. Ha maradandót akarok alkotni, pl. egy tesztet, tutorialt, vagy egyéb cikket, akkor azt tuti saját domainen teszem, főleg ha nem egy 2 soros tippről van szó. A hírekkel már más a helyzet, és itt egy kis kitérő...
    Ma Magyarországon egyszerűen nincs értelme híreket írni IT témában. Legalábbis a kis oldalaknak biztosan. Exkluzív hírt szinte lehetetlen közzétenni, mindenki csak másolja a nagy külföldi oldalakat, aztán 1 órán belül fent van minden a magyar neten is 100 példányban. Különbség a 100 egyforma hír között legfeljebb a  fordítás minőségében van. Én pl. emiatt nem írok már híreket a DW-n sem, csak ha nagyon muszáj. Inkább érdemes a hangsúlyt az egyedi cikkekre fektetni, amiben saját tapasztalat, vélemény van.
    Ennyit a kitérőről. Tehát ha híreket akarok megosztani, azokat elég belinkelni G+on az eredeti forrásból (ami általában nem magyar, de szerintem ez nem kellene problémát jelentsen a 21. században), ha meg bővebb mondandód van, akkor érdemesebb a saját blogodba írni.

    A kereshetőség egyébként csapnivaló itt is meg FB-n is. Ez nem a rendszer hibája szerintem, hanem a pár soros tartalmakat kurva nehéz lehet normálisan kereshetővé tenni.

    Laszlo Fazekas a saját wordpress változat helyett nekem inkább az tetszene, ha be lehetne embedelni innen G+ról teljes posztokat, hozzászólásokkal együtt. Sok olyan beszélgetés születik itt, amik megérdemelnének egy blogbejegyzést, itt meg csak legördülnek a falon és soha többé senki nem fogja látni őket.

    VálaszTörlés
  5. Nádi András Ha a keresés úgy kezdődik, hogy FB-ot csak Bing-el lehet keresni, akkor az már régen rossz, az ilyen tartalmat én nem is nevezném klasszikus értelemben kereshetőnek.

    Horváth Gyula Nekem az a bajom a "félig csevegős" dolgokkal is, hogy néha akár magukban, akár a csevegés folytán értékké válnak, és akkor már sajnálja az ember, hogy elveszik az eredetileg rövid lejáratúnak szánt, de végül hosszútávon értékessé váló tartalom. Sokszor néhány mondat is érték lehet, ugyanúgy, ahogy egy fórumbejegyzés. Hányszor jött nekem is jól egy StackOverflow-n odavágott félmondat valami programozási témában, amit amúgy egy könyvben sem találnál meg. Nekem ez a gondom az egésszel.

    Robert Cartman Amit írsz, az egy jó megoldásnak tűnik, vagy egyszerűen a Google-nek kellene úgy tekintenie minden bejegyzést, mint egy weblapot, és beindexelni mindent (talán meg is teszik idővel), és akkor a G+ már megfelel egyfajta hosztolt blognak. Ugyanakkor a decentralizáltság még mindig kérdés. Mondjuk innen G+-ról asszem elviheted a tartalmat, tehát a fentiekkel együtt ez tényleg egy jó megoldás lenne, egyenértékű egy bloggal. De a többi zárt rendszerrel már problémás a dolog.

    Tehát összességében jelenleg valóban az a legjobb megoldás, ha blogolsz, és posztolod minden hálózatra, így mindenképp nálad marad az érték. Ha a Robert Cartman által írt működés bejön, akkor esetleg annyival módosul, hogy a G+ esetleg betöltheti a blog szerepét is, bár nem hiszem, hogy valaha is lesz Facebook/Twitter post funkció, tehát akkor onnan még mindig ki vagy zárva. Úgyhogy tökéletes megoldásnak még mindig azt látom, amit írtam, egy felokosított WordPress-t, ami autopostol mindenhová ...

    VálaszTörlés
  6. A komolyra forduló beszélgetésekkel, valóban van gond, de, ha tényleg nagyon fontosnak tartod, akkor csinálsz egy saját blogposztot, beírod, hogy itt egész érdekes beszélgetés alakult ki és meglinkeled a G+ posztot. FB-on ez nem megy, de az engem nem is érdekel :-)
    Macerás, de olykor használható, és akkor is megy, ha te csak kommentelted a bejegyzést. A csak magamnak eltevősekre muszáj egyedi címkét rakni, máshogy tényleg nem találod meg, de ahhoz nem kell poszt a saját blogon.

    A mindent autoposztolni dolgnak én nem vagyok híve, ha olyannak gondolom, akkor kézzel meghivatkozom. Más kellhet a FB-ra, más a G+-ra, a Twitternek mindegy, azzal én nem tudok mit kezdeni, oda mehet az autoposzt, az úgy is csak linkgyűjtemény, ami az esetleg maradandó részét illeti, de az a dolog a pillanatnak szól. A kézi meghivatkozás előnye még, hogy ott hivatkozom meg, ahol a leginkább érdekelheti a társaságot, például egy beszélgetésben, ami az adott témáról szól.

    VálaszTörlés
  7. Horváth Gyula Azért az elég macerás, amit írtál ... :) Az agyatlan autopost mondjuk tényleg nem jó, de el tudok képzelni egy olyan megoldást, ahol bejelölgeted posztoláskor, hogy hova menjen ki. A lényeg a központi saját blogban lenne. Lehet van is ilyen plugin, vagy ha nincs, nem lenne olyan bonyás megcsinálni.

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas Macerás, az tény, és csak végszükség. De vegyük ezt a beszélgetést, ez ugye nem az én blogom keletkezett, tehát, ha fontosnak tartom és azt is szeretném, hogy más is megtalálja majd, akkor úgy tudom megmenteni, ha linkelem a blogomról. Azért az pár kattintásból megvan, nem olyan vészes.
    Az igazi tényleg az lenne, ha itt címkézhetném, és jelölhetném a saját falon mutatásra, és ott lenne címkefelhő, mert akkor később is jól kereshetők maradnak a témák.
    Blake Dashed kísérletezett az api-n keresztül ide-oda posztolni, ment is neki.

    VálaszTörlés
  9. Kemény Zsolt Na, ezt majd megnézem. Bár itt még sok minden kellene, hogy a blog tényleg jól integrálódjon ezekbe. Az még Wordpress oldalon könnyen megoldható, hogy annyira könnyű legyen postolni, mint ide, de pl. az kellene, hogy ha kommentelnek, akkor oda kommenteljenek az emberek, és ez már kicsit bonyodalmasabb.

    VálaszTörlés
  10. Hát... a comment részt biztosan nem tudja ...

    VálaszTörlés