2012. december 20., csütörtök

Egy rakás spam-et kapok vagy "saját magamtól", vagy "ismerősöktől".

Egy rakás spam-et kapok vagy "saját magamtól", vagy "ismerősöktől". Itt persze csak az e-mail cím az övék, maga a levél valami spam szerverről jön. Ezt ki lehetne védeni pusztán annyival, ha lenne valami egyszerű protokoll arra, hogy a levelező kliens megkérdezze a küldő címében szereplő szervert, hogy tőle jött-e az xy azonosítójú levél, és ha nem, akkor dobná.

Például: Jön egy levél thebojda@gmail.com-ról valami spam szerverről. Ilyenkor vagy a levelező kliens, vagy már maga a postafiókomat kezelő szerver visszakérdezne a gmail.com-ra, hogy a levélben szereplő azonosítójú levél tőle jött? Ha a gmail.com nem tud ilyen levélről, akkor lehet dobni. Így minden szerver csak a saját nevében küldhetne levelet.

Egy gond van még ezzel a jelenlegi rendszerben, hogy az SMTP szerver különbözhet a postafiókot kezelő szervertől. Tehát mondjuk a gmail-es címemmel küldhetek levelet a t-com-tól kapott SMTP szerveren keresztül. Ezt viszont annyival ki lehetne küszöbölni, hogy lenne valami SMTP szerverek közötti protokoll. A levél headerjében benne lenne valami kódolt azonosító a gmail szervere felé, a levél pedig mindig a postafiókot kezelő szerverhez menne először, és csak ő küldhetné tovább.

Egy ilyen, amúgy nem túl bonyolult átdolgozásával a protokolloknak sikerülne kiütni az összes spam-et, de legalábbis biztosítani azt, hogy ha valaki spam-et küld, azt csak saját nevében küldhesse, így le lehessen tiltani az e-mail címét, illetve fel lehessen jelenteni ez alapján. Így eggyel könnyebb lenne az életünk ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése