2012. december 20., csütörtök

Nádi András "Tömeggyilkos leszel-e a Call of Duty-tól" postja kapcsán jutott eszembe, hogy milyen érdekes dolog a...

Nádi András "Tömeggyilkos leszel-e a Call of Duty-tól" postja kapcsán jutott eszembe, hogy milyen érdekes dolog a statisztika, meg az emberek "logikájának" a működése.

Nemrégiben épp a feleségemmel vitatkoztam a dohányzás káros hatásával kapcsolatban, és neki kellett igazat adnom. Azt szokták ugye mondani, hogy a tüdőrákos megbetegedések mondjuk 80%-a esetén a beteg dohányos volt. Ezért a dohányzás bizonyítottan tüdőrákot okoz. Ez viszont így ebből a statisztikából nem következik. Ebből következhet olyasmi, hogy a tüdőrákra hajlamos embereknél a dohányzás katalizálja a folyamatot, vagy bármi hasonló, de semmiképp sem az, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Ezt a következtetést csak akkor vonhatnánk le, ha megvizsgálnánk, hogy a világ összes dohányosa közül mennyi lett tüdőrákos. De ez egy teljesen más szám. Itt most vonatkoztassunk el a dohányzástól magától, meg hogy mennyire káros, stb. mert nem ez a lényeg, hanem hogy mennyire könnyű félreérteni valamit. És ez úgy általában jellemző is, hogy úgy észrevétlenül megfordítunk dolgokat. Pl. tüdőrákosok dohányzási szokásait vizsgáljuk dohányosok tüdőrákosodási aránya helyett.

Hát, pont ilyen, mikor tömeggyilkosok kedvelt számítógépes játékait vizsgáljuk a helyett, hogy hány Call of Duty játékosból lesz tömeggyilkos. Triviális hülyeségnek tűnik az egész, de mégsem az, mert ez már a sokadik olyan következtetés, amit ezzel a fordított logikával vonnak le, amit az emberek többsége meg is szokott enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése