2013. január 17., csütörtök

A szupravezetőt használó bármilyen megoldásnál az a gond, hogy a szupravezetőt hűteni kell.

A szupravezetőt használó bármilyen megoldásnál az a gond, hogy a szupravezetőt hűteni kell. Egy ilyen generátornál viszont lehetséges, hogy ki lehet úgy hozni a dolgokat, hogy a hűtésre fordítandó energiát a turbina kitermelje magának, és még így is magasabb hatásfokkal működjön, mint a hagyományos megoldás.

http://www.alternativenergia.hu/szupravezeto-szeleromuvek/56903
http://www.alternativenergia.hu/szupravezeto-szeleromuvek/56903

4 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom, a Perpetum Mobile nem lehetéges ;)

    VálaszTörlés
  2. Ez messze nem az, mivel a szél hajtja ... ;-)

    VálaszTörlés
  3. Meg itt igazából nem arról van szó, hogy x energiából csinálunk y energiát, ahol y>x, hanem egy szerkezet hatásfokát növelhetjük x%-al egy eszköz által, csak az eszköznek van egy olyan hátulütője, hogy z mennyiségű energia kell a működéséhez (hűtés). Ha a z mennyiségű energia kisebb, mint ami az x%-os hatásfok növekedésből ered, akkor érdemes foglalkozni a dologgal.

    Amúgy nagyon nagy meccsek mennek ezeken a hatásfok százalékokon. Megújuló energiából válójában bőven több van annál, mint amire az egész emberiségnek szüksége lenne. Asszem ez előző cikkben olvastam, hogy 1 nap alatt a földre érkező napenergiát ha teljesen hasznosítani tudnánk, az egy évre elegendő lenne az emberiségnek. Csakhogy egy napelem hatásfoka kb. 15%, de e körül van a szélerőmű, meg a többi is. Így 7-8%-nyi bagatelnek tűnő hatásfok különbség 50% növekedést jelentene. Itt van szerteszét a nagy rakás ingyen energia, csak nem tudjuk kihasználni, mert "kifolyik a kezünkből".

    VálaszTörlés