2013. január 26., szombat

Ez érdekes, amit Izlandon csináltak

Ez érdekes, amit Izlandon csináltak ... És érdekes módon bejött nekik. Mondjuk törvényi változásokkal nálunk is sok mindent el lehetne érni. Pl. ha csak annyi változna, hogy a hitel megszűnik a fedezet lefoglalásával (Kemény Zsolt tól tudom, hogy sok helyen így van), azzal már sokak kijönnének a slamasztikából, és nem úgy állnának, hogy hitelre megvették a házat, a házat elvítték, és lógnak még pénzzel. Tulajdonképpen egy demokráciában bármit lehet, nincsenek keretek. Ha a többség egyéni érdeke azt kívánja, le is lehet csődöltetni az országot, vagy bármi. Lehet, hogy pár embernek ez nagyon fáj, de ha ez a többség érdeke, akár ezt is lehet.

http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/01/miert-mindig-izland-miert-nincs.html
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2012/01/miert-mindig-izland-miert-nincs.html

6 megjegyzés:

  1. Izland esetében az egyik lényeg azért a méret, de ez esetben a kicsinysége. Értelmes emberek (pláne ha a többség az) nagyon hamar átalakíthatnak egy ekkora országot.
    Gondoljunk bele abba, hogy Magyarország egy kicsit nagyobb lenne mint most, a teljes fűtése geotermikus energiával le lenne tudva, és csak annyian laknánk itt, mint most kb. Debrecenben. Azt hiszem még a nagyon hülye politikusaink is jobb ötletekkel állhatnának elő ez esetben.

    VálaszTörlés
  2. Ezen mondjuk gondolkodtam én is, hogy talán a demokrácia bizonyos méret felett nem működik jól. Túl nagy a kisebbség, aki szív, nehéz az érdekeket egyeztetni, sok pénz kell a politikai pályához, erős a lobbi lehetőség, és elveszik az egyén érdeke. Kis közösségekben hamar kibuknak a dolgok, kevésbé lehet megvezetni az embereket, és nagyobb a társadalmi nyomás a döntéshozókon, stb. Talán kisebb autonóm közösségekre kellene oszlania az emberiségnek, és rögtön hatékonyabb lenne minden. Az egész világ jobban működne ...

    VálaszTörlés
  3. Ez örök probléma, mert ugye kisebb autonóm közösségekkel meg elég nehéz egyeztetni nagyobb projekteket, pl. erőmű építés, autópálya, miegymás ...
    Azért azt is hozzátehetjük, hogy a demokrácia folyamatossága a lényeg.
    "Eközben 930-ban létrehozták a világ első parlamentjét, az Alþingit."
    Idézet a Wikipédia Izland szócikkéből ...
    Szerintem inkább innen fúj a szél....
    És még azt is hozzátenném, hogy ezen kicsi elbaszott pénzügyi fordulat és annak gyors kijavítása volt mostanság ... na jó a vulkáni hamun kívül ... az összes problémájuk, szemben bizonyos országokkal, ahol úgy ahogy van minden szar.

    VálaszTörlés
  4. "Izland 104 önkormányzatra (hreppur) oszlik, amelyek a helyi ügyekkel (iskolák, közlekedés) foglalkoznak."

    "Az önkormányzatok 23 megyét (sýslur) és 14 megyei jogú várost (kaupstaðir) alkotnak, de ez inkább csak történelmi felosztás. Közigazgatásilag az ország 26 elöljáróságra van felosztva ..."
    "Az ország 8 bírósági kerületre és 6 választókörzetre oszlik."

    Mindez 320 ezer emberre ...
    Szóval még Izlandon belül is elég kis közösségek vannak ... :-)

    VálaszTörlés
  5. Ezt mi sikeresen továbbfejlesztettük, lassan ott tartunk, hogy van 10milla ilyen kis "közösségünk". (Magyarán bármiféle egységnek nyoma sincs, mindenki magával van elfoglalva.)

    VálaszTörlés