2013. március 23., szombat

A hangyákról, méhekről, stb.

A hangyákról, méhekről, stb. szokták mondani, hogy rajintelligenciával rendelkeznek. Szóval valójában nem is egy hangya vagy méh tekinthető egy élőlénynek, hanem az egész raj. Tulajdonképpen az emberi test is egy ilyen raj. Különálló, önálló lényekként (bár nagyon primitív lények) létező sejtek alkotják a testünket, és ezek "társadalma" egy egy ember. Vajon egy ilyen sejteknél "autonómabb" lényekből felépülő rajnak is lehet öntudata? Olyan, mint nekünk embereknek. A hangyákat elnézve gondolkodtam ezen, hogy vajon milyen lenne egy ilyen földön kívüli létforma, aminek sz egyedei mondjuk ilyen hangyaszerű lények, akik együtt alkotnak egy értelmes lényt. Olyat, aki képes gondolkodni, érezni, stb. Érdekes ezt elképzelni ...

5 megjegyzés:

  1. Mely szerint egy egész bolygó képes egyetlen értelmes lényként viselkedni. Az Avatarban is felhasználtak az elméletből egy keveset:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_hypothesis

    VálaszTörlés
  2. Tényleg, az avatarban is ez volt ... Csak így névről nem ugrott be.

    VálaszTörlés
  3. Egy ilyen faj a Borg például.
    ( De amúgy az ember maga sem egyetlen élőlény, rengeteg baktérium él bennünk szimbiózisban és nélkülük nem is létezhetnénk, tehát velük együtt alkotunk egy embert, bár ennek nem sok köze van a rajintelligenciához. )

    VálaszTörlés