2013. március 16., szombat

Amúgy a közösség tagjai közül ki mennyire tud programozni?

Amúgy a közösség tagjai közül ki mennyire tud programozni? Mennyire ismeri a HTML nyelvet, JavaScriptet, PHP-t, Java-t, esetleg WordPress-t, Drupal-t, stb. ? Csak kíváncsi vagyok, mennyire heterogén az összetétel, meg hogy úgy nagyjából kit mi érdekel.

20 megjegyzés:

  1. Én pl most kezdtem volna bele Java/Python tanulásba. Nagyon alapjáraton ismerem a Drupalt meg a Wordpress-t. De sajnos mind a kettőbe a sablon kezelést nem bírtam megfejteni. Mivel nem bírtam csinálni saját sablont ezért a saját oldalamat inkább phpba írtam meg.

    VálaszTörlés
  2. A WordPress-es szekcióba írtam egy kicsit sablon kezelésről, szerintem ott annyira nem bonyodalmas a dolog. Persze attól függ, mit akarsz megvalósítani. Meg persze az oldal jellegétől is függhet a dolog. Ha a funkcióihoz nem nagyon találni WP plugint, nem kell hozzá tartalom feltöltő felület, nagyon más a logikája, mint a WordPress-nek, akkor jobb saját fejlesztéssel megoldani. De a legtöbb oldal ráhúzható egy WP-re. Drupalról nem tudok nyilatkozni, annak Papp Zsolt a mestere. :)

    VálaszTörlés
  3. En html es css nyelveket ismerem de egyikben sem vagyok virtuoz. Drupal az nagy szerelmem, sajat sminkeket is keszitettem mar. Tulajdonkeppen a php is leginkabb a Drupal miatt erdekel, hogy modulokat tudjak fejleszteni ala. Nagyon erdekesnek talalom meg a jQuery es html5 parost. Remelem abba is belekostolunk majd :)

    VálaszTörlés
  4. Igen pont most olvasom az írásod:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Papp Zsolt Én mondjuk jQuery-t pont AngularJS miatt kezdtem el hanyagolni. Igazából az AngularJS is jQuery alapú, arra húz rá egy réteget. Amiben szerintem még a jQuery jó, az a sok komponens, de az AngularUI pont erre nyújt megoldást, hogy azokat is lehessen használni AngularJS-ből. Amúgy régen én is minden JavaScript-es dologhoz jQuery-t használtam. Jó kis eszköz, csak az AngularJS jobb. :)

    Mondjuk ez sem igaz, hogy jobb, mert kicsit más a kettő. Inkább úgy mondom, hogy a legtöbb dolgot, amit meg lehet oldani jQuery-vel, azt meg lehet oldani egyszerűbben AngularJS-el. Minden másra marad a jQuery. De elég ritka mostanság, hogy jQuery-t hívjak direktbe.

    VálaszTörlés
  6. Bevallom hogy az Angular JS-rol tolled hallottam eloszor, de nyitott vagyok minden jora :) A tanulassal tervem is van (szeretnek munkat talani) es a kivanalmak kozotteg soha nem talalkoztam ezzel az Angularral. Azokbol amiket eddig irtal nekem az jott le hogy kez a kezben jar a jQuery es az Angular JS szoval igen, en benne vagyok, nyomassuk :)

    Nagyon rendes toled hogy leirod ezeket, segitesz nekunk. Ismerek olyan programozot aki feltve orzi a tudasat.

    VálaszTörlés
  7. Alap JavaScript, HTML, CSS. Wordpress-el fejlesztés szintjén nem foglalkoztam, mert a PHP-vel még nem jutottam dűlőre...

    VálaszTörlés
  8. Olyan huszon harminc éve még talán érdemes lett volna "féltve őrizni" a "tudást", de most, hogy minden open source, minden elérhető mindenkinek, ez már csak amolyan szélmalomharc lenne néhány renegát részéről. A Drupal-t is olyan emberek készítették, akik nem ültek rá a tudásra, a WrodPress-t is, a Git-et is, a Linuxot is, az Apache-ot is, az Androidot, mindent, amivel most a fejlesztők dolgoznak. Én meg valahogy úgy érzem, hogy ha az ember ennyi mindent kap a közösségtől, amiből ő aztán adott esetben pénzt csinál, akkor tulajdonképpen szinte kötelessége, hogy vissza is adjon. Meg aztán ki tudja, lehet, hogy valaki, aki itt kezdett el programozni tanulni, ír valami libet, amit aztán majd én valahol felhasználok, és ezzel időt és pénzt spórol nekem. Erről is amúgy már rég akarok írni egy blogbejegyzést, hogy hosszú távon miért "jövedelmezőbb" a tudás megosztása, és a nyílt forráskód, mint ráülni valamire. Számtalan oka van egyébként ...

    VálaszTörlés
  9. Inkább designer vagyok, mint kóder, de html, css és php azért megyeget, mellette pedig pár scriptnyelv, illetve rapid prototypeos game enginek, de az most annyira nem érdekes. Hogy mennyire, azt én nem tudom megítélni, de amit eddig kellett, azt mindent megoldottam valahogy :)

    VálaszTörlés
  10. Hűha:)
    Anno száz éve végeztem.
    Assembler, PL/1:)
    Amibe kicsit bele tudok kontárkodni a HTML és PHP.
    Amit most gyúrok az a web2py/python illetve most izgulok rá a JS-re is. 
    Aztán ha lesz időm, akkor töltöm egy-két "cikkel" a linuxos szekciót:)

    VálaszTörlés
  11. HTML + CSS -el nincs gondom, JS alap szinten. PHP-val ismerkedek, hogy legyen valami szerver oldali nyelvről is fogalmam. Az Angular JS nagyon tetszik, fel van írva a kis listámra :)
    Ezen kívül nagyon szépen tudok guglizni és segítséget kérni :)
    Régen pascalban tanultam programozni, az sajnos már hasztalan, de a programozás alapelveinek elsajátítására legalább elegendő volt.

    VálaszTörlés
  12. Robert Cartman Ne gondold, hogy a Pascalt nem használják. Volt osztálytársaim Pascalból és Pl/1-ből élnek Nyugaton, ahol komplett banki rendszerek futnak rajtuk:)

    VálaszTörlés
  13. Én is sokáig Delphiztem, aztán végül is talán a Java hatására dobtam, ha jól emlékszem. De sokáig nem bírtam elmozdulni a Pascal környezetből. Mondjuk minket általános suliban is azzal tanítottak programozni, meg szakközépben is azt nyomatták. Fősulin már inkább C volt, meg Java.

    VálaszTörlés
  14. Én imádtam az a nyelvet. Ma már nehéz megértetni valakivel, hogy anno úgy rajzoltattam ki egy saját kis fájlkezelő alkalmazásomban a grafikus ablakokat, hogy line, lineto, vagy rectangle parancsokkal és a vonalak pontos koordinátájával kellett megrajzolni mindent, majd floodfill-el kitölteni háttérszínnel.... egy egyszerű bezárás gombot egy "ablak" sarkába is kínszenvedés volt megrajzolni, ha térhatást akartunk adni valaminek, akkor 1px-el eltol koordinátákkal kirajzoltuk ugyanazt mégegyszer, stb :D
    Ma már GUI-ban összedobálunk egérrel mindenféle vezérlőket és ez szerintem valahol már el is veszti így a programozás igazi élményét.  Nem mondom, hogy ma is úgy kellene programozni, csak azt, hogy úgy nagyobb volt a sikerélmény :)

    VálaszTörlés
  15. HTML+CSS+js alapok, uCoz CMS 'tapasztalattal'.

    VálaszTörlés
  16. Papp Zsolt "Ismerek olyan programozot aki feltve orzi a tudasat."
    Azt szokták nagyon félteni, amiből kevés van ... :-)

    VálaszTörlés
  17. Html, css, a többiről hallottam harangozni. Inkább projekt manager vagyok, de érdekelnek a kódok. Viszont Excel guru vagyok. :D Abban bármit.

    VálaszTörlés
  18. Én úgy mutatkozom be, mikor megkérdik, mivel foglalkozom, hogy 'Olyan designer vagyok, aki többet van code viewban' :D

    Sancho Virág Attila  Akkor én powerpoint :) Még quizjátékot is 'írtam' benn :D

    VálaszTörlés
  19. ugatom a php-t,mysql,javascriptet,css-t,html-t.
    azért is jöttem,hogy lássam hol tartok,és ha tudok segítsek :)

    VálaszTörlés