2013. március 26., kedd

Egy nagyon jó előadás Dr. Orosz Lászlótól, ahol Dr. Egely György könyveiről beszél

Egy nagyon jó előadás Dr. Orosz Lászlótól, ahol Dr. Egely György könyveiről beszél

Az előadás a könyvekben elkövetett hibákról szól. Érdemes megnézni mindenkinek, akit az örökmozgó téma érdekel. Az érdekessége, hogy az előadást Egely is végigülte a hallgatókkal. A végén azért van Egely-től egy ügyes odavágás, amit nem tudott a prof. jól hárítani. Azt remekül megmutatta az előadás, hogy milyen matematikai és fizikai hibákat ejtett Egely (azért Egely zsenialitása mellet szól, hogy ezeket nem mindig könnyű kiszúrni), és ezzel a célját maradéktalanul teljesítette is. Ugyanakkor arra nem kaptunk választ, hogy a jelenségek maguk léteznek-e. Valószínűleg a gyakorlat is a professzort igazolná, de ezt a kérdést valóban csak kísérletekkel lehet eldönteni, ahogyan Egely is felhozta az előadás végén. És ebben a helyzetben tényleg hibás volt a prof. hozzáállása, hogy "Nem kell elvégeznem a kísérletet, a nélkül is le tudom vezetni". A dolognak egyébként könnyen pontot lehetne tenni a végre azzal, hogy Egely-ék hozzák a jelenséget, a prof. a matekot és a fizikát. Elvégzik a mérést, és ha azt prof. magyarázni tudja az eszközkészletével, akkor neki volt igaza, ha nem, akkor Egely-ék valóban találtak valamit. 

Köszönet a linkkért Krisztián Kovács -nak.

#blog  

Áltudományos mechanika - Dr. Orosz László előadása
http://www.youtube.com/watch?v=pEC4kYyeiPI

4 megjegyzés:

  1. Én csak a Borotvaélen c. könyvét olvastam ...
    Sok mindenről amit ír, mond, lehet mondani, hogy érdekes, de sokszor olyan kontextusban, hogy érdekes, hogy ez ilyen hülye.
    Az említett könyvben pl. azt állítja, hogy ha Teslát békén hagyják, akkor felfedezte volna a mobiltelefont, és az egész első világháború el sem kezdődött volna, mert egy hívással tisztázhatták volna a félreértéseket.
    Tehát ennyi? És a többi aki belépett a háborúba? Elég durva félreértés sorozat volt akkor ez, amit évek alatt sem sikerült megbeszélni. Akkor Egely is beszopta a Casus bellit így csaknem 100 év elteltével? Véletlenül sem hatalmi/gazdasági érdekek miatt tört ki, hosszú évek óta tervezetten az a háború ...  ?

    VálaszTörlés
  2. Igen, olvastam én is. Sok tévedés van a könyveiben, ezekből párra jól rá is mutat ez az előadás. Amit te írsz, az ráadásul nem is fizikai jellegű, csak úgy eljátszott a gondolattal. Persze valószínűleg nem így történt volna. De igazából ezek mind irrelevánsak lennének. Nem lenne baj, hogy sokszor naiv, nem lenne baj, hogy matematikai hibákat vét a levezetésekben, hogy nem logikusan von le helyeken következtetéseket, stb. Ez mind mind részletkérdés, ha tudna produkálni jelenségeket. Onnantól kezdve ez az egész nem érdekelne senkit. Sem a könyvek tartalma, sem a BME (vagy egyéb szervezet) fizikusai, semmi. Az én problémám az, hogy ilyet nem láttam még. Ha le tudna tenni az asztalra valamit, amit a fizika jelenlegi törvényeivel nem lehet magyarázni, onnantól kezdve vége a vitának. Én amúgy olvastam szinte minden könyvét, de pont ezért vagyok szkeptikus. Nem azért, mert a prof. azt mondja, hogy hülyeség, nem azért, mert sok tévedés van a könyvekben, ezek nem érdekelnek. Azért vagyok szkeptikus, mert nem tudott még letenni az asztalra egy ilyen eszközt.

    VálaszTörlés
  3. És más se tudott letenni ilyen eszközt ... csak szájjal.

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez a gond. Igazából bármilyen elméleti vita ebben a témában csak szócséplés.

    VálaszTörlés