2013. április 23., kedd

Tabris

Tabris

Egy érdekes "öszvér" technológia kliens-szerver alkalmazások készítésére.  szerver oldalt Java-ban készíthetjük el, mint bármilyen webes Java framework esetén, viszont a kliens oldal nem egy böngésző, hanem egy natív alkalmazás, ami a szerver oldali történések alapján generálgatja/módosítgatja az UI-t. Tehát olyan mint bármelyik standard HTML alapú megoldás, csak a HTML-t egy sqját natív, SWT alapú réteggel helyettesítették. Így egyszerre van meg a natív alkalmazások és a webes alkalmazások minden előnye (és mondjuk hátránya is).

#blog  

http://eclipsesource.com/tabris/
http://eclipsesource.com/tabris/

3 megjegyzés:

  1. A weboldala vagy rohad jó vagy rohad sz@r:D. Első ránézésre, ezzel volna kedvem fejleszteni, bár az ilyen nagyon magic keretrendszerekkel (lásd Vaadin) gyorsan el lehet érni a határokat, és ha az Mber valami nagyobb projektet épít rá, egy idő után felhalmozódnak a workaroundok, meg gányolások, amiket ráadásul verziófrissítésenként át kell nézni meg írni, mert a fejlesztők nem tesztelnek HACKokra.

    VálaszTörlés
  2. Igazából nekem is ugyanez a bajom az ilyenekkel. Ha valahol nagyon a kezed alá adnak mindent, azzal hamar össze lehet rakni dolgokat, de ha valami olyat akarsz, amire nincs felkészítve, az nagyon nagy szívás tud lenni. Mondjuk ha jól van rétegezve, akkor azért meg lehet ezeket jól csinálni, csak általában nem így van. Itt pl. az a gondom, hogy nem tudom mennyire lehet belenyúlni a kliens oldalba. Tehát ha valami saját komponens kell, vagy komplett saját működés kell kliens oldalon, azt mennyire nehéz hozzáadni. Bár van valami plugin rendszere, úgyhogy ez talán rendben van. A másik meg, hogy ugye ennek folyamatosan online kell lennie, ami azért beszűkíti a lehetőségeket. Mondjuk arra, amire kitalálták (vékony kliens rendszernek) tökéletes.

    VálaszTörlés
  3. "azt mennyire nehéz hozzáadni" és mennyire karbantartható a későbbiekben. A Liferayben pl lehet létrehozni hook-okat, amivel az alap Liferayes Java/jsp-ket lehet lecserélni. Ez jól is hangzik, de minden egyes frissítésnél, előszőr diffelni kell, hogy mit változtattunk az eredetihez képest, aztán diffelni kell az új eredeti verziót a mi eredetinkhez, és az alapján átírni, hogy a változtatásunk az újban is működik. Amíg ezt 1-2 fájl esetén kell megcsinálni nincs is olyan nagy gondd, de 5 felett nem embernek való munka.

    VálaszTörlés