2013. május 7., kedd

Tipp:

Tipp:

A PHP-ra sokan csak a weblapok programozásával kapcsolatban gondolnak, pedig sok mindenre jó még. Például nagyon jó feladatok automatizálására, vagy remek alternatívája a linuxos shell scripteknek. Én sokszor jó hasznát vettem például olyan feladatokban, mint sok kép tömeges átméretezése, dokumentumok generálása sablonokból, de bármilyen más automatizálható művelet könnyen elvégezhető vele, és mindehhez nagyon jó eszközkészlete van. Akár windows környezetben is érdemes elgondolkodni, hogy ha olyan batch fájlt kell írni, ahol már kicsit elkezdi az ember vakarni a fejét, hogy nem-e lenne egyszerűbb PHP-val megoldani.

3 megjegyzés:

  1. Hát, egyszerűen megírod a szkriptet. :) Én sokszor szimplán XAMPP-ból futtatom ezeket, de pl. Linuxban megteheted, hogy az elejére írsz egy #!/usr/sbin/php5 -öt, adsz rá futtatási jogot, és már lehet is scriptként futtatni. Win-en pedig egy batch fájlt, ahol meghívod a php értelmezőt, és paraméterként átadod neki a php scriptet.

    Nekem pl. van egy kis framework-öm PHP-hoz, ahol egy scripttel tudsz telepíteni komponenseket. Itt is PHP-ban van az install script, ami letölti a zippelt komponest, és kitömöríti a helyére.

    VálaszTörlés
  2. A kedvenc programnyelvem. Egyetlen dolog, amit kifogásolok a PHP-ben, hogy nem (ill. csak nagyon körülményesen) lehet daemont írni.

    VálaszTörlés
  3. Azért ehhez már php fordító is kell.
    Ez a képek átméretezése dolog viszont érdekel, hogy kb milyen függvényekre lehet szükségem. Ilyet akarok majd megoldani egy receptes weboldalhoz is lehetőleg js nélkül. Mondjuk nem tudom, hogy hogyan fogom jelezni a felhasználónak, hogy a folyamat hol tart, max így csak azt tudhatj meg, hogy hány kép van már feltöltve és hány van vissza. Mondjuk valami frame megoldás. Érdekes módon webes alkalmazások telepítésekor is mutatja az egész oldal frissítése nélkül, hogy épp mivel végzett.

    VálaszTörlés