2013. június 24., hétfő

Érdekes kezdeményezés.

Érdekes kezdeményezés. Alapvetően én látnék benne fantáziát, de nem olyan formában, hogy X ezer Ft-ot hozzávágnak az emberhez. Ezt az emberek egy jó része szerintem élből elinná, eldorbézolná, stb. és jobb nem lenne semmi, csak még többen élnének az utcán. Aminek értelme lenne, ha bizonyos élelmiszerek, szolgáltatások, energia, lakás stb. ingyen lennének, vagy ezt a pénzt valamilyen utalványok formájában csak erre lehetne elkölteni. Tehát mindenkinek biztosítva lenne valamilyen lakás, vagy ugyanilyen értékben utalvány lakóhely vásárlására, biztosítva lenne az étel, és az energia ami a megélhetéshez kell. Így nem éhezne senki, nem élne senki az utcán, nem fázna senki télen, stb. Szerintem erre ki lehetne alakítani valamilyen optimális rendszert. Erre szerintem elég lenne az a cikkben említett 40-50 ezer Ft. Hiszen az erre a célra kialakított gazdaságok, pékségek, stb. olcsón, adók és kereskedői jutalékok nélkül állíthatnák elő az élelmet. Az alanyi jogon járó könnyű szerkezetes házak/lakások futószalagon gördülhetnének ki a gyárból, ugyancsak adók és jutalékoktól mentesen, akár célgépek által építve. Az energiát pedig megújuló forrásokból állítanák elő, lehetőleg helyben, hogy ne vesszen el sok a szállításon, és minél kevésbé függjön a központi hálózattól. Ez szerintem így reális és megvalósítható. Sok munka, sok fejlesztés, de kivitelezhető lenne, pénzbe pedig csak a luxus kerülne ...   

Egyszer szerintem már olvastam erről, akkor asszem Kemény Zsolt ajánlotta. 

#blog  

http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/3507-jarjon-penz-csak-azert-mert-elunk
http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/3507-jarjon-penz-csak-azert-mert-elunk

6 megjegyzés:

  1. Ki kéne ezt egyszer rendesen számolni.

    VálaszTörlés
  2. Jogos ... Viszont legalább nem élből hülyeség.

    VálaszTörlés
  3. Egyes rétegek már régóta ebből élnek :/
    Vagy simán szüntessük be a pénzhasználatot. Néhányan már el is kezdtük így hónap vége felé XDXD
    Komolyra fordítva a szót pedig a véleményem az, hogy ez ugyanannyira igazságtalan rendszer lenne, mint a mostani. Ráadásul a növekvő túlnépesedésre sem lenne jó hatással.

    VálaszTörlés
  4. Robert Cartman Szerintem nem feltétlenül. Ezzel együtt megszűnne minden segély jellegű juttatás. Nem kapnál plusz pénzt a gyermekekért, így nem lenne értelme a "megélhetési szaporodásnak". Az így kapott juttatásokat nem tudnád élvezeti cikkekre vagy luxusra költeni, azért ugyanúgy dolgoznod kellene. Az ilyenfajta egységes elosztási rendszer szerintem pont hogy igazságosabb, mint a célirányos segélyezés, ami ráadásul sokszor nem is oda megy, ahová kellene.

    VálaszTörlés
  5. Sőt, megkockáztatom, hogy pozitívan hatna a fejlődésre. Jelenleg szerintem nagy gond, hogy az emberek nem mernek kockáztatni. Nem fogod otthagyni a jól menő melóhelyedet, hogy saját vállalkozást alapíts valamire, ami ha nem jön be, lehet, hogy bukod mindened. Így viszont, hogy az alap mindig biztosított, nincs olyan nagy kockázat, szívesebben vágsz bele új dolgokba.

    Az a csóka jut az eszembe, aki kiköltözött az erdőbe egy sátorba, hogy minimalizálja a kiadásait, hogy minden energiáját a startupjába fektesse. Ezt a legtöbb ember nem vállalná be, de egy ilyen rendszerben erre nem is lenne szükség, mivel adott a lakás a kaja és az energia. Nem kellene otthagynod a sulit, hogy dolgozz, több energiát fordíthatnál a családodra, stb. Nagyon sok előnye lenne, ha jól van kialakítva a rendszer, és az emberek is jól élnek a kínálkozó lehetőségekkel.

    VálaszTörlés
  6. Mondjuk azt nem tudom miért számol 9,9 millió magyarral.... A 3 hónaposok és a nyugdíjasok is kapnának jövedelmet? Szóval szerintem alapvetően megfelezhető ez a szám, minimum ... mert aki magas, munka után járó jövedelmet kapna, annak nyilván nem járna az alapjövedelem (már csak azért sem, mert nem lennének az emberek mindenáron rászorítva arra, hogy szarér-húgyér eladják magukat, így magasabb bért kérhetnének, amit ez esetben nem az állam fizetne, hanem a foglalkoztató cég, tehát a magasabb bér önmaga kompenzálná az alapjövedelem kiesését) ... de azt is kifelejti, hogy a jelenlegi ÁFA kulcs mellett is jóval nagyobb lenne az állam bevétele, hiszen több millió embernek lenne miből vásárolnia. Vagyis ahol közmunkából meg segélyből és családi pótlékból összejön mondjuk 120 ezer Ft, ott most rögtön lenne 240 ezer forint, és abból bármit is vesznek ÁFA tartalma van (ha alkoholt meg dohányt vesznek, még jobb az államnak, mert annak még jövedéki adó tartalma is van). Továbbá az emberek egészségének a javulását se felejtsük el, egyszerűen az egészségesebb táplálkozás, kevesebb stressz, és amiatt, hogy meg tudják venni a gyógyszert, ha szükséges (ma Magyarországon van 2-3 millió ember, akinek komoly kérdés, hogy egyen, számlát fizessen vagy megvegye magának vagy a gyerekének a gyógyszert).
    Ma Magyarországon "tisztességes" munkának az számít, ahol megdöglesz egy olyan munkában, amit nem szeretsz és keveset fizetnek érte. Értelmesebb társadalmakban nagyrészt önmegvalósító és átmeneti munkák léteznek. Vagyis nem egy életen át tartó éhezve szenvedés a munka szinonimája.
    Így persze, hogy irigy az ember arra, aki munka nélkül kapja a pénzt. Nálunk örömből dolgozásnak nincs meg a kultúrája (illetve csak nyomokban van meg, most épp olyan közegben írom, ahol meg van)
    Vagyis a társadalom oktatás és tapasztalat általi átalakítása több évtizedet venne igénybe. A gond ezekkel mindig az, hogy az emberek (ahogy ti is) rögtön elkezdik sorolni, hogy mik és kik miatt nem menne. Ez nagyon hosszútávú feladat. Most nem érett rá a társadalmunk, de valamilyen formában előbb-utóbb nem lesz más út, az egyre növekvő gépesítés, az egyre növekvő népesség, az egyre növekvő várható életkor és a csökkenő erőforrások  miatt. Amiatt mert sokan (szerintem a többség) nem tartják igazságosnak, nem fogják az életüket kockáztatni, mert előbb-utóbb erről lesz szó, az emberiség kb. felével kell majd ebben a században valamit kezdeni.

    Az, hogy gazdaságilag hogy megvalósítható, még a jövő kérdése, de a mai számítások alapján (ami a cikkben is van) láthatólag nem működik. De azért olyanok hiányoznak a számításokból, hogy mennyi a felesleges kiadás, mennyi úszik el a korrupcióval, kartellekkel megnyert jóval magasabb összegű állami befektetéseken, mennyivel lehetnek kevesebbek az energia árak, mennyit tudunk spórolni, mondjuk annak érdekében, hogy ne halljon pár másodpercenként (!) éhen egy gyerek, mennyit tudunk spórolni mondjuk fegyvereken, teljesen értelmetlen tv műsorokon, amik szegényeket is teljesen értelmetlen dolgok megvásárlására sarkallnak,  azon a plusz élelmiszer mennyiségen, amitől többet már csak arra költünk, hogy a felszedett kilók lemenjenek ... szándékosan nagy és kicsi példákat is írtam, és még lenne millió...

    Szóval  összefoglalva, a dolog nem működne szerintem, de csakis miattunk, mert nem lennénk hajlandóak eleget tenni érte.
    A buta fehér ember ... :)

    VálaszTörlés