2013. június 5., szerda

Érdekes lehet ilyet megtapasztalni ...

Érdekes lehet ilyet megtapasztalni ...

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/05/04/migrenes_fejfajassal_a_nyul_uregeben/
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/05/04/migrenes_fejfajassal_a_nyul_uregeben/

8 megjegyzés:

  1. "Lewis Caroll is ebben szenvedhetett." vagy kellő mennyiségő psychoaktív gombát fogyasztott, ahogy Alice is teszi a mesében. Egyébként a mesében többször is utalás van szerek fogyasztására, ugyanis a legtöbb esetben valamilyen szer hatására vált "hangulatot" a mese. "Egyél meg!" Nem beszélve, amikor a vizipipa füstjét is beszívja Alice. Persze menniyvel rosszabbul hangzik az, hogy "egyél mindenféle hallucinogén szert, és egy bizarr mesevilágba csöppensz. Lewis Caroll is ezt csinálta."

    VálaszTörlés
  2. Ez egészen új megvilágításba helyezi a történetet. :)

    VálaszTörlés
  3. A történet egy tökéletesen felépített "sámán" utazás, kezdve azzal, amikor Alice megérinti a vizet, és lényegében kezdetét veszi a dolog. A sámán kultúrák szinte mindegyikében a sámánok valami vizet kerestek (ha nem volt fizikailag, akkor az elméjükben), mikor a "másvilágba" tettek kitérőt. Külön érdekesség, hogy a védikus kultúra szerint a víz az az elem, amely durva fizikai és finom fizikai elem is egyúttal, így tökéletes kapocs a durva fizikai és a finom fizikai világ között, tehát nem véletlen, hogy több kultúrában is megjelenik ez a "motívum". A következő jelenet a zuhanás, amit szaknyelven "setup"-nak hívnak. Amilyen a setup olyan a tripp ;), ami lényegében az átszellemülés időszaka. A sámánok nagyon fontosnak tartották, hogy az elméjükben el tudják választani az e-világi és nem e-világi tetteket, mert az  e-világban e-világi gondolkodás, és tettek kellenek, a nem e-világban pedig nem e-világiak, és a kettő nem keverhető össze. Gondolom ez az a szabály, ami megvédte őket az őrültségtől. A történet további részében Alice mindenféle szilárd, folyékony, és gaz halmazállapotú szereket fogyaszt, majd elérkezik a következő mérföldkő, amikor elveszik az erdőben. Ez a szakszargon szerint a bad-tripp vagy heavy-tripp. A két félét az különbözteti meg egymástól, hogy az utazó az intelligenciájával fel tudja-e dolgozni azt a pillanatot, amikor a világ a fejében teljesen összeomlik! Tökéletes megjelenítése ennek az érzésnek, amikor a söprögető kutya az utolsó reménysugárnak vélt utat is eltakarítja és Alice végleg magábaroskad. Egyébként nem azért ugranak ki az emberek az ablakon, mert az hiszik tudak repülni, hanem mert az általuk ismert világ kifordul önmagából, és a bizonytalanságot nem tudják feldolgozni. Amúgy erre az esetre Duglas Adams szavait tudom idézni "Don't Panic!", nem véletlen, hogy a Galaxis Utikalauz borítójára ezen szavak vannak írva ;). Számos trippező beszámolt arról (már akik nem ugrottak ki az ablakon), hogy volt az intelligenciájuknak/énjüknek egy olyan része, ami mint egy "őrző" vigyázott rájuk. Ez az őrző a sámán kultúrákban is megjelent egy erő-állat formájában (a sámán beavatás alkalmával az erő-állatát kereste meg a sámán a másvilágban, akivel aztán egész életében együtt utazgattak). A mesében többször megjelenik Alice erő-állata, egy jópofa cica képében, aki mindig a legjobbkor tereli a lányt a helyes irányba, és végül az ő segítségével talál ki az erdőből, és lesz a bad-trippből heavy-tripp. Egyébként a megoldás egy egyszerű hangulatváltás, mert a cica azt javasolja, hogy itt és most lépjen ki Alice a hangulatból, és folytassa az utazást :) Na ennyit a gyerekmeséről, érdemes ilyen szemmel is végiggondolni a történetet

    VálaszTörlés
  4. Látom, jól tájékozott vagy a témában. Egészen megjött a kedvem az LSD-hez. :)

    VálaszTörlés
  5. Úgy maguk a drogok annyira nem érdekelnek, de az lenyűgöző, hogy milyen gazdag az "emberen belüli" világ. Sokszor még talán érdekesebb is, mint a "külső". Meg ugye akkor már ott a kérdés, hogy a "külső" világ akkor most mennyivel valóságosabb, stb. Ez az egész valahogy a lét kérdésének egészét feszegeti. :)

    VálaszTörlés
  6. Én mindig azt mondom, hogy a befelé végtelen pont ugyanakkora mint a kifelé végtelen :)

    VálaszTörlés
  7. Lehet. Kíváncsi lennék én mit találnék odabent. :)

    VálaszTörlés