2013. június 12., szerda

Kezdem már látni a fantáziát ebben a 3D-s nyomtatásban.

Kezdem már látni a fantáziát ebben a 3D-s nyomtatásban. Az azért tényleg elég vagány, hogy az ember kitalál valamit, megrajzolja egy webes felületen, és másnap hozza a futár. Ráadásul itt még sok minden fejlődhet. A felbontás, a felhasznált anyagok mennyisége. Tehát idővel kvázi bármit lehet majd így tervezni a legkisebb dolgoktól (elektronikai cikkek, stb.) a legnagyobbakig (pl. épületek). De nyomtathatunk majd magunknak kaját, vagy szinte bármit.

http://www.origo.hu/techbazis/20130612-itt-a-virtualis-gyurma-es-az-emberszkenner.html
http://www.origo.hu/techbazis/20130612-itt-a-virtualis-gyurma-es-az-emberszkenner.html

7 megjegyzés:

  1. Milyen anyagokból lehet nyomtatni? Egyelőre csak néhány műgyantából, nem? Legalábbis a megvehető nyomtatókkal.

    VálaszTörlés
  2. Persze. De ez gondolom majd idővel változik.

    VálaszTörlés
  3. Biztos. Bár elég sok követelmény van a "tintával" szemben, aminek sok anyag nem felel meg.

    VálaszTörlés
  4. De biztos találnak majd olyan anyagokat, amikkel lehet nyomtatni, és mondjuk félvezető tulajdonságai vannak (elektronika), vagy olyan mint a beton, és házat lehet belőle nyomtatni, stb. Olyat is olvastam, hogy őssejtekből szerveket nyomtattak. Épp múltkor volt ilyesmiről szó a TV-ben, és az így nyomtatott szív már külső ingerlésre dobbantott. Ha elterjed a technológia, akkor gőz erővel elkezdik keresni (feltalálni) majd az ilyen anyagokat. És itt nanotechnológia, miegymás használatával olyan anyagok lehetnek, amiket ma még el sem tudunk képzelni. Még egy olyan scenariot is elt udok képzelni, hogy annyira sikeres lesz a technológia, hogy idővel mindenfajta gyártást levált, és mindent majd nyomtatnak. A 3D nyomtatás feltalálására pedig valami új ipari forradalom kezdeteként fognak visszagondolni.

    VálaszTörlés
  5. Lehet, de egyelőre a sok anyagból álló dolgok esetén nem tudom elképzelni. Illetve az már egy másik 3D nyomtatás lesz, ha lesz, mint a mostani. Az lehet, hogy sok esetben más anyagokat fogunk használni, mint most.

    Egyébként pont a félvezetők és csipek ebből a szempontból baromi egyszerűek, azok már most is majdnem így készülnek, csak nem nevezték 3D nyomtatásnak a gyártásukat.

    VálaszTörlés
  6. A közelünkben van egy közösségi biolabor, ahol most éppen 3D sejtnyomtatót építenek házilag. Már volt több próbálkozásuk, de a nyomtatófej és a sejtek fizikai mérete problémás volt, ezért most a legutolsó próbálkozáshoz saját maguk terveznek és "hagyományos" 3D-nyomtatnak egy olyan tartót, ami egyszerre 3 bioágens (sejtek, cement meg még valami) egy adott pozícióba, vezérelhető módon adagol. A szervnyomtatástól még távol vannak, de egy "nyomtassunk fotoszintetizáló levelet" projekt kijöhet belőle.

    VálaszTörlés
  7. Persze, ezek még távol vannak, de szerintem nem olyan nagy időtávon belül (mondjuk 20 év) megvalósulhatnak. Szóval ha minden jól megy, mi még megélhetjük ezt a szép, új, nyomtatott világot.

    VálaszTörlés