2013. július 23., kedd

Még egy cikk az Ubuntu mobilról.

Még egy cikk az Ubuntu mobilról. Azért kéne egy ilyen cucc. Ennek az egésznek szerintem valójában nagyobb a tétje, mint hogy lesz-e Ubuntu telefon, vagy nem. Ugyanis ha elkezdik kicsit hype-olni, akkor szerintem trendé válhat ez is, és pár év múlva általános lehet, hogy notebook helyett ilyen PC/telefonokkal szaladgáljanak az emberek. Minek cipeljen magával az ember egy nagy táskát, vagy akárcsak egy tabletet, ha minden elférhet a zsebében. 

http://www.origo.hu/techbazis/20130723-neten-gyujtik-a-penzt-a-csodamobilra.html
http://www.origo.hu/techbazis/20130723-neten-gyujtik-a-penzt-a-csodamobilra.html

17 megjegyzés:

  1. Miért cipelné ?
    Amiért most, azaz a képernyő nagysága meghatározza a kényelmes használatot :)

    VálaszTörlés
  2. De általában elég útközben a mobil kijelző. A notebookot otthon veszed elő, meg munkahelyen, stb. ahol lehet dokkoló.

    VálaszTörlés
  3. Meg azért előbb legyen belőle kézzel fogható valóság. Note 2 is szépen használható ilyen desktopszerűen, aztán valahogy mégsem terjed az a felhasználási mód, hiába létezik.

    Notebookot meg nem csak fix helyen vesz elő az ember, vonaton, kávéházban, ügyfélnél stb stb, ahol egyáltalán nem biztos, hogy elvárható egy dokkolóegység.

    Mindemellett egy ekkora kütyüben még sokáig elképzelhetetlennek tűnik mondjuk egy komplett fejlesztőkörnyezetet futtatni, beleértve 1-2 virtuális gépet.

    VálaszTörlés
  4. Nekem a tablet, minimum 7-coll a normál méret de inkább 10 :)
    Nyilván ez emberfüggő.

    VálaszTörlés
  5. En meg a parkban is siman eloveszem a gepet, vagy epp random tereken, mert epp valamit csinalni kell szerevren. SSH nem annyira kenyelmes telefonon es tableten. Programozni sem. A JIRA-t atlatni meg jobb minel szelesebb kijelzon.

    VálaszTörlés
  6. Az lenne szerintem a legjobb, ha a perifériák csatlakozása szabványos módon megoldható lenne -> általános dokkolóegységeket lehetne bárhova telepíteni. Te csak a "központi egységet" hordod magaddal, aztán ott csatlakoztatod, ahol akarod, mégis mindig a saját környezetedben tudsz ténykedni.

    Ez a csatlakozó kellene, hogy egy darab kis kábelt jelentsen.

    VálaszTörlés
  7. Továbbá megnézném mennyi idő alatt küzdene meg egy ilyen kütyü egy olyan konvertálással, amin most izzanak országosan gépek egy átállás miatt. A kiinduló konvertálandó adathalmaz irodától függően 1-110GB, egy 8GB-os konvertálása egy i3-as gépen 16GB RAM mellett és a végeredményt  RAMdiskre írva ~10 óra, HDD-n ~17+ óra.

    Nyilván nem ez a célfelhasználás, de hétköznapi dolgokra már létezik Androidos megoldás. (Volt XP-vel is telefon már.)

    VálaszTörlés
  8. Attila Csongor Kiss - az ilyen konverziós feladatra már inkább kellene szervert használni, mint klienst, nem?

    VálaszTörlés
  9. Zsolt Menyhárt szerveren fut. Proci lehetne Xeon, de ott sem látványosan gyorsabb.

    VálaszTörlés
  10. Attila Csongor Kiss - ha szerver alkalmazás, akkor nem kellene egy PC-hez hasonlítani :) A szerveren futó kódoláshoz a kliens tök mindegy, hol fut, SZVSZ.

    VálaszTörlés
  11. Zsolt Menyhárt Nem szerver alkalmazás, épp csak az előkészületek miatt ott célszerű futtatni. Avagy fejlesztői gépen, ami ugyanezekkel a paraméterekkel rendelkezik. :)

    A lényeg a lényeg, hogy az átlag szövegszerkeszt-levelez-Facebookozik felhasználáshoz már létezik olyan megoldás, ami az Edge akar lenni, mégsem terjedt el. Ami ennél többet kíván, ahhoz meg gyenge, kevés.

    VálaszTörlés
  12. Mondjam a mániámat? Vagy már unjátok? Jó, akkor mondom :-)
    Virtuális gép a felhőben, amin persze telefon is van. Minek cipeljem a drága hardvert, fontos adatokat, amit ellopnak, elvesztem, megsérül? Elég egy minimál kütyü, amiről elérem a felhőt.

    VálaszTörlés
  13. Ezt a vonalat vinné részben az Android, de főleg a Chrome, bár utóbbi echte notebook formátumban tűnik sikeresnek (Chromebookok és Pixel). De még itt is igazából csak a tárolás zajlik főként a felhőben, a számítás még nem. (Az is beszédes, hogy a terás ingyen felhő mellett igény volt a lokális tárhelyből is nagyobbra a piacon.) A számítási teljesítményt nem fogják szerintem úgy a fenekünk alá rakni, mint a tárhelyet, lévén csak az adatokból tudnak közvetetten hasznot húzni, és könnyebben is kivitelezhető a nagy tömegben rendelkezésre bocsájtása.

    VálaszTörlés
  14. Ez igaz, de akkor is jobb keveset költeni a cipelt hardverra, és mémi havidíjat a számítási kapacitásra.

    VálaszTörlés
  15. Igen, ez lenne a fogyasztó szempontja. 
    A gyártóknak viszont érdekük akár valójában szükségtelen számítási teljesítményt is eladni, ugyanakkor meg merem kockáztatni, hogy még az átlagnak valóban szükséges számítási teljesítményre is központokkal felkészülni keményebb dió annál, hogy elérhető áron kínálható legyen. (Értsük: egy átlag 3-5 éves gépbeszerzés beruházásánál ne jöjjön ki többre a minimálisabb kütyü plusz a számítási felhő azonos időszakra eső díja.)

    VálaszTörlés
  16. Ez is igaz. Viszont sokaknak szinte semmi számítási kapacitás nem kell, a névjegyek és az emailek már most is a felhőben vannak.

    VálaszTörlés