2013. július 7., vasárnap

Vannak itt G+-on többen is, akik nagyon színvonalas tech oldalakat, blogokat futtatnak.

Vannak itt G+-on többen is, akik nagyon színvonalas tech oldalakat, blogokat futtatnak. Azon gondolkodtam, hogy ha üzleti vállalkozásként tekintenék egy ilyen oldalra, akkor angolul kezdenék neki. A web a mennyiségekről szól. Gondoljunk csak a Google centenként összeszedett milliárdos vagyonára. Magyarország egy pici ország, a magyar nyelv pedig egy olyan nyelv, amit csak ebben a pici országban beszélnek. Ráadásul a magyar nyelvet beszélők közül is csak egy szűkebb réteget érdekel egy adott téma. Persze, lehet így is sikeresnek lenni, de sokkal nehezebb. Főleg ha a weben jelenlévő felhasználók, és ezzel az elérhető potenciális célközönség méretét arányítom az (ehhez képest) elenyésző magyar olvasótáborhoz. Nem hiszem, hogy a magyar szakemberek felkészületlenebbek, vagy rosszabbul képzettek lennének, mint USA-béli társaik. A gond szerintem sokkal inkább a fentiekben rejlik. Mi magyarok agyban sokszor be vagyunk szorulva a nyelvünkbe, és ezzel együtt a piciny országunkba.   

Mondjuk ez esetben én vagyok az a pap, aki bort iszik, és vizet prédikál, mert én is magyarul blogolok. Esetemben ennek főleg az az oka, hogy nem érzem annyira biztosnak az angol tudásomat, hogy angolul cikkezzek. De azért kacérkodok a gondolattal, hogy tech témában írok pár angol nyelvű cikket, forráskód részletekkel sűrűn teletűzdelve, mert azt a nyelvet azért jobban "beszélem". Kísérletnek sem lenne utolsó, összehasonlítani egy kis idő után a magyar és az angol nyelvű blog forgalmát. Aztán meg ki tudja. Valaki ebből él ...

#blog

20 megjegyzés:

  1. Tökéletesen igazad van. Sajnos, a hunglist is csak mi értjük rendesen:-)

    VálaszTörlés
  2. Nem feltétlen.
    Már sokat gondolkodtam ezen, gondolj bele az igaz, hogy a célközönség nagyságrendileg nagyobb de a konkurencia is legalább akkorával így elveszne a több ezer hasonló témájú oldal között.

    VálaszTörlés
  3. Én is sokszor gondolkoztam már rajta, valójában vajon mekkora lehet az a maximális olvasószám, amit IT, tech témában, magyar nyelven el lehet érni. Anélkül, hogy bulvárral hígítanánk a tartalmat, szerintem max 20-30 ezer emberkét lehet elérni. ( Csak tippelni tudok természetesen. ) Ezen kell megosztozzon az összes hasonló témájú oldal.
    Persze angolul meg megint más jelent problémát: az erős konkurencia. Ha magyarul írsz, akkor csak a magyarokkal kell versengened, ha viszont angolul, akkor az egész világgal.

    VálaszTörlés
  4. Laszlo Fazekas ezert blogolok mindket nyelvre :) Mar amikor epp van idom cikket irni ^^. (Code-Infection-re tervben van a teljes Angular+Node cikksorozat forditasa peldaul)

    VálaszTörlés
  5. Varsányi István Robert Cartman Szerintem tech (vagy legalábbis programozás) témában vannak olyan friss technológiák, ahol nincs olyan sok írás. De kétségtelenül van abban valami, amit írtok, hogy a nyelv a mellett, hogy korlátoz, ki is zár másokat. Igazából a kérdést tapasztalati úton lehetne eldönteni. Például pár cikket lefordítani angolra, és megnézni, hol mekkora a forgalom. Viszont ha tágabban nézzük, tehát pl. szolgáltatások fejlesztésében gondolkodok (főleg olyanokban, amiért fizetni is kéne), egyre szűkösebbnek tűnik a magyar piac.

    Balazs Nadasdi Ez jó ötlet. Egy ilyen node+angular cikk szerintem pont olyan amire lenne olvasó. Ha megvan, dobd be a vonatkozó G+ közösségekbe, és írj egy postot az olvasottság összehasonlításáról. Esetleg ha ez mérhető (biztos mérhető), akkor a bannerre való kattintási hajlandóságról is. Tehát hogy melyikkel mennyit kerestél. Ezek a számok érdekelnének. Érdekes kísérlet lenne.

    VálaszTörlés
  6. Laszlo Fazekas : hogy melyikkel mennyit kerestem nem osszehasonlithato mint a latogatottsag sem lenne tulzottan mervado, mert a Code-Infection mar 4 eve fut es napi szinten (cikkiras nelkul) van 1-3k latogatas (cikkirassal szokta utogetni az 5-6k), mig a Folyam-ok meg epphogy 1 eves korul vannak es cikkiras eseten is 100-nal plafont kap maximum. Tehat tudok publikalni hozza latogatottsagot, csak epp semmi ertelme szerintem.

    Tehat nem egy sulycsoport. Ennek a lemeresehez uj blogot (blogokat) kellene inditani. ennyi energiam nincs.

    VálaszTörlés
  7. Igen, ez mondjuk igaz. Mondjuk az angular cikkek nem olyan régiek, azt össze lehetne talán hasonlítani, hogy egy év alatt a magyart mennyien olvasták, illetve mennyien olvasták az angol nyelvűt.

    VálaszTörlés
  8. Mindenki masnak:
    A tech temaban azert van sok tema ami magyar es meg angol nyelven is tud kiemelkedo lenni, mert hiany van bennuk. Keress olyan blogokat, amik Dart-al, GoLang-al foglalkoznak. Keress olyan blogokat, amik mondjuk a kliens oldali optimalizalassal (renderelesi ido, CPU etc) foglalkozik. Mind a harom emlitett temaban van 2-3 blog, ami ertelemes ez ebbol mindenhol 1 a Google blogja, 1 a Google egyik alkalmazottjanak a blogja es a maradek meg a random embereke.

    Keressetek ertelmes blogot mondjuk full kliens oldali technologiakra epulo oldalak SEO-javal kapcsolatban. Mert ugye az nem trivialis. Nem sok tartalom van. Sot a legtobb tartalom ami van egy adott oldalra mutat es annak is egy adott bejegyzesere. Ez nem igaz, hogy senkit se erdekel.

    VálaszTörlés
  9. Laszlo Fazekas : Nem lehet osszehasonlitani, mert sokkal jobb helyezese van Google-ben, sokkal tobb az eleve feliratkozott ember a CI-n. Csak akkor ha csinalok egy masik blogot es azon publikalom.

    Tehat csak mervadonak:
    ha irok egy cikket mindket oldalon. Egyszerre publikalom, sehol se osztom meg, akkor RSS-bol ha jo meg a feedBurner (analytics is ezt mutatja) 4 feliratkozo van mig Code-Infection-re ~600

    VálaszTörlés
  10. Balazs Nadasdi Azt még azért írd le, hogy melyik cikkekre jön a napi 1000-3000 látogató. Nekem szerintem havi szinten van annyi. :)

    VálaszTörlés
  11. Balazs Nadasdi ezzel sem lenne baj, ha mondjuk egész nap a Dart-l foglalkozhatnál vagy a Go-val:-)

    VálaszTörlés
  12. Nádi András es mi gatol meg benne? ^^. Engem az elerheto szakirodalom mennyisege + az idohiany. Ha barmelyik tobb lenne csinalnam. :) Tehat ha valaki csinalna tartalmaz foglalkoznek vele, ha lenne idom akkor foglalkoznek vele es gyartanek tartalamat. De nekem mondjuk eleg most a Node.js :)

    VálaszTörlés
  13. Laszlo Fazekas : havonta annyi nem cikkre :) A blogra jon annyi. Egy szoval nem mondtam hogy cikkre ^^.

    Mondjuk ami erdekes, hogy az elmult 4 honapban 2000+ (folotte valamennyivel) oldalmegtekintes erkezett erre a cikkre:
    http://blog.code-infection.com/2011/09/galaxy-s-with-android-235-root-with.html
    ez mar majdnem egy evvel ezelotti. Es ami meg meglepobb. Miota a cikk letezik (url-ben a honap ^^.) ~7200 oldalmegtekintes. Vagyis az 1/3-a kvazi masfel evvel a publikalas utan tortent =O

    VálaszTörlés
  14. Balazs Nadasdi ugyan az:-) idő és pénz hiány:-)

    VálaszTörlés
  15. Balazs Nadasdi Nálam is van egy Samsung Galaxy Spica firmware upgrade cikk, és nálam is az vonzotta a legtöbb embert. Úgy látszik ez most a menő téma. :) Pedig szerintem az összes többi írásom jobb annál. :-\

    VálaszTörlés
  16. Laszlo Fazekas de valahogy nekem annyira abszurd, hogy tobb mint 2000 latogatas 2013-ban egy 2011-09 -es cikkre. Ami raadasul egy mas akkor nem tul friss temaval foglalkozo cikk ^^.

    VálaszTörlés
  17. Ilyet nálunk is megfigyeltem, hogy néha egy tök régi cikk "felkapódik" látszólag minden ok nélkül. Ilyenkor rendszerint kiderül, hogy valaki lemásolva megjelentette és volt olyan rendes, hogy visszalinkelt, vagy magában a szövegben volt egy (ex)belső link, vagy valami fórumon linkelték be és onnan jöttek a nézők. Ilyesmi lehet nálatok is.

    VálaszTörlés
  18. Azért milyen fasza, hogy itt mindenki sztár író. Ilyen még 10-20 éve nem volt. Ez csak úgy eszembe jutott ... :)

    VálaszTörlés
  19. A sztar irot azert nem hasznalnam :) t nelkul meg egesz hasznalhato :) Meg mindig eleg heroku-n 1 dyno a kiszolgalashoz ^^. De amugy igaz.

    VálaszTörlés
  20. Laszlo Fazekas ne is mond, ennyire jók vagyunk:-)
    Egyébként a puppylinuxon is megfigyelhető ez a jelenség, mondjuk ott a letöltéseknél - isok/alkalmazások.
    Például eléggé vicces, de a harmadik évébe lépő XpPuppy még mindig jól szerepel a letöltési listán.

    VálaszTörlés