2013. augusztus 16., péntek

Szerintem direkt lekapcsolták, hogy lássák mennyivel esik vissza a fogalom.

Szerintem direkt lekapcsolták, hogy lássák mennyivel esik vissza a fogalom. :) Ez a 40% azért durva, a Google az Internet fele ...

http://pcforum.hu/hirek/15273/Lealltak+a+Google+szerverei-kiuresedett+az+internet.html
http://pcforum.hu/hirek/15273/Lealltak+a+Google+szerverei-kiuresedett+az+internet.html

19 megjegyzés:

  1. Jó ez a nagy függőség a google -tól?

    VálaszTörlés
  2. Én úgy látom és arra számítok, hogy ugyanaz a folyamat játszódik le, mint a plázák-szupermarketek kontra sarki kisboltok esetében.

    Jött egy hatalmas pláza hullám, az újdonság és némi előny miatt rengeteg kisbolt ráment, nem tudtak talpon maradni.
    Aztán szép lassan megtapasztaltuk ezeknek a böhöncöknek a hátrányait és hiányozni kezdett mindaz, amiben a kis boltok jobbak tudnak lenni és elkezdett egy egyensúlyi állapot beállni, egyre több kisbolt talált boldogulást a multik mellett is.

    Ugyanerre számítok a tech óriások kontra kis cégek, startupok esetében is.
    Igaz, közben olyan sem ritka, mint amit a Yahoo előadásában látunk immár sorozatban, hogy jól működő és élvonalbeli szolgáltatásokat felvásárol majd el is tüntet, gyakorlatilag nyom és saját hasonló szolgáltatás kínálása nélkül. (Ezt igazából nem is értem, hogy mi a ráció benne vagy mi lehet a mozgatórugója.)

    VálaszTörlés
  3. Attila Csongor Kiss 
    A Yahoo így szerez programozókat, azt olvastam a minap.

    A Google meg tényleg megdöbbentő, hogy mennyire egyet jelent az internettel már.

    VálaszTörlés
  4. A Google is csinál olyat, hogy megvásárolt céget szoftverrel együtt, a szoftvert vagy nyílttá tette, vagy bedarálta, és neki is igazából a fejlesztők kellettek. A legutóbbi amire emlékszem, valami mobilos mail kliens volt, de volt több ilyen termék is, amit "beolvasztottak". Jó eséllyel egy ilyen új rendszerbe való beolvasztásnál az eredeti kódból nem sok marad, de nem is az a lényeg, hanem a fejlesztők, akik ezt meg tudják csinálni.

    Igazából szerintem egy szolgáltatásnak két dolog adhatja az értékét. Vagy a felhasználóbázis, vagy a fejlesztők. Maga a szoftver, ha csak nem valami speciális dologról van szó, szerintem általában nem sokat ér. Csak ezt szerintem kevesen látják át.

    VálaszTörlés
  5. Mondjuk ez így hülyeség, mert az is sokat ér :), de csak kis részét képezi a vételi árnak. Tehát arányaiban ér keveset.

    VálaszTörlés
  6. Hm, a fejlesztőkre nem is gondoltam, jogos.

    VálaszTörlés
  7. A patentek is fontosak egy ilyen vasarlasnal.

    VálaszTörlés
  8. Ivan Raszl Így jobban hangzott. De azért 40% is sok. Majdnem a fele ... :)

    VálaszTörlés
  9. Laszlo Fazekas Meg egy ev es fele lesz. :)

    VálaszTörlés
  10. De ha nem csak 2 percre állna le a Google, hanem pl egy teljes hónapra, akkor lenne érdekes ez a szám! 
    Az emberek még a facebook-ra sem találnak el Google nélkül XD

    VálaszTörlés
  11. Robert Cartman Én gondolkodtam rajta, hogy tulajdonképpen lassan szinte el lehetne felejteni a domain nevek rendszerét, mert az emberek már tartalom alapján navigálnak a Google-ön keresztül. Tulajdonképpen a legtöbben tényleg a Google-ön keresztül mennek még olyan oldalakra is, ahol ismerik a lap nevét, és észre sem veszik, mert a böngészősávba van integrálva a kereső.

    VálaszTörlés
  12. Ebben az esetben - elfeledve a domain rendszert - mi vezetne el egy oldalhoz, akár a Google keresőn keresztül? Konkrétan például hogy érnéd el a Googlet?
    És mi a helyzet a nem indexelt, a keresők adatbázisába be sem kerülő oldalakkal?

    VálaszTörlés
  13. Én például minden általam fontosnak tartott és látogatott oldalnak tudom a címét, és beírom, persze az előzmények segítségével. Egy vad idegen gépen sem ijedek meg Google nélküli eljutáson ide-oda. Én akkor keresek, ha eddig ismeretlen források érdekelnek, onnantól a beépített keresőjüket használom, mert az adott oldal tartalma üti a szintet az ottani böngészéshez, és megkímélem magam a Google találati listától, csak akkor kell, ha esetleg mégsem jutok el oda, ahova szeretnék. Ilyenkor jól jön az eddig nem látogatott oldalak szűrő. A domain rendszer szerintem forradalmi ötlet volt, és ennél több, jobb nem kell, elhagyni meg hülyeség.

    VálaszTörlés
  14. Persze, igaz, nem nagyon lehetne kivezetni, de tény, hogy egyre inkább asszociatív módon, tartalom alapján érjük el a tartalmat, nem direkt módon a címe szerint. Van amit cím szerint, de a cím inkább csak ilyen gyorshívó, az is csak egy attribútuma a weboldalnak.

    El tudnék képzelni egy olyan rendszert, ahol csak weboldalak vannak, és a webcím maximum egy metaadat a weboldalon. Egy oldal elérésének pedig egyetlen módja valamilyen keresőn keresztül való megközelítés. Lehetnének címlisták oldalakhoz, de ilyet akárki indíthatna. Nem kellene senkitől domaint venned, maximum fizetsz egy ilyen lista oldalnak, hogy oda kerülhess. Ez egy liberálisabb, decentralizált rendszer lenne. Lehetne a web ilyen is, csak nem ilyenre csinálták, és valószínűleg nem is lesz ilyen, de amióta Google van, kicsit ilyenebb. :)

    VálaszTörlés
  15. Azért én ennek jobban örülök, mert keresők nélkül is lehet oldalad/domain-ed. Például létrehozol egy személyes profilt, referenciákkal, amit tök jó odabiggyeszteni egy névjegykártyára, de az milyen gáz lenne, hogy "keress meg", mert azon a címjegyzéken regisztráltál. Másik oldala, hogy címjegyzékbe bevisznek, és akkor a releváns tartalomra való keresés? Aki nem ott regisztrál (mert drágább), amit többen használnak adott országban, akkor mi lenne? Például korábban, nem tudom most mit mutat a statisztika, de Németországban a Yahoo preferáltabb volt, mint a Google a felhasználók által.

    VálaszTörlés
  16. Magyarországon elég domináns a Google, de nem mindenhol van ez így, és nem ennyire egyértelműen az internet "belépési pontja". Pl. pár fejlődő országban (Indonézia) az internet = facebook. Ez változik, és sokkal jobb, mintha mindig egyetlen cég dominálna, mert legalább küzdenek a cégek a szolgáltatások javításán...

    A topikindító mondathoz: remek kis belső monitoring rendszerek vannak, nem kell kikapcsolni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy honnan mennyi forgalom jön/megy egy adott helyről/helyhez. Viszont "shit happens", nincs 100%-os rendelkezésre állás akkor sem, ha meggebednek a mérnökök (néha elvágják a kábelt, néha "leolvad egy datacenter"). Ha jön sajtónyilatkozat (nem biztos), akkor majd a jelenlegin is lehet rágódni.

    VálaszTörlés
  17. nemtudom miez a nagy csodalkozas. evek ota az megy h a stream mennyit eszik. azaz ha yt nem allt volna le volna ~2% eses.

    VálaszTörlés