2014. február 15., szombat

Állami P2P szolgáltatás tár

Állami P2P szolgáltatás tár

Láttam egy muksót FB-on, aki egy lapot tartott maga elé, hogy 3 gyerekes családapa, amúgy villanyszerelő/gáz/fűtésszerelő, és szívesen vállalna munkát bárhol. Nem adományt akar, hanem dolgozni. Első körben az jutott csak eszembe, hogy ez milyen szomorú, és meddig tarthatott, amíg valaki eljut ide. Aztán az, hogy kellene egy site, ahová az ilyen emberek regisztrálhatnak, akinek pedig szüksége van szerelőre, találhat egyet. De rá kellett jönnöm, hogy már ezt is kitalálták. A gond az, hogy ezek az oldalak tök üresek. Mohácsra keresve pl. találtam kb. 5 nem mohácsi (csak közelben lakó) villanyszerelőt. Alapvetően teljesen normális állapot ez, hisz az emberek nem nagyon tudják, hogy ilyen van, sem a kereslet, sem a kínálat oldalról, így nem működik az egész dolog. Erre kellene valami állami finanszírozású és fenntartású központi honlap, ahová mindenkit regisztrál a kamara (végre kapnánk valamit az évi 5000 Ft-ért), aki nem kéri, hogy ne regisztrálják, illetve plakátokon, társadalmi célú hirdetésekben nyomnák az embereknek, hogy ha szerelőre, üvegesre, asztalosra, stb. van szükség, itt lehet keresni.

Ugyanerre a mintára felépíthető lenne olyan portál, ahol a helyi termelők (Józsi bácsi a szomszédból) felpakolhatnák a portékáikat (friss gyümölcs, zöldség, tej, tojás, stb.) és az emberek ezek közt válogathatnának. Hatékonyabb lenne, mint bármilyen élelmiszer import ellenes, magyar termékek mellett agitáló reklám. Ráadásul a kereslet és a kínálat közvetlen összekötésével kiiktatható lenne a kereskedői lánc, a helyi beszállítók miatt nem rakódna rá akkora szállítási költség, környezetkímélőbb, frisebb, stb.  Jól járna a vevő, mert adott esetben a boltinál olcsóbban jut hozzá annál jobb minőségű árúhoz. Jól járna az eladó, aki adott esetben drágábban adhatná el a termékét, mint amennyiért a bolt átvenné tőle.

Ami a lényeg, hogy ezt kis renegát projektekkel nem lehet. Nagy szabású összefogás kellene a kamarák, vonatkozó szervezetek, stb. összefogásával, kellő marketinggel, hogy valóban működjön.

#blog

20 megjegyzés:

  1. Van már ilyen: http://aprod.hu http://jofogas.hu. Azon kelle tudni magukat edukálniuk a usereknek. Kamara, állam ugyan már. Szabad hülyének lenni, de látszódni soha:D

    VálaszTörlés
  2. Ezek azért nem olyanok, de van pl. a joszaki, az ilyen. De azt írtam is, hogy ilyenek vannak, nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy nem ismerik az emberek, és ebben kellene segíteni nekik. Erre írtam a kamarát, de lehet bármilyen szervezet, aki segít az embereknek, hogy elérhetőek legyenek ilyen módon, és másik oldalról meg kellene marketing, hogy a kereslet is tudjon ezekről a lehetőségekről. Tehát nem az a baj, hogy nincs ilyen, hanem hogy nem használják.

    VálaszTörlés
  3. Nem értem. Mondjuk van egy ilyen portál, elkezd működni, akkor az emberek itt keresik a szakikat. (Referencia, minőség most egyelőre nem számít.) Ezek az emberek kapnak munkát, akkor akik eddig önállóan dolgoztak és hirdettek, azok meg ugye kevesebbet, akkor majd tönkremennek és azok is jönnek ide. A végén mindenki ezen a portálon lesz, de csak a felének lesz munka. A másik felével mi lesz?

    VálaszTörlés
  4. facebookon szerintem el lehetne indítani egy ilyen appot

    VálaszTörlés
  5. Horváth Gyula Alapvetően lehet, hogy igazad van, de ez ugye csak abban az esetben áll, ha túl sok a szaki. Az is lehet, hogy pont elég van, vagy kevés, csak nem egyenletes ezek közt a munka megosztása. Valaki túl van terhelve, valakinek meg nincs munkája. Igazából azért nem tudok rá okosat mondani, mert nem ismerem a "szakipiacot". De e mellett ugye ott van még a p2p élelmiszer kereskedelem, amit írtam, de biztos vannak még területek, amire rá lehetne húzni a modellt, pl. p2p zene/média, stb. Alapvetően az ötlet az egész mögött, hogy az ilyen p2p megoldások tisztább/optimálisabb piacot eredményeznének. Tehát szakik esetén pl. reális áron kapnád a szolgáltatást, mert valódi szabad verseny lenne köztük, nem pl. ismertségi, vagy marketing alapon választanál. A munka egyenletesebben oszlana el, hamarabb találnál szabad embert, ha hirtelen kell, stb. Tehát neked is jó, nekik is. A p2p élelmiszernél meg ugye még bejön, hogy nincs kereskedői lánc, jobb minőségű az élelmiszer, olcsóbban megkapod, nincs rajta a szállítás költsége, csökken az import, stb. De lehetne tovább folytatni a sort pl. p2p bankkal, ahol az emberek adnak egymásnak kölcsön, és nem a bank hízik a hiteleken. Na ezzel most kicsit messze mentem. :)

    VálaszTörlés
  6. László Grad-Gyenge Csak ott is az lenne a baj, hogy nagyon nehéz megtalálni azokat akik a szolgáltatást nyújtanák, és azokat is, akik igénybe vennék. Erre írtam, hogy ehhez valami állami segítség kellene, vagy bevonni kamarákat, szervezeteket, esetleg sok szolgáltató esetén valami jelképes havi díjból már meg lehetne finanszírozni a marketinget. Szóval nem megcsinálni, hanem beindítani nehéz egy ilyet. Amúgy szaki kereső van is pl. a joszaki.hu, de ha megnézi az ember a felhozatalt, nem az igazi a dolog pont a fentiek miatt. De az igaz, hogy talán Facebook-on tényleg sikeresebben be lehetne futtatni egy ilyet.

    VálaszTörlés
  7. Laszlo Fazekas Elég sok ilyen kezdeményezés van. Valami kis szervező kell ide is, de igen kevés jutalékkal beérheti. Ha jól tudja működtetni ezt a konstrukciót, akkor pont a piaci verseny miatt, meg fog jelenni ez a megoldás, és sikeres is lesz. Ilyenek a webáruházak, a Paypal, és maga a Google-kereső is. Hiszen ott sok szaki jelenhet meg elég kis ráfordítással. Ilyenek a helyi újságok és portálok is. Az állami szerepvállalás viszont szinte biztos nem hoz létre életképes megoldásokat, ennek egyszerű érdekeltségi és motivációs okai vannak.

    VálaszTörlés
  8. Én az állami segítséget csak arra értettem, hogy valami szervezet (mondjuk munkahely teremtés címén) segíthetne a szakiknak megjelenni ezeken a helyeken, illetve propagálni ezt a lehetőséget a lakosság felé. Vagy ugyanígy segíteni a gazdáknak hogy megjelenjenek a termékeikkel ezeken a helyeken, illetve ugyanígy az emberek felé nyomatni ezt. Ezek szerintem tipikusan olyan dolgok, amikre pályázati pénzeket szoktak (kéne) osztani. Nem a lehetőségek hiánya, hanem az emberek ilyen irányú képzetlensége a korlátja annak, hogy ilyen rendszer kialakuljon, és ebben látnám az állami szerepvállalást. A sok "vegyél magyar cuccot" propaganda helyett ilyeneket kellene nyomatni. A cél ugyanaz.

    VálaszTörlés
  9. Ebben igazad van, de valamiért a sok pályázati meg támogatási lehetőség ellenére se nagyon szoktak ezek a dolgok ilyen, kicsit mesterséges támogatással megindulni. Ha meg van egy jó ötlet, és lelkes csapat, akkor megy magától is.

    VálaszTörlés
  10. A magyar állam ezt soha nem fogja megcsinálni. Túl jó dolog lenne, és nem lehet rajta pénz kihúzni a kasszából. Bár biztos ki lehet valahogy... :)

    VálaszTörlés
  11. Kell csinálni egy jómunkásember facebook page-t, és behirdetni. Ez hasznos cucc, a holtponton kell áttolni. Itt inkább az a kérdés, hogy ezzel hogy lehet pénzt keresni... :)

    VálaszTörlés
  12. Ha magyar piacról beszélünk, akkor szerintem ez mindig para, hogy itt bármilyen startupból hogy lehet itt értelmes pénzt csinálni. Szóval ha pénzben gondolkodik az ember, akkor nemzetközi piacra kell szervezni. Mondjuk pl. emiatt nem lenne rossz pár millió állami támogatás. Lehetne ezt nemzetközi szinten is csinálni, csak azt még nehezebb befuttatni. Na abból pl. lehetne jó pénz, ha ráharapnának az emberek.

    Ezekre amúgy szerintem van egy nagyon egyszerű üzleti modell. 1 év ingyen van, aztán évi 25$ tagsági díj. Ki lehet próbálni, és el lehet dönteni, hogy marad-e tag az ember. A pénz annyira bagatel, hogy még egy magyar embernek sem sok, nemhogy külföldön. De ehhez mennyiség kell.

    Amúgy ebben a modellben egy rakás mindent lehet még csinálni. Egy időben olyan portálon gondolkodtam, amin az apartman tulajok adhatják ki az apartmanjaikat közvetlenül. De szerintem 1 óra sörözés alatt vagy 10 ilyet ki lehetne termelni. :)

    VálaszTörlés
  13. hát ja. azért nem kellene belevágni :)

    VálaszTörlés
  14. Igen, támogatás nélkül, profit alapon tényleg bukott dolog. Ha pénzt láttam volna benne, akkor nem ide írom publikus bejegyzésként. ;)

    VálaszTörlés
  15. Most tulajdonképpen arról van szó, hogy X ember szeretné áruba bocsájtani munkaerejét, megtermesztett zöldségeit, apartmanját, stb. Ezt kellene összehozni a fizetőképes kereslettel.
    Rosszul látom? Miben különbözik ez az eddigi apróhirdetési oldalaktól? Hogy a használt dolgok ki vannak tiltva, ês csak szolgáltatások vannak jelen?

    VálaszTörlés
  16. Azért apróhirdetésnél ez több, meg specifikus oldalak kellenek szerintem ahhoz, hogy ez jól működjön. Szóval azért ez szerintem kicsit több, mint az apróhirdetés. Persze valahol a lényege valóban ugyanaz.

    VálaszTörlés
  17. László Grad-Gyenge Az se egy ördöngösség.
    Inkább azt tartom problémának - akárcsak az internet egészénél - hogy nehéz megtalálni a releváns információt. Mert ilyen site-okból is van már vagy 20-30, az apróhirdetési oldalaktól kezdve a szakemberkeresőig - mivel mindenki pénzt akar csinálni belőle. És így a tudásbázis fregmentálódik.

    VálaszTörlés
  18. Árpád Erdős Pontosan erről szólt ez a bejegyzés. :)

    VálaszTörlés