2014. március 12., szerda

Ebben teljesen igazuk van.

Ebben teljesen igazuk van. Ha értelmes áron el lehetne érni azt amit most torrenteznek az emberek, akkor radikálisan csökkenne a kalózkodás. A legtöbbször azonban nem is az a baj, hogy túl van árazva a tartalom, hanem egyszerűen más csatornán el sem lehet érni. Ezt nem büntetni kéne, ez egy piaci rés ...

http://sg.hu/cikkek/103942/google-a-kalozkodas-a-hiany-es-a-magas-arak-kovetkezmenye
http://sg.hu/cikkek/103942/google-a-kalozkodas-a-hiany-es-a-magas-arak-kovetkezmenye

22 megjegyzés:

  1. Mi az az értelmes ár? Amit a vevő hajlandó valamiért fizetni? Ezt máshol is be lehet vezetni? Csak mert jobban be tudnám akkor osztani a pénzemet.
    Mi az, ami nem érhető el? Nincs elég zene, film, könyv, ami jogtisztán elérhető?

    VálaszTörlés
  2. Jo pelda a Humble Bundle. Jatekokat arulnak tobbet is egy csomagban. Te dontheted el mennyit fizetsz a jatek csomagert. Ez elsore komplett orultsegnek hangzik uzleti szempontbol de nem az. Ugyanez a modell miert nem mukodhet mas szoftverekkel?

    VálaszTörlés
  3. Horváth Gyula Mondjuk 1$ t kifizetnék egy filmért úgy is, ha amúgy le tudnám torrentezni. De így hirtelen Magyarországon nem tudok olyan szolgáltatásról, ahol filmeket el lehetne érni nagyjából a moziba kerüléssel egy időben. Ha lenne egy szolgáltatás, ami a torrent kényelmét adja, ugyanakkora tartalom kínálattal filmenként 1$-ért, vagy mittom én 10-20$ havi átalánydíjért, azt szerintem az emberek használnák.

    Nagy László Amennyire én tudom, Netflixen sincs olyan kínálat, mint szoftver site-okon.

    Papp Zsolt Még ilyen becsületkasszás módon is képes lenne működni a dolog szerintem is, bár ez azért kockázatosabb.

    VálaszTörlés
  4. Horváth Gyula nincs. Sorozatokat szinte lehetetlen trükközés nélkül. Én fizetek pl hulura meg hozzá egy dns szerverre. De bár nem torrentezek illegális, de legalabbis a tos-t megszegem. Netflix is az előfizetések között volt, az se jogos használat volt. Van olyan szoftver amit nem tudsz megvenni csak adott országból aztán vagy trükközés megy vagy filemegosztó. Az meg hogy van 40millió elérhető zene, nem azt jelenti hogy az is elérhető, amit én szeretek.

    Én az árakat men érzem gondnak. Ha valamire nincs pénzem, akkor várok csak sokan képtelenek várni 3 hónapot és kevesebbet bulizni, hogy még tudjak venni a játékot / egyebet.

    Ezen kívül én inkább szoftver oldalon a trial hiányát érzem húzónak. Ha valamibol nincs trial és több mint 2000 forint akkor én is beszerzem illegalisan aztán ha jó megveszem. Modjuk sokan ezt hagyják ki. Mondván minek vegye meg ha már fel van telepítve.

    VálaszTörlés
  5. Laszlo Fazekas $1 kicsit kevés lenne szerintem (ha ugye a legfrissebb filmekről van szó). Amit az Amazon vagy Apple csinál, hogy olyan $10 egy HD film az reális ár szerintem. Kényelmesen otthon megnézed sorbanállás és tömeg nélkül, akkor amikor akarod, leülsz pároddal/gyerekeddel/etc. Ha nem kell HD akkor meg $5 körül van (asszem 4.99 szokott lenni az SD). Szerintem 1000 forint bőven jó ár érte. A probléma inkább azzal a részével van, hogy nem érhetőek el csak hónapokkal vagy évekkel később.

    Ha van egy film, akkor megnézem aztán max nem tetszik. Nem fél év múlva vagy 5 év múlva magyar szinkronnal (ha lesz egyáltalán belőle). Én simán kifizetném azt a 9.99 dollárt a HD filmért, ha az akkor elérhető, amikor kijön. Nem érzem, hogy sok lenne egy olyan filmért, ami most jelent meg. Az meg más kérdés, hogy egy 15 éves filmért nem biztos hogy kiad az ember 1000-2000 forintot, de azok a filmek meg elérhetőek Netflix-en (persze ha lenne itthon ilyen).

    Ha elmész CinemaCity-be akkor (most kerestem rá, mert sose járok moziba) 1650 forint a felnőtt jegy. Tehát ha 2 ember megy és mindkettő felnőtt, még mindig olcsóbb a $10. Ha egy gyerek és egy felnőtt akkor 1210 a gyereknek és még így is jobb ár a $10. Plusz ugye ott van a kényelem.

    A magyar piacon az a baj, hogy aki elkezd ilyet az magyaroknak magyar szinkronosan akarja csak adni. Amiből nincs szinkron fel se rakja, innentől kezdve meg már egyből limiten vagyunk és egy csomó film csak 1 évvel később kerülhet egyáltalán be.

    Horváth Gyula : Pl hol vegyek CPg-t (ne tessék beszólni én szeretem)? Megvan, mert kazettáról még annó digitalizáltam.

    VálaszTörlés
  6. Van olyan értékesítési forma, amikor a vevő mondja meg az árat, de ha valami nem ilyen, akkor talán jobb elfogadni.

    Amikor nincs valami az általában azt jelenti, hogy egy konkrét, könyv vagy film vagy zene kell neked. Ha nem érhető el jogtisztán, akkor másikat kell olvasni, nézni, hallgatni. Többnyire nem olyan fontos pont azt a dolgot megkapni, csak rászoktunk, illetve a reklámmal bekajáltattak rá.

    Nyilván előbb utóbb a gyártók is rájönnek az új értékesítési formákra, kizárják a tök fölösleges közvetítőket. De addig is meg lehet lenni torrent nélkül is, vagy csak nagyon mértékkel fogyasztva.

    VálaszTörlés
  7. Miota Netflixem van sokkal kevesebbet toltok le. Nincs kedvem varni. Ugyan ez miert ne mukodhetne a premier filmekkel? En nem adok 10 dollart egy filmert es szerintem nagyon sokan vannak ezzel igy. Amikor viszont learazas van es 1 dollar egy film akkor nem banok elkolteni egy tizest. A nagy szamok torvenye alapjan es az emberi termeszetbol kiindulva (lattam az uj film reklamjat es meg akarom nezni MOST) szerintem sokkal nyeresegesebb lenne eladni a filmeket alacsonyabb aron.

    VálaszTörlés
  8. Horváth Gyula én teljesen jól megvagyok nélküle, de ez nem azt jelenti hogy teljesen tiszta amit csinálok. Hallgatnék mást, ha lenne más ami elérhető és hasonló. Nem fogok megvenni egy tiesto albumot, mert megvehető CPg helyett, mert az még nem vehető meg.

    Néznek én ha lenne elérhető. Próbáld meg trükközés nélkül, tisztán megnezni bármelyik mai nem magyar sorozatot. legalább 1 évad lemaradás van, gyakori hogy egyszercsak itthon nem folytatják holott nincs vége, arra is láttam már példát hogy megvágták a sorozat részeit, sokszor nagyon béna a szinkron ami a szűkös szinkron színész gárdának köszönhető. Arra meg szinte sehol sincs lehetőség, hogy megnézzem magyar szinkron nélkül, mert az nem menő elvileg.

    Mivel macen nekem teljesen jól működik a szoftverek beszerzése így arra egy panaszos szavam sincs, míg Androidra azért elofordult már hogy külön kellett keresném apk -t hogy 5 percig használjam, pedig kifizettem volna azt az 500 forintot simán.

    VálaszTörlés
  9. Papp Zsolt Szerintem a 10 dollár igenis alacsony (legalábbis nem magas) ár egy HD filmért. Ha azt nézzük, hogy legyen minden hónapban 2 film, ami kijön és az érdeklődési körébe tartozik egy embernek, akkor az havonta ~4500 forint. Többnyire az ember nem egyedül ül le megnézni a filmet, teghát ha ketten vannak, akkor havonta kerül ez fejenként 2250 forintba. Ez kevesebb, mint a fele, mintha elmennétek moziba. Abban viszont igazat adok Horváth Gyula -nak (és én is így teszek) ha nincs pénzem megvenni nem nézem meg. Most pl a hónap rosszabbul jön ki, így lemondtam a hónapra a Netflix-et és a Hulu-t is. A hónapban nem nézek sorozatot és filmet, majd következő hónapban. Az Epic-et viszont meg akartam nézni így megnéztem 5 euróért, mert úgy gondoltam belefér (mondjuk nem volt jó film, de ez van ^^. trailer alapján jobbnak tűnt), megnéztük és ennyi.

    Horváth Gyula kerestem neked közben egy példát a sorozatok hozzáférésére:
    Doctor Who-t szeretem nézni. Nagyjából az egyetlen sorozat, amit nézek. A másik a Torchwood volt, de ez már nincs.
    Magyar szinkronnal elérhető TV-ben, de 1.5 évad lemaradásban vannak és még csak hír sincs arról, hogy mikorra várható újabb évad. Aztán semmi sem garantálja, hogy nem jár úgy, mint a Torchwood, amiből ősszesen egy miniévadot és 1 rész híján egy teljes évadot nem adtak ki (abból az évadból az első részt megcsinálták aztán leálltak). Nem torrentezem le, mert őszintén megmondom, hogy nem szeretem a torrentet: keresni kell, letölteni, seedelni, tárhelyet fenntartani, vagy jó vagy nem a minősége. Van hozzáférésem BBC One-hoz egy proxy-n keresztül, amit kifizetek és így tudom online nézni. Akár valós időben akár később. De meg tudom nézni. Viszont ez sem nevehető tiszta beszerzésnek. Ugyan így felmegyek Amazon-ra, kikölcsönzök egy videót, megnézem. A bankkátyámat elfogadta, csak épp a hozzáféréshez kell trükközni. Ez sem túl tiszta. Fizetek érte, mégsem tiszta. De nem érzem úgy, hogy ezzel én meglopnám őket (nem is teszem), pedig bizony ezt sem szabadna.

    Az meg, hogy reklám, modern társadalom etc. Ez egy oltári nagy baromság. Nekem hajnali 3kor van időm nézni bármit is. Olyankor nem is nagyon tudok mást csinálni, amit úgymond szórakoztatás céljából tehetnék. Felmehetek és vehetek filmet, de arra nincs erőm, hogy végignézzek egy filmet. Ha mégis, akkor sem egy Aranyhajat akarok nézni, amit már 3x megnéztem. Olyan filmet se akarok nézni, ami nem érdekel. Az adatbázis meg itthon barmi lassan frissül (akár új akár régi filmről van szó), kintit meg ugye elvileg nem érem el. Kapcsoljam be a TV-t és nézzem, ahogy semmi sincs benne? Nézzem YouTube-on a zenés videókat (amiknek nagy része szintúgy illegális)?

    VálaszTörlés
  10. Balazs Nadasdi Lényegében egyetértek. Azt, hogy ki, mit néz, és mennyiért azt neki kell eldönteni. Én sok zenét hallgatok a jutubon, és, ahogy írod is, az se teljesen százas, sőt. Legalábbis alig hiszem, hogy a zenészek maguk töltenék fel a koncertjeiket, vagy a fesztiválok szervezői.
    Nyilván ki fog ez alakulni, lesznek mindenféle csomagok, olcsóbbak, drágábbak, de a torrent azért mindig erős konkurencia marad, főleg, ha sokan, amolyan szabadságharcnak állítják be.

    VálaszTörlés
  11. Balazs Nadasdi Az szerintem, hogy minek mi az értéke, szubjektív dolog. Valaki szerint 10$ reális, valaki szerint drága. Én szerintem a többségnek ez drága. Én az 1$-t úgy "kalkuláltam ki", hogy figyelembe vettem, hogy a konkurencia az ingyenes, amivel úgysem tudnak mit csinálni. Tehát szerintem kb. 1$ az, amit még akkor is hajlandó kiadni az ember, ha amúgy kis macerával megszerezhetné ingyen is. Most megy egy ilyen felesleges szélmalom harc, ami nem fog vezetni sehová, és közben havi több milliós a torrent forgalom. Ez 1$-os áron havi több milliós bevételt jelenthetne, amit most elbuknak a tartalom előállítói. Mivel szerintem az olyan emberek vannak kisebbségben, mint te, akik reálisnak tartják, és ki is fizetik ezt az árat, ezért úgy gondolom, hogy 1$-os áron a legális útra átnyergelő emberekkel többet nyernének, mint amit elbuknak a leszállított áron. Következésképp (mivel erővel tenni ellene nem lehet, az emberek nem hajlandóak sokkal többet kiadni) szerintem hosszú távon be fog állni ez az ár, mert egyszerűen nincs más. A kérdés, hogy 1-2 év múlva, vagy 10-20 év múlva. Ez pedig a tartalom gyártójának a legrosszabb, mert addig pörög a torrent, és folyik ki a pénz a zsebükből.

    VálaszTörlés
  12. En csak azt nem ertem miert kell annyit fizetnem egy letoltesert mint amennyibe a mozijegy kerul? Ha moziba megyek azt elfogadom mert ugye ott a hely, a berendezes meg minden, ez valakinek penzbe kerult es nyilvan profitot akar termelni plusz ki kell fizetni a takaritonot, a jegyszedot stb. De ha letoltok akkor azt a filmet azon a tv-n vagy szamitogepen nezem amit en vettem, en fizetem az internetet, a kanapet amin ulok, a villanyszamlat meg mindent. Legtobb esetben nem is kerul tulajdonomba a film csak berlem. Hogy tobben is megnezhetjuk egyszerre az sem hat meg a fentebb emlitett koltsegeim miatt.

    Rendben van, ne legyen enyem a film, csak egyszer tudjam megnezni es amig eljutok addig hogy megnezhetem terheljen engem minden koltseg, de akkor legyen olcsobb.

    VálaszTörlés
  13. A tartalom gyártójának hagyjuk meg, hogy eldöntse mi a jobb neki. Az, hogy jobban járna ha fillérekért adná a motyóját, az sima önáltatás. A torrent árát meg ugye mindannyian fizetjük a zombihálózatok elleni küzdelemmel, a vírusirtóktól lassú gépekkel.

    VálaszTörlés
  14. Papp Zsolt Hát ez az. ha elmész moziba kifizetsz (mivel $10 volt írva)  $15 pénzt. tehát nem fizetsz annyit, de biza ahonnal letöltöd, annak is van költsége vele, mert
    1. tárolnia kell
    2. ki kell szolgálnia
    3. fejlesztőket kell fenntartani (akár külső cég akár saját), hogy az ahonnan letöltöd működjön, tudj keresni rajta etc
    4. kezelnie kell a személyes adataidat és azokat meg kell védenie
    5. hirdetésre kell költenie ugyan úgy
    6. ki kell fizetnie a jodíjakat
    7. ki kell fizetnie a filmet (hidd el az Apple nem torrentoldalakról szerzi a filmeket, hogy aztán eladja neked/másnak)

    és még azért lehetne sorolni.

    Szóval az nem igaz, hogy nincs vele költsége.

    VálaszTörlés
  15. Gondolom úgy, hogy az onnan letöltött fertőzött fájlokkal lehet a legjobban felépíteni.

    VálaszTörlés
  16. Laszlo Fazekas De ha 1 dollár lenne az érték, akkor a maradék 9-el mi lesz azoknál, akik kifizetik, mert nem pár száz ember van aki kifizeti. Biztos vagy benne, hogy ellensúlyozná a maradék torrentről áttérő ember által befizetett összeg? Semmi sem garantálja, hogy a torrentezők átállnának. Ha minden most fizető ember után legalább 9 torrentező áll át, akkor jönne ki ugyan ilyenre. En nem érzem, hogy ez így történne. Egy haverom speciel meglátott egy humblebundle-t és ott ugye 1 dollár a minimális ár. Volt ott akkor is 6 játék, amiből igazán 1 kellett neki, de egy másik is tetszett. Kimásolta a címét, majd bemásolta nc--e-ra.

    VálaszTörlés
  17. Nagy László De a warez/keygenek programok elég erős alapot biztosítanak erre =P

    VálaszTörlés
  18. Az emberi hülyeségnek is. Mert vannak bőven olyan sérülékenységek, amik ellen nem tudsz okos és óvatos lenni. De valóban nagyon jelentős az emberi tényező. De a torrent oldalakon  szerintem nagyobb az esély valami nem kívánatosnak a beszerzésére. A pornó oldalakon szintúgy, az nem kérdés. Meg aztán biztos a torrenten is van pornó :-)

    VálaszTörlés
  19. Ebben igazad van. A többi találgatás. Kéne felmérés (nem a torrent oldalak által csinált), mennyi torrentező gép fertőzött, és mennyi olyan, ami nem torrentezik.

    VálaszTörlés
  20. Na a második hozzászólásoddal már kevésbé értek egyet. A net egy általánosan használt technológia, ezért elvárható, hogy olyan szinten is legyen biztonságos. Mivel nagyon egyszerűen használható, nem fogják jobban megtanulni a kezelését mosógépnél. És nem is kell.

    VálaszTörlés
  21. Igen, off kezd lenni. Akkor most nem értünk teljesen egyet. Talán majd máskor :-)

    VálaszTörlés
  22. Most futottam bele a Gravity DVD-be 3100 pénzért a reklám szerint akciós...

    VálaszTörlés