2014. április 14., hétfő

Tagnap láttunk egy fészkét építő gólyát.

Tagnap láttunk egy fészkét építő gólyát. Az ő lakhelye kb. 1 m2. Azon gondolkodtam, hogy tulajdonképpen a legtöbb állat kis odúkban él. Az embernek miért van szüksége hozzá képes hatalmas lakhelyre? Ebben a kis házban is például megvan minden ami kell. Van kis konyha, lehet hol kényelmesen aludni, van egy egész korrekt nappali. Igazából miért kell ennél több? Főleg úgy, ha az ember az idejének nagy részét a szabadban tölti. Egy ilyen kis ház valószínűleg nagyon olcsón megvan. Jó szigeteléssel, napelemmel és fúrt kúttal a fenntartási költsége is minimális. Kicsi ugyan, de egy erdő közepén, ahol 1 km2-es körzetben nincs senki, mégis tiéd a világ. Ennek ellenére milliókat adunk ki egy panellakásra, aminek életünk végéig fizetjük a törlesztőrészleteit, ami miatt egy életen át robotolunk ... 

http://themindunleashed.org/2014/04/31-year-old-sick-expensive-rent-high-costs.html

#blog  
http://themindunleashed.org/2014/04/31-year-old-sick-expensive-rent-high-costs.html

5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon olyan jellegű kérdés, miért kell nekünk tv, számítógép, kocsi...

    A válasz szerintem a kényelem: és ugye ott van rögtön a folyóvíz (régebben kút), melegvíz (régebben dézsában forralva), WC (régebben pottyantós) és sorolhatnám. 
    Az állatokkal (meg a "régebben minden jobb volt") való összehasonlítás azért az olyan dolgokon nagyot bukik, hogy akár még 100 évvel ezelőtt is A megszületett gyermekek 50%-a nem érte meg a 20 éves kort. Állatoknál ez az arány még durvább. És bizony ebben az ilyen kényelmi funkciók sokat segítenek (folyó víz, higiénia, normális és állandó hőmérséklet). 

    Abban mondjuk biztos vagyok, hogy egy a kis házikó simán többe kerül, mint egy panellakás. :)

    Egyébként ennél mondok sokkal jobbat is: simán élhetnénk pl. kollégiumokhoz hasonló épületekben: mindenkinek egy szoba, közös konyha, fürdő, nappali, de akár lehetne 100 családnak 20 autója, mindig az viszi el, akinek épp szüksége van rá. Lehetne közös bevásárlás stb. De még hétköznapibb dolog: rengeteg ember utazik nap mint nap ugyanazon az útvonalon saját kocsival. Minimális szervezés kérdése lenne, hogy egy autóban 5-en utazzanak, megfelelő pontokon esetleges átszállásokkal, kitérőkkel. 
    Sajnos az ember természetes nagyon nem ilyen. Megjegyzem, az állatoké sem. Mindenhol verseny van az egyedek között az érvényesülésért.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a kényelem és a higiénia egy ilyen kisebb, jobb helykihasználású épületben is biztosítható lenne, és ez azért más mint egy koleszban egymás szájában élni. Igazából ebben az esetben az volt csak a kérdés, hogy a nagy hely miért igénye az embernek. Szerintem nagyon sok olyan tényező van, amit optimalizálni lehetne úgy, hogy minimálisan csökkenjen a kényelem, viszont rengeteget nyerhetnénk rajta.

    Mondjuk az én ideális világom ilyen: http://lf.estontorise.hu/archives/305 ez lenne a maximális optimalizálás. ;)

    VálaszTörlés
  3. Kérdés, hogy mi minősül (feleslegesen, túl) nagy helynek.

    Két személyre plusz kutyu ez a 15m² alapterület, ami a felső félszinttel max duplázódik ez azért már a másik véglet (pláne ezzel a belmagassággal).

    A romantikáját értem, és részben csábító is, viszont belegondolva, 53m²-ből szemlélve (2 fő plusz 2 macs) egyedül a körülötte lévő tér csábító és a feltételezhető csend, nyugalom.

    Múltkorában talán Facebookon jött szembe mobilházas oldal, akkor kicsit nézegettem őket.

    http://angolmobilhazak.hu/mobilhaz_kereso

    A komolyabbak sem tűnnek talán drágának, bár mondjuk ezek nem vadiújak. Plusz kell telek alá közművel.

    Indulásnak még csak el is tudtam volna képzelni, fiatalon. Később aztán nyögvenyelőssé válik a létrázás, a féloldalazás a szűk helyekre.

    VálaszTörlés
  4. A házépítés nagyon sokat változott az elmúlt években és valószínű nagyon sokat fog változni a közeljövőben is. Igazából nem is a hely a legnagyobb probléma, sokkal inkább az energiafelhasználás.

    Ami az állatokat illeti, ők a természetben élnek, számukra a lakhely (ha egyáltalán van fix) inkább védelmet jelent. Az ember egyre kevésbé él a természetben, számára a lakhely egyben élettér is.

    VálaszTörlés
  5. Az ember nem szőrös, tollas, ebből eredően házba szorult, ebből eredően pedig nagyobb házra van szüksége, hogy az életét ne 1m^2-n töltse. Szerintem iszonyat depisek, idegesek lennének azok az emberek akik ilyen kis helyre lennének beszorítva.

    VálaszTörlés