2014. április 6., vasárnap

Vajon a 21.

Vajon a 21. században miért kell adott esetben órákat sorban állni a szavazófülkék előtt? Miért nem lehet online szavazni? Ha az adóbevallásomat leadhatom az ügyfélkapun, akkor ezt miért nem lehet megoldani.

Azt gondolom, hogy az országnak az a fele (tényleg a fele), aki általában nem megy el, mert minden alternatívát rossznak tart, talán aktiválható lenne egy ilyen rendszerrel, hogy egy klikkel a kisebbik rosszra szavazzon.

23 megjegyzés:

  1. Most akkor a sorbanállás miatt nem megy el vagy mert minden alternatívát rossznak tart?

    VálaszTörlés
  2. Másrészt meglepő eredmény jönne ki az adóbevallást elektronikusan beküldők kapcsán. Túlnyomó részükét ugyanis nem ők maguk, hanem a könyvelőjük küldi be, s még csak fogalmuk sincs már az ügyfélkapus belépésükről...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem a mai világban azért az emberek nagy része képes lenne rá, hogy bejelentkezzen, és beklikkeljen egy checkboxot. Az alternatívát nem látók esetén meg szerintem a hajlandóság meglenne a kisebbik rosszra való szavazásra, de mivel van egy ilyen minimális (ha sorban is kell állni, akkor nem is annyira minimális) kellemetlenség, hogy el kell tipegni a szavazófülkéig, ez pont elég a kiábrándult embernek, hogy azt mondja "pont leszarom". De ha csak a gépig kellene eltipegni, úgy a reggeli KV és hírek olvasása mellett lehet voksolna is egyet.

    VálaszTörlés
  4. ... a maradék természetesen elmehet a szavazófülkéig, ha mégsem megy neki ez a bonyolult checkbox bejelölés folyamat ...

    VálaszTörlés
  5. Az észteknél működik e-szavazás, de ott elektronikus személyi kártyán alapul, nem puszta felhasználónév+jelszón.
    A finnek is teszteltek már ilyesmit, lehet azóta be is vezették. (?) 
    Amerikában meg mintha csak a papírt váltották volna ki érintőképernyős szavazógépekkel, de a fülkéig el kell csoszogni.

    Ez csak hirtelen keresgélés eredménye telefonról, érdekes lenne alaposabban körbejárni, hol működik már, az adhat némi infót arról is, hogy ezzel nőtt-e a részvételi arány. 

    A képességekben nem lennék biztos, ismerve tanult embereknek is az internet/számítógép viszonyát... Sokaknak még papíron is bonyolult a két egymást keresztező vonal fogalma...

    VálaszTörlés
  6. Laszlo Fazekas nem.
    Pont az a baj, hogy nem.
    Ezer és egy példa van arra, hogy az emberek jelentős része képtelen használni a netet.
    Példa, egyik jó ismerős autószerelő vett anno egy S4-et és csak és kizárólag telefonálásra használja.
    Úgy kellett neki elmagyarázni mi az a Google Play...

    VálaszTörlés
  7. Ok, legyen. De azért mittom én, az emberek fele, vagy negyede azért képes lenne rá szerintem. Szóval ezért nem értelmetlen a dolog, és folyamatosan javul az arány.

    VálaszTörlés
  8. Laszlo Fazekas ez a jövő természetesen de perpill még nem működik sajna.

    VálaszTörlés
  9. Te mondjuk elhinnéd, hogy miután beléptél az azonosító kódoddal, és leadtad a szavazatodat, a későbbiekben senki semmilyen módon nem tudja majd megnézni, kire szavaztál, nem készült róla biztonsági másolat és SOHA nem kerül illetéktelen kezekbe?
    Persze, megoldható lenne, csak egy ilyen adatbázis elég értékes ahhoz, hogy valakiben meg legyen a kísértés...

    Ha mondjuk az országon kívül lenne ez az adatbázis, nemzetközi szervezetek rendszeresen ellenőriznék a hozzáféréseket és nyílt lenne a forráskódja, és csak  szolgáltatásként rendelhetné meg az aktuális kormány szigorúan csak a végeredményeket, akkor talán kezdenék gondolkozni azon, használjam-e.

    VálaszTörlés
  10. Árpád Erdős az utolsó bekezdésben több dolgot is említesz, amelyek eleve teljesen kizártak ebben a témakörben.
    Ez az adatbázis eleve idegen kezekben? Egy ilyen rendszernek nyílt forráskód? Nane...

    VálaszTörlés
  11. El. Meg lenne ennek is a módja. Pl. bejelentkezéskor kapsz egy átmeneti digitális aláírást. Ez kb. olyan mint mikor megkapod a papírt. Ezt nem lehet hozzád kapcsolni. És a kiosztását a választási bizottság ellenőrzi, hogy biztosított legyen az anonimitás biztosan. Ha meg ebben nem bízol, annyi erővel a papírt is megjelölhetik, amit a fülkénél kapsz.

    VálaszTörlés
  12. Oké, akkor esetleg pár szót arról, te milyen rendszerben vállalnád, hogy leadod a szavazatodat?

    VálaszTörlés
  13. Laszlo Fazekas Amiket írtam, azért írtam, mert így látnám biztosítottnak azt, hogy az adatok soha nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Technikailag 3 adattábla:
    1) - Szavazók névsora, ID-val (user_id)
    2) - Leadott szavazatok ID-val (voks_id)
    3) Kapcsolótábla, ami összerendeli user_id-kat és voks_id-kat. Erre a táblára senkinek nincs olvasási joga, írási joga is csak a gépnek, és a szavazás lezárásakor a tábla törlésre kerül (eleve külön szerveren lenne). Ha a kód tényleg így működik (ezért a nyílt forráskód), valamint a törlés ténylegesen megtörténik, és az összes biztonsági másolat megsemmisül, és mindezeket egymástól független, nemzetközi szervezetek auditálják, majd akkor gondolkodom el rajta, hogy elektronikusan szavazok.

    VálaszTörlés
  14. Árpád Erdős külföldön tárolt adatbázisos nyíltforrásúsban valószínűleg nem. De nem azért, mert a saját szavazatom betekintése miatt aggódnék, hanem azért, mert az a két tulajdonság nem egyénre nézve veszélyes egy ilyen rendszer kapcsán, hanem egyszerűen nemzetbiztonsági kérdés.

    Sima felhasználónév+jelszó párossal működő rendszerben szintén nem szívesen szavaznék.

    Technikailag egy komoly biztonsági szintű chipkártyás authentikációt elengedhetetlennek tartanék. A bejárat lehet az ügyfélkapu, de mindenképpen kiegészítve ezzel a komoly technikai háttérrel.
    (Ez létező dolog, a JÜB2 rendszer így működik. Be tudsz lépni az ügyfélkapus azonosítóddal, de megfelelő jogosultságú chipkártya nélkül nem érsz el semmit, és a kártyától függően sem mindenhez.)

    Az azonosításomhoz, hozzám köthetően csak annyit kell tárolni, hogy már szavaztam-e.
    A szavazás meg egy ettől teljesen független külön adatbázis. Leegyszerűsítve.

    VálaszTörlés
  15. Laszlo Fazekas Ha a digitalis aláírást semmi módon nem lehet a személyedhez kötni, akkor:
    1) Hogy akadályozzák meg, hogy több szavazatot adj le?
    2) Választási bizottság hogyan ellenőrzi, hogy a digitális aláírás kiosztásakor nem lesz eltárolva a neved és a digitális kulcs (hiszen konkréten neked küldi el a gép digitális aláírást - ehhez kb. egy webserver log elegendő? Ha nem látnak bele a kódba / nem értenek hozzá, akármilyen másolat készülhet az egészről. Szerintem már az önmagában komoly feladat, hogy valaki átlássa, milyen szerverek vesznek részt a szavazásban, és melyik szerverre milyen userek milyen joggal léphetnek be.

    VálaszTörlés
  16. Attila Csongor Kiss _Az azonosításomhoz, hozzám köthetően csak annyit kell tárolni, hogy már szavaztam-e.
    A szavazás meg egy ettől teljesen független külön adatbázis. Leegyszerűsítve._
    Kb. ezt írtam én is. Ugyanakkor miután az aktuális kormány fogja a rendszert üzemeltetni (ahogy a mostani szavazásnál ha jól tudom a választási bizottságnak is csak a kormánypárthoz köthető tagjai voltak), semmi garanciát nem látok arra, hogy az adatokról valamilyen szinten ne készüljön másolat. Arról nem is beszélve, hogy ez még szakemberek számára sem kis feladat.

    VálaszTörlés
  17. Árpád Erdős nem, te legalábbis átmenetileg hozzám köthető módon tároltad a szavazatot. Ez eleve felesleges.

    VálaszTörlés
  18. Másrészt ebben engem alapvetően annyi érdekel, hogy a nevemben csakis én szavazhassak.

    A pártpreferenciákról már réges-régen van adatbázisuk enélkül is.

    VálaszTörlés
  19. Az azért messze nem elég, ha a nevedben csak te tudsz szavazni. Ha bekerül a rendszerbe pár százezer szavazat, amit persze a név nélküliség miatt miatt utólag nem is kehet kiszűrni, az az egész rendszert kérdőjelezi meg.

    Újra visszajutunk oda, hogy szép-szép az elektronikus szavazás, de ki fogja garantálni a rendszer tisztaságát, hogy a program valóban úgy működik, ahogy kell, hogy nem készülnek log-ok, másolatok, biztonsági mentések (illetve ezek biztos készülnek, valahogy meg kell majd azokat semmisíteni) stb. stb.

    VálaszTörlés
  20. Árpád Erdős
    „Az azért messze nem elég, ha a nevedben csak te tudsz szavazni. Ha bekerül a rendszerbe pár százezer szavazat, amit persze a név nélküliség miatt miatt utólag nem is kehet kiszűrni, az az egész rendszert kérdőjelezi meg."

    A mostani papíralapún mi gátolja meg, hogy a távolmaradók nevében bepakoljanak tetszés szerint kitöltött szavazólapokat? Aláírják helyettem és az életben nem lesz tudomásom róla. A borítékok között meg ugyanúgy nem lehet beazonosítani.

    Elektronikusan ugyanakkor megnézhetem, hogy a nevemben történt-e szavazás, avagy erről jöhet értesítés is. (Mint a kártyás tranzakcióknál.)
    A szavazók adatbázisában mindig lehet tudni, hogy hányan szavaztak, ez mindig összevethető a szavazatok adatbázisának darabszámával. Eltérés esetén akár már az első darabnál blokkolhat a rendszer, azonnal.

    VálaszTörlés
  21. Személyesen felügyelik a delegáltak a szavazást (urnába dobást), valamint ha jók az információim, biztonsági papírból készülnek a szavazólapok (vízjel + egyéb jelzések).

    VálaszTörlés
  22. Árpád Erdős voltak a szavazóhelyiségben vagy hatan-nyolcan-tízen (passz pontosan). Mi garantálja, hogy nem lehet megvenni mindegyiküket?
    Egy ilyen léptékű rendszer létrehozásának, üzemeltetésének és ellenőrzésének minden szereplőjét megvenni sem egyszerűbb.

    Összességében részemről csak annyi, hogy technikailag megoldható lenne az elektronikus szavazás lehetősége mindenki számára elfogadható biztonsági szinten.  
    Viszont nem vagyok benne biztos, hogy tényleg lehetne vele látványos többletet mozgósítani.

    VálaszTörlés