2014. május 8., csütörtök

A por

A por

Épp azon gondolkodtam, hogy a penész milyen durva dolog. Kiteszel egy szelet kenyeret az asztalra, és egy hét múlva ott van rajta a zöld folt. Nem kell hozzá semmi extra körülmény, ott van mindenhol, nap mint nap ki és belélegezzük, olyan mint a levegő. Olyan mint ha csak valami por lenne, pedig egy élőlény. Sejtekből áll, szaporodik, van benne DNS, és a teljes sejtekre jellemző ökoszisztéma. Enzimek, fehérjék, mindenféle, ami ahhoz kell, hogy működjön, és szaporodjon. Igazából egy viszonylag bonyolult gépezet, aminek az egyes példányait szabad szemmel nem is lehet látni.

Azon gondolkodtam, milyen lenne, ha képesek lennénk ilyen penészhez hasonló nanorobotokat építeni. Hogy néznének ezek ki? Olyan lenne mint valami nagyon finom por. Talán ugyanúgy ellepne mindent, ugyanúgy be és kilélegeznénk, észrevétlenül ott lenne mindenhol, azzal a különbséggel, hogy ezt képesek lennénk irányítani. Olyan dolgokra lehetnénk képesek "a por" segítségével, ami a jelenkor emberének szinte mágiának tűnne. Például épületeket húzhatnánk fel a semmiből, vagy épp rombolhatnánk le. Tárgyakat mozgathatnánk az akaratunkkal, vagy éppen megjavíthatnánk a testünket, és örökké élhetnénk. Igazából bármire használhatnánk "a port", amit akaratunk szerint alakíthatunk. Abból építkezhetnénk, abból lenne a ruhánk, az autónk, a mobiltelefonunk, a számítógépünk, minden, ami minket körülvesz. Végtelen mennyiségben állna rendelkezésre, mivel a fellelhető nyersanyag felhasználásával szaporodna, amihez az energiát a nap szolgáltatná. Tulajdonképpen isteni hatalomra tenne szert az, aki irányítani képes "a port". Akár arra is képesek lehetünk, hogy "a porból" építsünk magunknak testet, amibe átköltöztetve a tudatunkat test nélkül élhetünk tovább.

Talán valahol a világegyetemben kialakulhatott egy ilyen életforma, ami ilyen egysejtű közösségekből épül fel. Nem igazán válnak el úgy az élőlények, mint nálunk, hogy léteznek állatok, növények, emberek. Ott talán csak "a por" van, ami ellep mindent, és ennek a sűrűbb gócai az egyes egyének. Érdekes elképzelni, milyen lehet egy ilyen világ.

Ez csak úgy eszembe jutott a penészről ... :)   

#blog

8 megjegyzés:

  1. Nagyon vad, de pont ettől jó.

    Akkor nem is lennének specializálódott porok, mint ahogy van egy rakás spéci sejt?

    VálaszTörlés
  2. Vagy tudnának specializálódni, mint az őssejtek. Aztán ha nem kell, akkor más őssejtek megennék őket, amiből szaporodnak, és új őssejtek lesznek. Mint az élővilágban. De lehet, hogy lehetne olyan anyagot találni, ami mindenre jó. Elég nehéz bármit mondani egy ennyire idegen anyagról. :)

    VálaszTörlés
  3. Ha ez biológiai lény, forma, felvetődik bennem, hogy miért nem ebbe az irányba kanyarodott az evolúció. Valószínűleg a dolgok maguktól csak differenciálódással jutnak egyről a kettőre, fejlődnek.
    Egy eleve egy alapkőre épülő rendszer már tényleg tervezettséget feltételezőnek tűnik. Itt is több szinten is felvetődik a mutáció kérdése. Az elemi por kapcsán adja magát, de a sűrűbb gócoknál is, és akkor lehet megint ott vagyunk, mint az evolúcióval.

    VálaszTörlés
  4. Az evolúció erre IS kanyarodott. Olyan, mint a fa gyökere: néha elágazik, bebújik a kis réseken, néha egy-egy hajtás elhal, máshol új ágak keletkeznek. Hogy egymillió év múlva mely ágak lesznek a legéletképesebbek, megjósolhatatlan.

    Ami még eszembe jutott a porról: a por, csak nekünk "por". Egy hangya számára már lehet, hogy "kézzelfogható" valami, egy vírus számára meg talán bolygónyi tömeg. Lehet, hogy valahol valami rólunk gondolkodik úgy: milyen érdekesen viselkedik az a "por" azon a parányi, Földnek nevezett mikróbán.

    VálaszTörlés
  5. Ajánlom Neal Stephenson Gyémántkor című művét

    VálaszTörlés
  6. Tulajdonképpen az atomokra is tekinthetünk ezzel a szemlélettel és már ki is alakult egy egész működő rendszer belőlük. S ebben már elég látványosakat bűvészkedünk.

    Vagy ugyanígy egy másik szint a DNS bázisok. Azok alapján is nagy változatosság jött létre, ráadásul megyeget a LEGOzás az alapokkal, meg másik beidézett cikk alapján már új építőkövek kreálásánál tartanak.

    VálaszTörlés