2014. május 26., hétfő

Összejött a kért 1 millió $ a napelemes útburkolat fejlesztésére.

Összejött a kért 1 millió $ a napelemes útburkolat fejlesztésére. Kíváncsi vagyok, milyen sikeres lesz a termék, az ötlet tényleg nagyon jó. 

http://index.hu/tech/2014/05/26/napelemes_utburkolat_lehet_a_jovo/
http://index.hu/tech/2014/05/26/napelemes_utburkolat_lehet_a_jovo

3 megjegyzés:

  1. Sajnos tartok tőle, hogy egy nagy hype lesz az egész. Ott van benne a buktató, hogy szerintem iszonyat drága lehet. Nem véletlen, hogy a felajánlóknak a pénzükért cserébe inkább eszmei értékeket ajánlanak - de ne legyen igazam.

    VálaszTörlés
  2. El tudod kepzelni mi tortenne ha ez befutna? Iszonyu mennyiseget kellene belole gyartani. Azt pedig keptelenseg idore megcsinalni. Meg ha megvalosul is ez az otlet megmarad mint erdekesseg, de szerintem soha nem lesz belole altalanosan elterjedt megoldas. Ebben a formaban nem. Talan ha valahogy valaki tovabb gondolja.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ennek a megoldásnak az üvegfelület lehet a buktatója. Egyrészt vastagnak kell lennie, hogy bírja a terhelést. Nem szabad törnie, és nem szabad csúsznia, de élek sem lehetnek rajta. Ugyanakkor minél vastagabb, annál jobban csökkenti az alatta levő napelem hatásfokát - főleg érdesített felület esetén. Ráadásul a napelemek vízszintes elrendezésűek, ami - főleg télen, amikor fűteniük kellene - azt jelenti, hogy egész lapos szögben érik csak a nap sugarai.

    Valószínűnek tartom, hogy az út mellett felállított, nap felé tájolt hagyományos napelem táblákkal, és az útba integrált fűtővezetékkel / út menti információs táblákkal ugyanezt a funkciót sokkal gazdaságosabban és célszerűbben meg lehet valósítani.

    VálaszTörlés