2014. május 3., szombat

Új blogbejegyzés ... (a szokásos relativitáselmélet, virtuális valóság stb. témákkal fűszerezett filozofálgatás)

Új blogbejegyzés ... (a szokásos relativitáselmélet, virtuális valóság stb. témákkal fűszerezett filozofálgatás)

http://lf.estontorise.hu/archives/468
http://lf.estontorise.hu/archives/468

6 megjegyzés:

  1. Próbáltam legjobb tudásom szerint összeszedni a dolgokat. :) Alapvetően a lényeg az volt, hogy szerintem a világűrt nem az ember, hanem a gépek (vagyis inkább az emberek gép testben) fogják meghódítani. A meghajtás rész inkább csak kitérő volt. A napvitorla azért szimpatikus, mert nem kell hozzá üzemanyag. Más meghajtásokkal az a probléma, hogy iszonyat mennyiséget fel kell tankolni az üzemanyagból, és ez igaz az antianyagra is. És mivel természetes módon nem fordul elő, vagy viszünk magunkkal, vagy útközben kell összeszedni. Mindkettő problémásnak tűnik egyelőre. De persze sok száz évvel előre elég nehéz jósolni. És kifejezetten a téma szakértőjének sem mondanám magam. :) Én is várom a cikked ... :)

    VálaszTörlés
  2. Ismét nagyszerű írás, köszönjük!
    Egyetlen dologba kötnék bele egy picit: a kvantum-bizonytalanság miatt talán mégsem lesz olyan egyszerű lemásolni az agyunkat egy az egyben, bár egyelőre fogalmunk sincs hogyan működik az emberi agy, illetve, hogy mi a tudat, ezért elég ingoványos téma ez. 
    Az is lehet, hogy egyáltalán nem kell másolnunk semmit, talán elég egy mesterséges intelligenciát alkotnunk, amit aztán megtanítunk mindenre, amit tudnia kell.... de ebben az esetben mondjuk már nem mi utazunk, hanem ő. 
    És mi a helyzet a hibernálással? Talán az lehet a legegyszerűbb megoldás a hosszú utazás túlélésére - igaz ebben sem járunk még sehol gyakorlatilag.

    VálaszTörlés
  3. Igen, egyáltalán nem biztos, hogy másolható az agy. A régebbi kvantummechanikás írásokban általában inkább ezt propagáltam. Itt most direkt nem kevertem bele, mert már nagyon terjengős lett volna, de ez is egy lehetőség. Sőt, még akár olyat is el tudok képzelni, hogy találnak valami új fizikai törvényt, ami miatt nem lehet az agyat másolni. Ha pedig nem lehet másolni, akkor lehet, hogy többek vagyunk anyagnál. Ha másolható a tudat, az azért jó hír, mert örök életűek lehetünk, ha nem, az meg azért, mert úgy akkor talán már most is azok vagyunk. :)

    VálaszTörlés
  4. Beszéltek erről valahol, talán épp egy Féreglyukon át részben, és annak ellenére, hogy állatokat, szerveket, stb. egész jól tudnak hibernálni, az emberi hibernáció valahogy mégis macerás. Persze lehet előbb leszünk képesek embereket (felébreszthetően) hibernálni, mint bescannelni az agyukat.

    VálaszTörlés
  5. Én csak olyan sikeres hibernációkról hallottam, amiket olyan állatokon hajtottak végre, amik egyébként is képesek rá a természetben, vagy olyan kísérletekről, amik max pár óráig tartottak, de ha linkelsz egy nem-ilyet, megköszönöm ;)

    VálaszTörlés
  6. Valóban több értelme van mint hülyeségeken vitatkozni ;)

    VálaszTörlés