2014. június 18., szerda

3D nyomtatás

3D nyomtatás

Ez olyan 70 000 átszámítva, de gondolom pár év, és ezek is kb. nyomtató árban futnak majd. Amúgy ezeknek az otthoni nyomtatóknak főleg a gyerekek lesznek a célközönsége, és úgy fogják használni, mint a legót. A hosszú távú haszna pedig az lesz, hogy a technológia bekerül a köztudatba, és ez elősegíti majd az elterjedést az iparban is. Egy olyan gyereknek, aki ilyen nyomtatóval építgetett gyermekkorában, teljesen magától értetődő lesz, hogy a házakat, autókat, használati tárgyakat, ruhákat, kaját, stb. is nyomtatni kell. Persze csak amíg nem jön az intelligens anyag, ami magától összeáll olyanra amilyenre szeretnénk ...

http://hvg.hu/tudomany/20140410_Jon_a_tenyleg_olcso_3D_nyomtato

#blog  
http://hvg.hu/tudomany/20140410_Jon_a_tenyleg_olcso_3D_nyomtato

4 megjegyzés:

  1. Minden új technológia bevezetésekor elmondjuk, hogy pár és olcsó lesz, de valahogy mégse sikerül ez. A mobiljaink pl még drágábbak is, mint voltak.Persze jóval többet kapunk ugyanazért az árért, de az olcsó kütyüket hiába várjuk szerintem. Amúgy sem vennénk meg egy VGA kamerás butatelefont ha olcsó lenne sem. Ugyanez lesz igaz erre a nyomtatóra is. Jóformán akkor válik valami tényleg olcsóvá, amikor már az életciklusa végét járja. Pl. a hagyományos nyomtatók is csak emiatt olcsók. Szerintem.
    Ezek a 3D nyomtatók meg egyelőre olyan gyors ütemben fejlődnek, hogy mindig lesz, aki extra felárat fizet egy picivel nagyobb felbontásért, addig meg a fejlesztés árát nekünk kell megfizetni.
    Mondjuk kíváncsi lennék mennyi az élettartama egy ilyen olcsó 3D printernek - bár gondolom hamarabb elavul, mint elkopik ez is.

    VálaszTörlés
  2. Igazándiból szerintem már 70-ért sem drága, és olyan felére ezt le lehet majd szorítani, ha elkezdik ezeket tömeggyártani. 35 körül meg már tényleg nem drága egy ilyen. Egy doboz lego is ott van már 5-10e Ft-nál, akkor ez 4-5 doboz lego, és lehet nyomatni korlátlanul. Ennyiért lehet vennék már egyet a kölöknek (igazából magamnak, de ráfognám :)).

    VálaszTörlés
  3. Most olvasom Chris Anderson Kreátorok c. könyvét, az gyakorlatilag a 3D nyomtatásról szól... Érdekes jövő előtt állunk...
    A legdurvább az lesz, ha majd a 3D acél nyomtatás lehet ilyen olcsó. Gyakorlatilag bármilyen tárgyat elkészíthetünk, ami most nincs vagy irtózatosan drága lenne az egyedi (nem nyomtatott) gyártás miatt. Hihetetlenül fel fogja forgatni a világot!

    VálaszTörlés
  4. 70 nagyon nem sok, sőt! De mit lehet ezzel nyomtatni? Mert amíg csak ilyen műanyag dolgokat addig elég korlátozottan használható.

    VálaszTörlés