2014. június 7., szombat

A 3D nyomtatás lehet az új LEGO

A 3D nyomtatás lehet az új LEGO

Ahogy a 3D nyomtatók ára folyamatosan csökken, hamar eljöhet az idő, amikor már minden háztartásban lesz egy ilyen eszköz. Erre talán nem is kell olyan sokat várni, hiszen a tendencia az mutatja, hogy pár éven belül egy sima nyomtató áráért kaphatunk majd 3D-s nyomtatót. Innen pedig már valószínűleg nem kell rá sokat várni, hogy a felnőttek mellett a gyerekek is meglássák benne saját kreativitásuk kifejezésének eszközét. Valahogy úgy tudom elképzelni az ebbe beleszülető gyerekek viszonyát a 3D-s nyomtatáshoz, mint ahogyan mi viszonyultunk a LEGO-hoz. Csakhogy ők számítógépen a virtuális térben fogják összerakni az elképzelt tárgyakat, vagy azok darabjait. Az így elkészült tárgyakat és alkatrészeket aztán a weben megoszthatják egymással, és mivel sokkal kevesebb a kötöttség, a lehetőségek szinte végtelenek. A "közösségi LEGO-zás" hatására az egyes tárgyak/építmények exponenciális sebességgel fejlődhetnek, lehetnek egyre jobbak, tökéletesebbek. És hogy miket fognak építeni? Szerintem többnyire robotokat, amikhez a nem nyomtatható alkatrészeket (motorokat, Raspberry Pi szerű vezérlő paneleket, stb.) a weben lehet majd megrendelni. Talán a legjobb, legkreatívabb robotokat már majd tizenéves gyerekek találják fel számunkra, puszta szórakozásból ...       

#blog

4 megjegyzés:

  1. A LEGO is létezik már a virtuális térben. Előbb közösségi alapon készült el pár CAD jellegű program és hozzájuk az elemek digitális mása, majd ebben a LEGO is meglátta a fantáziát, elkészítették mindezt ők is. Ha jól tudom, az így készült modellek meg is rendelhetőek egyedi készletként.

    A közösségi oldal: http://ldraw.org/
    Nagyon addiktív és időrabló!

    VálaszTörlés
  2. Igazából amit írsz is létezik már, ott a Makerbot, körülötte a közösséggel, Thingiverse, Instructables. Az Autodesk szépen lecsapott a lehetőségre és egyre több partnere van, pl a Microsoft is. A Windowst már tudatosan készítik fel a 3D nyomtatók kezelésére, a Makerbotot pedig még forgalmazzák is. 

    Odaát már elérhetőbb, egyre több ilyen barkácsműhely van, ahová elég vinni a modell fájlját (vagy ott letölteni) és már mehet is a nyomtatás, mint itt egy copyshopban. Meg sem kell venni a gépet.

    VálaszTörlés
  3. Persze, a technológia már adott. Én csak arra próbáltam jósolni, hogy mi lesz, ha majd elterjed, és mindennapos lesz.

    VálaszTörlés
  4. Én egy kezdeti túltengést várok - túl lesz lihegve -, ami még így is messze lesz a LEGO népszerűségétől, majd amikor sokaknak kiderül, hogy annyira azért nem is egyszerű - 3D modellezés, nyomtató beállítása és főleg finombeállítás az alapanyaghoz - alább hagy. Ekkor lesz érdemes az így feleslegessé váló nyomtatókból venni másodkézből.

    Párhuzamként a fotónyomtatók sem tudták kiölni a profin előállító boltokat. Sokan visszatértek az egyszerűbb leadás és kézhezvételhez.

    De sokan az általad vázoltnál is messzebb mennek, szerintük csomó mindent a háztartások maguknak fognak legyártani. Kétlem, annál kényelmesebb az emberiség, a módszer pedig ismereteket is igényel és elég lassú is.
    Az iparban is csak ott fog megkapaszkodni, ahol eddig lehetetlent valósít meg vagy meglévőt valamilyen szempontból kedvezőbben. Tömegtermelésre nem tűnik alkalmasnak eddig.

    Lakossági szinten elterjedtebb lehet a hobbi CNC-hez képest, de egy LEGO színtű általánosság - van háztartás, ahol nincs? - nekem soknak tűnik. 

    Viszont azt valószínűnek tartom én is, hogy a hardcore LEGOsokat elkapja ez a gépszíj is, illetve hogy lesz/van ugyanúgy egy hardcore 3D rajongótábor. És a viszonyulásban is igazad lehet, hasonlóan lenyűgöző világ.

    VálaszTörlés