2014. június 28., szombat

Elsőre nem igazán értettem, hogy mi a projekt lényege, de második olvasásra és a videó megnézése után nagyjából...

Elsőre nem igazán értettem, hogy mi a projekt lényege, de második olvasásra és a videó megnézése után nagyjából összeállt. A nidium projekt újraértelmezi a webböngésző fogalmát. A filozófiája szerint a mai web inkább alkalmazás platform, és az olyan technológiák, mint a HTML és a CSS már idejemúltak, inkább csak történelmi maradékok, amiket a mai böngészők felesleges teherként hordoznak magukon. Ezzel szemben a nidium tulajdonképpen egy tiszta JavaScript engine, ami a hagyományos böngészőkhöz képest sokkal több hozzáférést ad a rendszer erőforrásaihoz. Ők így képzelik a jövő, vagy sokkal inkább a jelen ideális web-jét.   

http://www.nidium.com/

thx to Csaba Sári & István Nagy 
http://www.nidium.com

5 megjegyzés:

  1. És hogyan fog ez elterjedni? Ilyen meredek váltások nem nagyon mennek végbe egy-kettőre sajnos. Ha jól értem ezt most beépítheted az alkalmazásodba esetleg és akkor írhatsz hozzá kontentet, amit megjelenít. Viszont ki mer így elrugaszkodni minden meglévő gyakorlattól? #nemértekhozzácsakbeleszólok

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez egy jó kérdés ... :) Inkább csak érdekességként linkeltem, hogy ebből hogy lesz valami, azt én sem tudom. Mondjuk el tudok képzelni egy olyat, hogy ha van rá pár app, akkor ezt mint futtatókörnyezetet felteszed, és úgy tudod majd elérni őket. Olyan mint mikor Java-t, vagy .NET futtatókörnyezetet telepítesz. Szóval annyira nem veszett dolog ez, de kíváncsi leszek mi sül ki belőle. Pontosabban kisül-e belőle valami.

    VálaszTörlés
  3. Ha viszont ezt így külön futtatókörnyezetként (vagy minek híjják az ilyet XD) képzelem el, akkor inkább bíznám a kitalálását egy nagyobb, erősebb szervezetre, mint a Google, vagy a MS - főleg ha fejlesztőként adnám a fejem arra, hogy egy ilyen platformra fejlesszek. Mindenesetre érdekes, és valóban szükség lenne az elavult HTML alapú kínlódást végre lecserélni, valami kornak megfelelőre.

    VálaszTörlés
  4. A mindenféle game engineket (mondjuk Unreal) sem nagy cégek csinálják.Vagy van mondjuk a Falsh. A Macromedia sem volt egy cégóriás akkoriban, mikor piacra dobták. Szóval ez annyira szerintem nem kritikus. A JavaScript is jó választás, sokan értenek hozzá, és könnyen tanulható, ráadásul amennyire láttam, szabványos technológiákat használtak, tehát elképzelhető, hogy amit készítesz, elfut egy böngészőben is, csak lassabban. Persze olyan cég kell a technológia mögé, aki stabil hátteret biztosít, de nem feltétlenül kell nagynak lennie.

    VálaszTörlés