2014. június 7., szombat

Küszöbön a kiterjesztett valóság

Küszöbön a kiterjesztett valóság

A Project Tango-s tablet kapcsán jutott eszembe, hogy tulajdonképpen szinte adja magát a dolog, hogy a szenzorrendszert kombinálják a mostanában újra divatba jött VR headsetekkel. Így egy olyan eszközt kapunk, amivel a valóságot látjuk, de úgy, hogy 3D-ben bármilyen virtuális objektumot elhelyezhetünk benne. Egy ilyen eszköznek szinte korlátlanok a felhasználási lehetőségei. Virtuális bútorokkal pakolhatjuk tele a szobánkat, rendezhetünk egy virtuális partit, ahol valójában mindenki a szobájában ül, de mégis teljes az érzet, hogy egy helyen vagyunk. Lehetnek virtuális kijelzőink, a szobánk ablakából látható képet is megváltoztathatjuk, mintha tengerparti kilátásunk lenne, de akár le is bonthatjuk a falakat, így megteremtve az illúziót, hogy tényleg a tenger partján vagyunk. Igazából a technológia tulajdonképpen adott hozzá. Ha valóban elterjed ez a technológia (és miért ne terjedne), akkor a következő lépés szerintem a minél valósághűbb megjelenítés, és ezzel együtt a minél mobilabb kialakítás lesz a cél. Úgy képzelem a jövőt olyan 10 év múlva, hogy az emberek búvárszemüveghez hasonló headsetekkel mászkálnak, amik már nem annyira ormótlanok, mint a jelenlegi VR sisakok, így alkalmasak napi használatra. Úgy képzelem, hogy a jövőben át fogja hatni az életünket a kiterjesztett valóság, úgy, ahogyan most az Internet. Persze kicsit fura elképzelni, hogy mindenki búvárszemüvegben mászkál az utcán, de majd megszokjuk, ahogyan a mobiltelefont is megszoktuk. Az is először ciki volt, most meg az ciki, ha valakinek nincs. És egyszer talán majd az egész amúgy is elfér majd egy kontaktlencsében ... 

#blog

5 megjegyzés:

  1. A 3D tv-k csúfos bukása után nem tudom miben reménykednek...

    VálaszTörlés
  2. A széleskörű és mindennapos elterjedése kapcsán szkeptikus vagyok. Amíg szemüveg vagy akár kontaktlencse, addig körülményes, csak rétegcuccként tudom elképzelni illetve célfeladatokra.

    VálaszTörlés
  3. Nekem kissé más a meglátásom, a google fejleszti az autonóm járműveihez, robotjaihoz a tér letapogatót. Aminek sok kimenetele között elfelejthetjük a ma ismert fizikai áruk kisker terítését, így már majd nem logisztikának hívjuk azt, hanem googisztikának:) Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy arra alkalmas személyautókat egy ilyen hasonló plugin eszközzel autonóm járművé alakuljon át. Egy gyenge érv hozzá: http://goo.gl/KVpfDN

    VálaszTörlés
  4. Egy haverommal még '96-ban találtunk ki hasonlót, akkor természetesen csak és kizárólag FPS játék felhasználási terület jöhetett szóba. :)

    VálaszTörlés
  5. Solymos Gellért Persze, én sem ebben látom a Project Tango egyedüli célját. Rengeteg dologra lehet még jó, ide értve a robotok látását, és az általad is említett önjáró járműveket. Ez egy lehetséges felhasználás a sok közül.

    Attila Csongor Kiss Én nem tartok annyira körülményesnek egy a jelenlegieknél sokkal kisebb méretű és súlyú VR setet, ami egész nap rajtad lehet. Persze ez nem annyira technológiai kérdés. Egy dolog, hogy meg lehet csinálni, és egy másik, hogy divattá tud-e majd válni.

    VálaszTörlés