2014. július 9., szerda

„Ezek a számok is azt mutatják, hogy az ember és a többi főemlős közt a gének és a fehérjék szintjén alig van...

„Ezek a számok is azt mutatják, hogy az ember és a többi főemlős közt a gének és a fehérjék szintjén alig van eltérés” – mondják a kutatók. Az egér és az ember közt valószínűleg tíz génnyi különbség sincs, folytatja David Juan, az egyik szerző. A szakértők szerint a főemlősök közti fiziológiai és fejlődési eltérések inkább a génszabályozás következményei, nem pedig maguk a gének és a fehérjék okozzák ezeket.

Ugyanezen az alapon az emberi szervezet összetett működései is inkább a gének használatának módja révén valósulnak meg, nem pedig azok mennyiségén keresztül. A fehérjék szintézise során egy sor olyan módosítás hajtódik végre, amelyet nem a gének szabályoznak, hanem a genom nem kódoló szakaszai, amelyek a teljes genom 90 százalékát teszik ki.

A gének számának legújabb módosításával az emberi génkészlet méretét tekintve leginkább a fonálféregére hasonlít, amely mindössze 1 milliméter hosszú, és jóval egyszerűbb organizmus. Valencia szerint azonban lehet, hogy ez sem igaz, hiszen jelenleg a humán genom fehérjekódoló szakaszainak számba vételével állnak a legjobban a szakértők, így könnyen lehet, hogy más fajok génjei és géneknek hitt DNS-szakaszi is felülvizsgálatra szorulnak.

http://ipon.hu/hir/19_ezer_genre_%E2%80%9Ezsugorodott%E2%80%9D_az_emberi_genkeszlet/30333
http://ipon.hu/hir/19_ezer_genre_%E2%80%9Ezsugorodott%E2%80%9D_az_emberi_genkeszlet/30333

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése