2014. augusztus 14., csütörtök

Egy SZTAKI-s srác olyan 10 éve EU-s pályázatok kapcsán beszélt arról, hogy olyan 20 év múlva a robotika lesz a...

Egy SZTAKI-s srác olyan 10 éve EU-s pályázatok kapcsán beszélt arról, hogy olyan 20 év múlva a robotika lesz a legnagyobb biznisz, és nagyon sok mindent robotok fognak csinálni. Akkor még magamban kicsit mosolyogva hallgattam amiket mondott, de egyre inkább úgy tűnik, hogy igaza volt. Tulajdonképpen a technológia már létezik, már csak el kell terjedni, és piaci alapra kell váltani a kutatási projekteknek. Ha elkezd folyni a pénz, onnan elindul az exponenciális növekedés, és hipp-hopp pár éven belül mindenhol ott lesznek.    

http://www.origo.hu/techbazis/20140814-atveszik-az-uralmat-a-robotok.html
http://www.origo.hu/techbazis/20140814-atveszik-az-uralmat-a-robotok.html

6 megjegyzés:

  1. Azért tegyük hozzá, robotok 20+ éve léteznek, mert nem csak az a robot, aminek van két keze, lába, feje és még lát is. Egy modern autógyárban százával vannak robotok, gyakorlatilag a hegesztést, festést szinte mindenhol robotok végzik. 
    Úgyhogy igen, elveszik a munkánkat, azaz már elvették, ugyanakkor rengeteg új munkahely is képződik. 
    Egyébként  mezőgazdaságban ez már rég lezajlott, 200 éve az emberek 90%-a ott dolgozott, ma meg talán 5-10% között van ugyanez - érdemes megnézni, egy modern traktor / kombájn hány ember munkáját váltja ki.

    VálaszTörlés
  2. Persze, de itt is arról szól a történet szerintem, hogy a jelenleg ember által végzett munkakörök több mint felét átveszik a robotok, és ennyi embert már nem lehet majd "szétkenni" a rendszerben.

    VálaszTörlés
  3. Laszlo Fazekas Mire alapozod, hogy nem lehet?

    VálaszTörlés
  4. Mire alapozod, hogy lehet? :) Igazából nem nagyon tudok elképzelni olyan új foglalkozásokat, amit betölthetne az így felszabaduló embertömeg.

    VálaszTörlés
  5. Szerinted 100 éve hány embernek volt fogalma az informatikai szakmáról? Vagy mondjuk az elektronikáról? 
    Szóval példa van bőven.
    Te csak tettél egy kijelentést, hogy "nem lehet ennyit embert "szétkenni", holott a mezőgazdaság kapcsán (ami akkor a teljes világ munkaképes lakosságának 90%-át jelentette, tehát sokkal többet, mint amiről most szó van), egyszer ez már megtörtént. Ezért kérdezem, mire alapozod, amikor ellenpélda van, a te kijelentésedet pedig nem támasztja alá semmi.

    De hozok másik példát: Kína. Azért tudott gazdaságilag olyan pozícióba kerülni, amilyenben van, mert annyira olcsó volt az emberi munkaerő. Ha mindenhol robotok fognak dolgozni, és millióknak nem lesz munkája (és a megélhetésük kerül veszélybe) akkor az emberi munkaerő olcsóbb lesz mint a robotoké) - legalább bizonyos területeken.

    Ezenkívül ott a gazdaság. Ha millióknak nem lesz munkája, akkor ez potenciális lehetőség, hogy abból hasznot húzzon valaki (ad nekik munkát a "fogyasztásukért" cserébe). Egyébként minek a robotok, ha nincs kiknek termelni?

    VálaszTörlés
  6. Jó, akkor átfogalmazom. Van esély rá, hogy kialakulnak valami új foglalkozások (bár nem tudom elképzelni, hogy mi), és az történik, mint 100 éve, de ez egyáltalán nem törvényszerű. Abból, hogy 100 éve így történt, nem következik, hogy most is így fog. Így fordítanám meg akkor a dolgot. Én úgy "érzem", ez más mint ami akkor volt.

    Amit írsz, hogy az emberi munkaerő olcsóbb lesz mint a gép, az egy ideig talán igaz lehet, de a gépek fejlődnek, és olyan mértékben túlszárnyalhatják az emberi teljesítményt, hogy szinte már ingyen sem lesz értelme embert foglalkoztatni.

    Az pedig, hogy nincs kinek termelni, a mostani pénz, munkaerő, stb. alapú rendszerben valóban igaz, de pont a fentiek miatt ezt szerintem nem lehet majd fenntartani. Tehát a jobbik lehetőség az, hogy minden alapszükséglet ingyen lesz. A rosszabbik, hogy ráerőszakoljuk magunkra a meglévő rendszert, és lesznek gazdagok, meg sokan akik éhen halnak.

    VálaszTörlés