2014. szeptember 21., vasárnap

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_lehetetlen_az_ingyen_aram.586975.html

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_lehetetlen_az_ingyen_aram.586975.html
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_lehetetlen_az_ingyen_aram.586975.html

3 megjegyzés:

  1. Az alapötlet nagyon jó, igaz, nem új. Viszont a cikkben szerintem van egy igen komoly hiba: az akkuknál messze nem a méret a probléma, hanem az ár, illetve a környezetszennyezés (utóbbi mellett a cikk teljesen el is megy).

    Évek óta írom a házunk energiafogyasztását, ami villanyból átlag 10 kWh naponta (nyilván minden családban más és más, azért 3-4.szer ennyi kevés helyen van, inkább talán kevesebb - mi főzéshez is elektromos áramot használunk). 
    Ez a 10kWh kb. azt jelenti, hogy 12V-os akkumlátorokból össze kellene állítani annyit, hogy 83 ampert 10 órán keresztül folyamatosan le tudjanak adni. (12*83*10 = kb. 10000)
    A ma használatos mondjuk 12V-os, 55Ah-s autó akkumulátorokból ez 15 db-ot jelent - ez egy nagyobb bőrönd mérete (súlyban persze sok). Még ha azt is bele számítjuk, hogy legyen tartalék, illetve sose merítsük őket nullára, akkor se az lesz a legnagyobb problémánk, hova tegyük őket.

    Ha a tartalékkal együtt 20 akkumlátorral számolunk, és akkumnlátoronként 20e Ft-tal, akkor ez 400e Ft beruházás (a napelemeken túl). Viszont az egészet kb. 1-2 évente kellene cserélni (ennyi feltötlést lemerítéstbírnak, sõt!). Ez havi szinten közel akkora összeg, mint a villanyszámlánk, és ezek olcsó ólomakkuk, amelyek nem is alkalmasak a teljes feltöltés / lemerülés cikklusokra (sokkal hamarabb tönkremennek). 

    Emellett magyarországi viszonylatban be kellene rendezkedni évi több millió hulladék akkumulátor kezelésére. és ugye az akkumulátorok nem éppen a legkörnyezetbarátabb anyagokból készülnek.

    Mindenesetre drukkolok a Teslának, hogy bejöjjön a számításuk, mert egyértelműen ez a jövő (hát még ha fűteni is elektromossággal tudnánk)!

    VálaszTörlés
  2. A Tesla-nak elvileg pont ez a célja ezzel, hogy olcsó, sokszor tölthető lion aksikat gyártsanak. Mondjuk a méret szerintem is másodlagos. Nem tudom a fenti számítás hogy nézne ki Tesla-s lion aksikkal.

    VálaszTörlés
  3. Ha jól tudom a  teslában is 18650-es akkuk vannak (ilyenek találhatóak a laptopokban is), ezek ugye 3.7V-osak, kb. 2.6Ah-sok és 6$ körül van darabja. Ezekből egy 12V-os, 55Ah-s akkupackot összerakni kellene 68db, ami 408$, azaz kb. 100.000 Ft (szemben az ólóm akksi 20eFt-jával). Van még hova csökkenteni az árakat.
    Az biztos, aki először csinál olcsó, nagy kapacitású akksit, az kb. olyan, mintha a világ kőolajkészletét kaparintaná meg.

    VálaszTörlés