2014. október 12., vasárnap

Ennek az egész törlősdinek nem értem a logikáját.

Ennek az egész törlősdinek nem értem a logikáját. Milyen alapon kényszerítenek rá valakit, hogy publikus adatokat töröljön a saját adatbázisából. Elképzelem a jövőt, amikor a Google keresője már igazi mesterséges intelligencia, aki hihetetlen sebességgel kvázi végigolvassa párnaponta az egész webet. Milyen alapon törlünk valamit "valakinek" a memóriájából. Az én agyamból sincs joga törölni senkinek semmit, bármennyire is ciki rá nézve. Amúgy egy ilyen rendszerből, ami értelmezi az olvasottakat, és nem tisztán dokumentumokat, hanem összefüggéseket, tudást tárol, nem is biztos, hogy egyáltalán ki lehet valamit törölni, hiszen a teljes Internet egy hatalmas összefüggő gráfot képez az agyában, ahol egy egy oldal információtartalma akár több ezer csomópont lehet elszórva a rendszerben.

A web talán a legdemokratikusabb rendszer, nem hiszem, hogy ilyen kényszerített szabályok hosszú távon fenntarthatóak lennének egy ilyen rendszerben. Ez a fajta "széllel szemben pisálás" szerintem egyszerűen annak az eredménye, hogy a társadalom csak lassú léptekkel kullog a technológia után. Nem hiszem, hogy ez a törlős rendszer sokáig működőképes lenne, mert már az elejétől fogva ellentétes volt az Internet alapvető működésével.

http://www.origo.hu/techbazis/20141012-kozel-ketezer-linket-cenzuraz-a-magyar-google.html
http://www.origo.hu/techbazis/20141012-kozel-ketezer-linket-cenzuraz-a-magyar-google.html

9 megjegyzés:

  1. A linkekkel értelemszerűen a Googlenél tárolt változat is törlődik?

    VálaszTörlés
  2. És csak a Google kénytelen törölni? Nincs más kereső? És a linkgyűjtő oldalak? Ijesztő butaság ez.

    VálaszTörlés
  3. Persze, meg ha átrakom egy másik url-re a tartalmat, beírom a wikipedia-ra. Vagy egyszerűen elolvasta valaki, és ír egy blogbejegyzést. Így nem lehet eltusolni valamit. Meg sajtószabadság, meg minden. Plusz asszem ezek csak az EU-ból nem látszanak, attól még asszem az USA-ban rákereshetsz. Értelmetlen vergődés. Szerintem ez egyszerűen csak az elv miatt lett így. Van akinek sérti az önérzetét, hogy van valami, ami felett senkinek nincs kontrollja.

    VálaszTörlés
  4. Azért a cikkben is vannak példák, amikor teljesen jogos egy ilyen kérés és jó, hogy van rá lehetőség. Egyáltalán nem biztos, hogy ami kikerült publikusan, az jogos is.

    Az már egy másik kérdés, hogy ezzel tényleg eltűnik-e minden előfordulása az adott dolognak, viszont a legalapvetőbb kiindulási pontról van szó. (Mondják, hogy ami nincs kint a Googlen, az nincs is. Nyilván ez így nem igaz, de a téma szempontjából jelentős.) Természetesen túl az információt eredetileg tartalmazó oldalon, amelyre a link mutat. Valószínűnek tartom, hogy onnan meg ha más nem, jogi úton is van, hogy eltávolíttatják pl a megerőszakolt nevét. Ilyenkor pl a tárolt változat hiábavalóvá tenné a jogi utat is. (Kérdés, hogy frissül-e a tárolt változat.) De már az is nagy segítség, ha az alapvető keresési forrás nem vezet oda a jogtalan vagy etikátlan tartalomhoz.

    Kétélű fegyver ez a fene nagy szabadság (szabályozatlanság), tett már tönkre, kergetett már öngyilkosságba ártatlanokat az internet. Jó, hogy van némi kontroll, még ha természetéből fakadóan nem is lehet teljes.

    VálaszTörlés
  5. Az a baj ezzel, hogy nálunk főleg az kéri a törlést, akinek vaj van a füle mögött. És itt nem csak a politikai élet szereplőire gondolok. Például némelyik álláshirdetés forrásának keresése után találtam már érdekes dolgokat a gugliban...

    VálaszTörlés
  6. Molnár Péter ez feltételezés vagy infód is van hozzá?
    De még ha tényleg főleg (ami tényleg életszerű), azok akkor sem mennek át automatikusan az elbíráláson. Ezek miatt meg hiba lenne a jogosaktól megvonni a lehetőséget.

    VálaszTörlés
  7. Attila Csongor Kiss azt mondtam, hogy találtam - ez nem feltételes mód.

    VálaszTörlés
  8. Molnár Péter abból, hogy találni ilyen infókat, még nem következik, hogy az arra mutató találatok törlését kérték is. Az meg pláne nem, hogy el is fogadja a Google és törli.

    VálaszTörlés
  9. Van olyan szolgáltatás, ami a keresőből eltünteti a kínos tartalmakat, persze baromi drágán. De mondjuk maffiózóknak és szenátoroknak megfizethető. Persze nemcsak jogi úton, hanem seo trükkök százaival.

    VálaszTörlés