2014. október 9., csütörtök

Ez milyen jó már. Központi fűtés adatközponttal ... A high-tech rezsicsökkentés.

Ez milyen jó már. Központi fűtés adatközponttal ... A high-tech rezsicsökkentés.

http://www.origo.hu/techbazis/20141009-vegre-a-pc-vel-futhetjuk-a-lakast.html
http://www.origo.hu/techbazis/20141009-vegre-a-pc-vel-futhetjuk-a-lakast.html

1 megjegyzés:

  1. Hát...
    Az alapötlet jó, bár semennyire nem újdonság.
    Aztán itt van ez: "egy szoba felfűtéséhez négy radiátor-számítógép szükséges", amit nem tudok hova tenni. Hogy egy szoba felfűtéséhez mennyi energia kell, az attól függ, mennyi energia hagyja el a szobát (ugyanis ezt kell pótolni). Ez meg attól függ, a szobának hány oldala érintkezik a külvilággal, és azok milyen szigeteléssel rendelkeznek. A legrosszabb és a legjobb érték között akár ezerszeres szorzó is lehet. Hogy ebből hogy jön ki a négy...

    Egyébként minden háztartási eszköz (PC, TV, villanykörte, de még a mobiltelefon is, ami energiát vesz fel, azt legnagyobb részt hővé alakítja, és azt a helységet fűti, ahol van. Szóval évek óta mindegyikünk PC-vel fűti otthon a lakást - a különbség annyi, hogy nyáron is :)

    Amire tényleg lehet ezt használni, az az adatközpontok hője, de ott sem ilyen "radiátorokkal", hanem hőcserélővel elvezetve - sokkal gazdaságosabb. Ilyenre sok helyen van is példa a világban. Sőt, egyszer olvastam egy cikket a google adatközpontokról, ott például azt is figyelik a terheléselosztásnál (aza melyik szerver dolgozza fel pl. a te keresésedet), hogy az adott helyen épp mennyibe kerül az áram (lásd éjszakai áram), mennyire tudják eladni pl. a ilyen felesleges hőmennyiséget (hol van hideg) és hasonlók.

    VálaszTörlés