2014. október 10., péntek

http://prog.hu/hirek/3688/Mar+kozvetlenul+JavaScript-bol+is+el+lehet+erni+a+MySQL-t.html

http://prog.hu/hirek/3688/Mar+kozvetlenul+JavaScript-bol+is+el+lehet+erni+a+MySQL-t.html
http://prog.hu/hirek/3688/Mar+kozvetlenul+JavaScript-bol+is+el+lehet+erni+a+MySQL-t.html

7 megjegyzés:

  1. Csodás, hiányzott mint egy falat kenyér. Olyan rengeteg alkalmazást fejlesztettem már, ahol mindenféle jogosultságkezelés nélkül kellett tolni a kontentot a kliens felé, hogy meg se tudom számolni, ja de 0-ig el tudok számolni. Szóval ez a remek megoldás arra való, hogy publikus csak olvasható adatokat szolgáljon ki a klienseknek. A nem publikus vagy nem csak olvasható adatokank továbbra is ott kell legyen az alkalmazás a háttérben, szóval lesz két adatbázisréteg. Ha esetleg gyorsítótárazzuk is az adatok egy részét, akkor azt felejtsük el, mert sosem lesz szinkronban a kettő egymással. Hirtelenjében ennyi a véleményem erről a koncepcióról.

    VálaszTörlés
  2. Valami nagyon speciális esetben, ahol kliens oldalról csak olvasod az adatokat, és nem értesz annyira a programozáshoz, hogy szerver oldalt fejlessz. Vagy olyan nyelvnél, ahol nincs MySQL driver, talán lehet értelme. De ezek baromi erőltetett példák. Szerintem a nagy hosztolt megoldásokat akarták másolni. Pl. Amazon DynamoDB, vagy Google DataStorage, és hasonlók mind HTTP-n keresztül érhetőek el. Gondolom pont azért, hogy könnyű legyen hozzá drivert írni minden platformra. De azokat is szerver oldalról használja az ember általában. MySQL-hez pedig szerintem mindenhol van driver. Szóval itt ezért értelmetlen a dolog.

    Igazából én is csak érdekességnek szántam ... :)

    VálaszTörlés
  3. Jó tudni, és köszi, de az egész olyan hippster-szagú. Amúgy ha én valami ilyesmit akarnék csinálni, akkor inkább aggregálnék olvasható adatokat mondjuk MongoDB-be az ilyen klienseknek

    VálaszTörlés
  4. Az az elképzelés talán működhet, hogy minden lekérést, illetve adatmanipulációt tárolt eljárásba teszel, ezáltal szerver oldalon (adatbázis oldalon) tudsz felhasználót ellenőrizni.
    De nem tudom, nekem ez a ficsör eddig nem nagyon hiányzott. :)

    VálaszTörlés
  5. Hát a tárolt eljárások, a felhasználható nyelvek, felesztői környezet, és hibakezelési eszközök nem épp az erőssége a mysqlnek. Persze lehetséges, de ... Hány féle nyelvetis támogat?

    VálaszTörlés
  6. Hm. Ezzel gyakorlatilag hozzáférést adsz az adatbázisodhoz, nem?

    VálaszTörlés
  7. Árpád Erdős Gyakorlatilag de, grant privilegessel tudod a jogosultságot állítani (nem olvastam utánna  milyen védelmi mechanizmusokat találtak ki)

    VálaszTörlés