2014. október 28., kedd

http://utajovobe.eu/hirek/energetika/5023-gigantikus-akkut-epitenek-nemetorszagban-hogy-a-napenergiabol-este-is-legye...

http://utajovobe.eu/hirek/energetika/5023-gigantikus-akkut-epitenek-nemetorszagban-hogy-a-napenergiabol-este-is-legyen-aram
http://utajovobe.eu/hirek/energetika/5023-gigantikus-akkut-epitenek-nemetorszagban-hogy-a-napenergiabol-este-is-legyen-aram

11 megjegyzés:

  1. ... és akkor is, ha nem fúj a szél! Ezek varázslók!

    VálaszTörlés
  2. Az igazán jó megoldást lokális, olcsó akkumulátorok jelentenék. Úgy akkor teljesen független lehetne minden ház a központi elosztó rendszertől. De ezt is meg fogják oldani, megcsinálják grafénból, vagy valami. Olcsó napelemek is lesznek. Kell neki egy 10 év kb. és fillérekért megkapod a napelemeket, és az aksikat is. Mire beindul az új Paksi blokkunk, addigra be is érik a technológia. :)

    VálaszTörlés
  3. Megmondom őszintén, azért nem ezekben a gigantikus akksikban látom a jövőt, hanem a teljesen lokális, saját házban levő akksikban (ne kelljen szállítani az energiát). Persze kell hozzá egy intelligens vezérlő, meg precíz időjárás előrejelzés, hogy a rendszer tudja, ha félig vannak töltve az akksik, akkor benyomhatja a hálózatra, mert mindjárt fog sütni a nap, vagy tartalékolni kell, mert felhős lesz az idő. 
    Ne adj isten ezek az otthoni akkupackok csereszabatosak lennének majd azokkal, amelyek az elektromos autókban lesznek...

    VálaszTörlés
  4. Igen, én is. Az nagy előny lenne, ha decentralizálni lehetne a rendszert. 

    Scinecne Channel-en láttam egy fazont, aki nap/szél energiával vizet bontott, és nagy hidrogén tartályokba nyomatta az így megtermelt hidrogént. Aztán ezt tankolta az autójába, ezzel fűtött, és ebből állította elő az áramot is. Ezzel ő teljesen függetlenítette magát mindentől, és működött a dolog. Nemtom, ezeknek milyen a hatásfoka, mennyire veszélyes, stb. de akár ez is lehet egy alternatíva. Itt is bejöhetnek olyan anyagok, amivel nagyon sok hidrogént, nagyon kis helyen lehet veszélytelenül tárolni, hatékonyabban lehet vizet bontani, stb.

    A lényeg, hogy annyian kutatják ennek a dolognak a megoldását, annyiféleképpen, hogy valami megoldás lesz.

    VálaszTörlés
  5. Igen, sajnos ehhez kellene a jó politika, ami a megfelelő helyeken odahat, hogy a rövid távú haszon helyett a hosszú távú megoldás felé menjenek a dolgok.

    VálaszTörlés
  6. Krisztián Kovács Igen, ez sokaknak nem érdeke, legfőképpen az energiatermelőknek / szállítóknak. Meg valamilyen szinten érthető is, hogy ha helyben használjuk fel az energiát, aki ki és miből fogja fenntartani mondjuk a villamosenergia hálózatot - mert nyilván mindnekiben ott lesz az igény, hogy ha nem működik valamiért a napelem, azért a konnektorban legyen áram. Egész biztos számos törvényi / gazdasági / szemléletmódbeli változás fog történni e téren.

    VálaszTörlés
  7. Krisztián Kovács Igazad van. Szerintem azért felhasználnák ezt az energiát, mert ha lenne ilyen termelésem, biztos ezzel menne a fűtés (ki lehetne váltani a gázt), elektromos főzőlapot használna mindenki stb.

    VálaszTörlés
  8. Mondjuk ha úgy van kialakítva a ház (passzív ház, hőszivattyú, stb.) akkor elvileg nem is kell nagyon fűteni, és a vizet is jóval kevesebb energiába kerül felmelegíteni.

    VálaszTörlés
  9. Krisztián Kovács Messze nem olyan költséges. Vastag hőszigetelés minden oldalról - ennyi az egész. Új építésnél +15-20% költség. Régi épületeket nem igazán lehet passzívvá átalakítani.

    http://www.netextra.hu/hihetetlen-4-nap-alatt-felepitheto-csaladi-haz-60-ezer-forinttol/

    VálaszTörlés