2014. október 21., kedd

Open Source telefon

Open Source telefon

Épp tegnap szedtem szét asszony kis Samsung telefonját, mert beázott. Egy kijelző, egy ritkásan alkatrészekkel teleszórt nyák, meg némi műanyag. Előállítási költsége lehetett vagy 5000 Ft. Persze nem tudsz otthon összerakni egy ilyet, még ... De ha pár év múlva itt fog porosodni a 3D nyomtató, vagy legalábbis értelmes áron lehetne rendelni netről saját alkatrészeket, akkor miért is ne. Már csak úgy poénból is. :) Beültetett nyákot szerintem már most is nagyon sok helyről lehet rendelni. Elküldöd a tervrajzokat, és 1 hét múlva hozza a futár. Kijelzőt is, és minden más alkatrészt be lehet szerezni. Egyedül a külső műanyag tok macerás. De egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy hamarosan feldobja valaki Kickstarteren egy Open Source telefon ötletét, és lesznek erre specializált cégek, akik összerakva elküldik neked vagy az eredeti, vagy az általad áttervezett példányt Androiddal installálva, stb. Ha beleszámolom a cég nyereségét, akkor mondjuk 100$ helyett 200$-ért (kb. 50 000 Ft) lehet csúcskategóriás telefonod. Na, ez fogja agyonütni a hardveripart, és kb. ekkortájt fog becsődölni az Apple. Idő kérdése ...

#blog  

http://hvg.hu/tudomany/20141021_nem_fogja_elhinni_mennyibe_kerulnek_igaza
http://hvg.hu/tudomany/20141021_nem_fogja_elhinni_mennyibe_kerulnek_igaza

6 megjegyzés:

  1. Igen, de ha ebből is lesznek open source megoldások, akkor csak átalakítanod kell, vagy választani egyet a sokból. Szóval hosszú távon itt is a szoftver lesz az érték, és ugyanolyan lesz ez a piac is, mint a jelenlegi szoftverpiac. Mindenre lesz ingyenes alternatíva.

    VálaszTörlés
  2. Már létezett opensource mobile, "Neo1973" volt a neve. Olyan drága, hogy pár fanatikuson kívül senki nem foglalkozik vele.

    Botorság azt hinni, hogy manapság az árak akárcsak köszönő viszonyban vannak az előállítási költségekkel, főleg elektronikai termékeknél. Egy kijelzőből, processzorból, némi memóriából és pár csatlakozóból - no meg a megfelelő szoftverből - rengeteg minden előállítható: tv, mp4 lejátszó, számítógép, mobil, riasztó központ, intelligens gépkocsi műszerfal, mosógép vezérlő, szórakoztató központ vagy csak egy egyszerű termosztát. Az árat az határozza meg, hogy mennyiért hajlandóak az emberek megvásárolni.

    VálaszTörlés
  3. Azzal nincs baj szerintem, hogy mellette érték a szellemi tulajdon. Csak még egyelőre oligopol ez a piac. Tehát nem tud azért akárki beszállni (bár most már egyre több a kisebb gyártó). Ha bárki gyárthatna mobilt, akkor nagyobb lenne a verseny, ami lenyomná az árakat. Szóval szerintem nem az van itt, hogy "nehéz elfogadni" a szellemi termék részét az árban, hanem hogy ez túl van árazva. De ez valójában nem is baj, mert senki nem fog pisztolyt a fejedhez, hogy vegyél iPhone-t, csak szerintem át fog alakulni.

    VálaszTörlés
  4. Laszlo Fazekas Krisztián Kovács Ma már mobilt gyártani minimális költségekkel lehet. Olyan procik vannak a piacon pár dollárért, amelyek minden részegységet tartalmaznak (rádiós modul, gps, wifi, bluetooth, kijelző meghajtó, memória, gyorsulásmérő). A műanyag burkolatot szinte több idő megtervezni, mint az áramkört. És a legnagyobb gyártók is ezeket a procikat használják.

    Már ott tartunk a mobillal is, mint a céges repi ajándékként osztogatott golyóstollal: kiválasztod a formát, a megfelelő logót és feliratokat, holnapra meg már az asztalodon lesz a "saját gyártású" mobilod első szériája.

    VálaszTörlés
  5. Krisztián Kovács  Senki. Ma már egy közepes mobil annyiba kerül mint egy pár cipő (és már most rövidebb időre vesszük), holnap már a fele lesz. Nagyjából ennek megfelelő ügyfélszolgálatot, szervízhátteret képzelj mögé.

    VálaszTörlés
  6. Nem azt mondtam, hogy így van, hanem hogy e felé haladunk - ahogy az egész poszt erről szól.

    VálaszTörlés