2014. november 1., szombat

A kérdés mindig az, hogy a társadalom tudja-e majd követni a technológiát.

A kérdés mindig az, hogy a társadalom tudja-e majd követni a technológiát. Például az embereknek maradó munkát jobban szét kell majd osztani (pl. 4 órás munkanapok, vagy 3 napos munkahetek), vagy be kell vezetni az alapjövedelmet, stb. Ha marad a mostani berendezkedés, és az emberek a megmaradt kevés munkahelyért fognak versenyezni, hogy aztán ott kidolgozhassák a belüket, akkor előbb-utóbb össze fog omlani a rendszer.

http://www.slashgear.com/larry-page-ai-will-take-jobs-but-living-will-be-cheaper-31353384/
http://www.slashgear.com/larry-page-ai-will-take-jobs-but-living-will-be-cheaper-31353384

16 megjegyzés:

  1. Szerintem a probléma a fogyasztás és növekedés alapú gazdasági modellel van. Addig nem lesz olcsóbb a megélhetés, amíg ezt a megélhetési színvonalat folyamatosan emeljük olyan dolgokkal, amikre talán szükségünk sincs. Pl: hány órát dolgozunk csak azért, hogy megvegyünk egy új telefont és mennyivel lesz jobb tőle az életünk? Valóban megéri félévente a legújabb mobilt venni? Vagy pl. hiába lesz egyre olcsóbb a HDD-k gigabájtonkénti ára, ha ugyanilyen ütemben nő a kapacitási iránti igény. Ha úgy vesszük 5 éve is a fizetésünk mondjuk 5%-áért tudtunk egy kielégítő kapacitású meghajtót venni és ma is. 
    Emellett jelenleg a gyártók érdeke a gyorsan elavuló termékek gyártása, ami miatt hiába olcsó (viszonylag) egy termék, ha évente újra meg kell vennünk, akkor az drága.
    Fenntartható ez a "fejlődési" hajsza? Vagy előbb-utóbb eljutunk oda hogy teljesen felesleges kacatokért küzdünk rabszolgaként? Nem kellene egy kicsit inkább lassabban fejlődni, de élvezni is a munkánk gyümölcsét közben? Én néha már úgy érzem, hogy azért dolgozom, hogy dolgozhassak :/
    Egy átfogó szemléletváltásra lenne szükség, egy olyan gazdasági modellre, ahol a tartós  értékteremtés lenne a cél, és az egyenlőbb elosztás. 
    Hogy ez megvalósítható-e azt nem tudom. A természetben és mindenhol a versenyhelyzet a fennmaradás és a fejlődés alapja. Talán a jelenlegi vadkapitalista gazdasági modell az optimális, bármilyen igazságtalannak, vagy visszásnak tűnik is - remélem azért, hogy nem így van.

    Az, hogy a robotok elveszik a munkánkat, jó dolognak kellene legyen. Ehelyett meg vagyunk rémülve, mert velük is versengnünk kell. Ha velük kell versengnünk, akkor viszont vesztésre vagyunk ítélve. Át kell írjuk a szabályokat, értelmetlen verseny helyett értelmes célokat kell kitűznünk és akkor nyertünk.

    VálaszTörlés
  2. Én nem ott látom a hibát, hogy fejlődés van, és egyre gyorsabban avulnak el a használt dolgaink. Én sokkal inkább ott látom, hogy a társadalom nem képes ezt a fejlődési ütemet felvenni.

    50 évvel ezelőtt görög és latin nyelvet tanította a középiskolában, és nagyapáink szemében az, mikor mi már nem tanultunk ilyent, rossz volt. Az én gyermekkoromból számtalan olyan dolgot tudok sorolni, ami nekem (kvázi) kötelező volt, de ma már semmi értelme nem lenne (de sok dolgot mégis majdnem kötelező jelleggel betartunk).
    A fejlődést a társadalom sokkal lassabban veszi át, a szokások lassabban változnak (épp a gyökerek tartják vissza őket), mint ahogy a technikai fejlődés elvárná. Menthetetlenül konzervatív a világ, túl sok olyan eleme van a társadalomnak, ami erős és ügyes egyedek közösségére épül, és kevés az a terület, ahol nem az erő, ügyesség és befolyás jelenti a húzóerőt, hanem az alkalmazkodás.

    Igen, nem evolválódik a társadalom a változó környezethez. Próbáljuk minden más módszerrel alakítani a környezetet magunkhoz, ahelyett, hogy mi alakulnánk a környezethez.
    Én a gyerekemnek ezt próbálom tanítani. Nem feltétlen a tudás felhalmozása a jövő útja, hiszen ahogy fejlődik az információs technológia, pár év múlva egy 6 éves gyerek is bármikor hozzá tud majd férni a legújabb mikrobiológiai szaktudáshoz, és saját ötletekkel bővíti majd a tudás tárházát (lásd azok a fiatalok, akik manapság 14-16 évesen inventorok). A fejlődés a változás minél könnyebb befogadása, a fejlődés az alkalmazkodás. És nem csak egyedi szintén, hanem a társadalomnak is alkalmazkodni kell majd.

    Abban azonban egyetértünk, hogy nagy változások várhatóak. Az MI nem fog várni, azok a fiatalok, akik jobb dolgokat akarnak, nem fognak lemondani a fejlesztésről. A világ tovább fog fejlődni, és így vagy úgy, változások jönnek.
    Őszintén, én remélem, hogy az emberiség, a társadalom képes az evolúcióra.

    Már csak az a kérdés, mekkora lesz a lemorzsolódás.

    VálaszTörlés
  3. A "fogyasztás/növekedés" és a "tervezett elavulás" eredménye a folyamatosan gyorsuló technológiai újítás, aminek eredményei a robotok, amiért most felmerült, hogy kevesebbet kellene dolgozni.
    A mondat vége nem létezne az eleje nélkül. Az az igazi félrevezetés, hogy a tervezett elavulás csak a gyártó érdeke. Nem így van, csak nehéz felfogni a folyamatot.
    Főleg az információs technológiában.... Egyébként sok olyan PC van amit 20 éve gyártottak, és tökéletesen működik. Csak hát mire használnád?
    Egy cipő nem olcsó, csak akkor, ha szar a minősége. Ha csináltatsz magadnak egy cipőt, lehet talpaltatni, stb, 20-30 évig is bírhatná. Szerintem nagyjából százezer forintból meg lenne... Magyarországon. Más országokban, ahol 3-5-10 szerese a bér a magyarnak, ott mondjuk lenne 1000 euró.
    És ha nem teszik 1 év múlva?
    A sokszor értelmetlen, és tervezetten elévülő dolgok gyártása és tervezése foglalkoztatja szerintem az emberek felét a Földön. Ha tartós és csak értelmes dolgokat gyártanánk (az értelmest ki határozná meg?) már most nem lenne szükség az emberek felére, de valószínűleg nagyobb hányadára, mert eladó, ügyfélszolgálatos, reklámszakember, stb is jóval kevesebb kellene.
    A gazdaság a semmi gyártásából és eladásából él túlnyomórészt manapság. Ez szerintem inkább vívmány, mint probléma :)
    Egyébként ha nem Magyarországon nézzük, akkor nem nagyon van fix 8 órás munkaidő. Teljesen összevissza, heti 5-10-20-30-40 órás munkaidők vannak, abszolút rugalmasan. Csak hát meg is fizetik. Meg lehet élni heti 30 órás bérből simán, nem is rosszul.

    VálaszTörlés
  4. Rosszul látjátok. Nálunk ez nem következik be az illiberális munka alapú társadalomban. :-D

    VálaszTörlés
  5. Kemény Zsolt az altalad emlitett vivmany egy igen nagy problema. Rovid tavon persze mukodik, ahogy latjuk is, hogy mukodik, de mivel az eroforrasok vegesek amikre epul, igy elobb utobb nem tud majd novekedni, es mivel a novekedes mozgatja az egeszet ...

    VálaszTörlés
  6. En csak abban bizok, ha robotok dolgoznak helyettunk, majd ingyen kapjuk a penzt, hogy megvegyuk a termekeket amiket gyartanak, mert ha nem lesz penze az Nbereknek, akkor nem lesz ertelne a termelesnek.

    VálaszTörlés
  7. Tamás Nagy - Szeitntem pontosan mMagyarország az egyik olyan ország, ahonnan ezek a változások ki fognak tudni indulni. Azért, mert a jelenlegi helyzet kezd egyre elviselhetetlenebb lenni, és a társadalomban egyre inkább érik, hogy felfogja, a változáshoz mindenképp áldozatokon keresztül tudunk csak alkalmazkodni, és egy "kisebb" áldozat (társadalmi szinten kisebb, nyilván a személyes szinten iszonyatosan nagy vesztesek is lesznek) árán eljutni a nagyobb boldogságba.

    Richárd Kovács - (továbbra is) szerintem felesleges olyan dolgokban gondolkozni, amik a mai társadalom alapját jelentik. Az, hogy pénz, hogy vagyon, hogy munka, igencsak ingatag lábakon állnak...

    VálaszTörlés
  8. Richárd Kovács Kb. ilyesmiről szól az alapjövedelem.

    VálaszTörlés
  9. Zsolt Menyhart​ amíg ilyen vezetés lesz, amíg ilyen nagyhatalmi befolyás lesz fölöttünk, amíg a korrupció szerteágazik mindenhol (a népben is), addig ez csak álom.

    VálaszTörlés
  10. Tamás Nagy - ez nem álom, ez a kényszerű valóság. Mindaz, amit felsoroltál, az fogja ezt kiváltani. A társadalom még nem érett a következő, talán stabilabb állapotára, de a mostani állapota egyre instabilabb. Láthatod, hogy hogyan reagál egészen apróban tűnő behatásokra is. Míg egy évvel ezelőtt nem igazán volt nagy felzúdolás sokkal nagyobb beavatkozásokon sem (nyugdíjak pl), addig mos egy tervezett 700 forintos extraadón szazezrek moccantak meg. Egyre kisebb behatás is elég lesz, egyre nagyobb felzúdulásra. És elóbb utóbb mindaz, amit ma akadálynak látsz, csak kiváltó ereje lesz a nagy változásoknak, namhogy akadályozni, de segíteni fogja.

    Egyébként néha elgondolkodom rajta, vajon Orbán Viktor látja-e ezt? Vajon a nyugati tőke érzi-e ezt? Vajon nem vértanú lesz-e Orbán, aki készakarva ráveszi a társadalmat a változásra, 50 év mulva? Vajon nem fogja-e a világ belátni... de még inkább, mi magunk belátni, hogy (talán) Orbánnak igaza volt, valahogy ki kellett piszkálni azt a változást a társadalomból?
    Olyan ez, mint az Asimovi pszicohistoria: kevesen tudnak róla, de ők tudják, hogyan és miként lehet az emberiséget befolyásolni.

    Nyilván sosem tudjuk meg, hogy mi a célja Orbánnak, és dőreség lenne melléállni (ki a fene akar vértanú lenni), de ha ez beigazolódna, valóban beírná magát a történelembe :)

    VálaszTörlés
  11. Zsolt Menyhart​ szerintem Viktor celjait illetoleg kicsit messzire mentel. Az a 3 dolog kell neki, ami a haboruhoz is kell

    VálaszTörlés
  12. Richárd Kovács - hidd el, én sem gondoltam komolyan ;)

    VálaszTörlés
  13. Zsolt Menyhart elhiszem, es en magam kivanom bar igazad lenne.

    VálaszTörlés
  14. Richárd Kovács Igazad van az erőforrások végességében ... ha csak a Föld nevű bolygóban gondolkodunk, és csak a ma használt energiákban, anyagokban, technológiákban ...

    VálaszTörlés
  15. Kemény Zsolt ugy erzed mar csak egy hajszal valaszt el a marsrol idehozott energiatol, ami nem draga? Ha tippelnem kene a foldi eroforrasok vegso kimerulese hamarabb be fog kovetkezni, minthogy megfizetheto koltsegekkel nyersanyagot szallitsunk ide. Raadasul az ideszallitashoz is foldi eroforrasokra van szukseg.

    VálaszTörlés
  16. Napot, szelet, biomasszát, miegymást nem kell ide szállítani, azzal ki lehet még húzni egy ideig, mondhatni bármeddig, és nem feltétlenül idehozásra gondoltam.
    Hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem, nem érzem úgy, hogy csak egy hajszál választ el a Marsról idehozott energiától.

    VálaszTörlés