2014. november 5., szerda

“Az ERRE VAN ELŐRE egyetemközi energiatervező kutatócsoport egyre nagyobb aggodalommal figyeli a hazánkban hozott...

“Az ERRE VAN ELŐRE egyetemközi energiatervező kutatócsoport egyre nagyobb aggodalommal figyeli a hazánkban hozott energiapolitikai döntéseket. Magyarország az energiagazdálkodás környezeti teljesítményét (szennyezését) illetően eddig is az Európai Unió legutolsó helyeinek egyikét foglalta el, de a közelmúltban meghozott döntések olyan helyzetbe sodorják az országot, amelyből már nem nagyon látszik a kiút”

http://www.alternativenergia.hu/erre-van-elore-20-fenntarthato-energiarendszer-magyarorszagon/69770

itt a tanulmány, akit érdekel: http://ktf.elte.hu/wp-content/uploads/2014/09/ERRE-VAN-ELORE-2.0.pdf
http://www.alternativenergia.hu/erre-van-elore-20-fenntarthato-energiarendszer-magyarorszagon/69770

3 megjegyzés:

  1. Tegnap az jutott eszembe, hogy éves szinten a központi költségvetésnek 500mrd körüli bevétele van az üzemanyagokból. 
    Szerintetek ha elterjednek az elektromos autók, akkor mi fog történni? A világon egyedüliként lesz majd napelem-adó, vagy akkumlátor-adó?

    VálaszTörlés
  2. Ezen én is gondolkodtam. Meg ha saját áramot termelsz, passzív házad van, akkor nem fizetsz rezsit sem, az autó is ingyen lesz. Honnan szedik be a pénzt, amit már most sem tudnak kitermelni? Brutál áfa lesz? Ezek jó kérdések.

    VálaszTörlés
  3. Nem mindenhol probléma ez, mert pl. a villanyáramot nem az államtól veszed (igaz, tulajdonos), hanem az áramszolgáltató cégtől. Az állam itt az áfától esik el, viszont elég valószínű, hogy a fizetésedet ugyanúgy elköltöd valamire, tehát más terméken befizeted azt az áfát, amit az áramnál nem fizettél ki (ez a rezsinél is így van). Üzemanyagok esetén a jövedéki adó az, amiből ne lesz bevétele az államnak (bár itt bejön a képbe, hogy a pénzt szintén elköltöd másra, amiből minimum áfát fogsz fizetni). Valamint először várható egy komolyabb befektetési hullám (autó, panelek berendezések megvásárlása megtakarításból), ami megdobja az áfa bevételeket. Hosszú távon viszont hiányozni fog ez a pénz.

    VálaszTörlés