2014. december 17., szerda

Azért nem mindenkinek olyan sötét a jövőképe, mint Elon Musk-nak, vagy Stephen Hawking-nak ...

Azért nem mindenkinek olyan sötét a jövőképe, mint Elon Musk-nak, vagy Stephen Hawking-nak ...

http://sg.hu/cikkek/109474/eric-schmidt-szerint-nem-kell-felnunk-a-gepektol
http://sg.hu/cikkek/109474/eric-schmidt-szerint-nem-kell-felnunk-a-gepektol

7 megjegyzés:

  1. Persze, mert Schmidt a beépített emberük, régóta az öntudatra ébredt Google-felhőnek dolgozik...

    VálaszTörlés
  2. Igazából senki nem tudja, mivé is válhat a mesterséges intelligencia. Ha lesz olyan autónk, ami felismeri az összes táblát, figyeli a pár száz méteres környezetében mozgó összes objektumot, mindig kiválasztja az optimális útvonalat, és már közlekedés lámpákra sem lesz szükség, mert pár centi távolsággal elkerülve egymást háromszor annyi autó megy át egy kereszteződésen, mint eddig, és évek óta nem volt egyetlen baleset sem, akkor az már mesterséges intelligencia? 
    Vagy ha bármilyen kérdésre tud válaszolni 1 másodpercen belül, előkeresve az internetről a megfelelő választ, és emberi nyelven válaszol, az az?
    Vagy hol kezdődik? "Én tudat"-a szerintem elektronikus számítógépnek nem lesz, akármilyen bonyolult algoritmust, processzort és memóriát teszünk bele. Az embert mégis már legyőzte sakkban, és majd le fogja győzni go-ban, meg minden egyébben is.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nincs elméleti korlátja annak hogy a gépeknek én tudata legyen

    VálaszTörlés
  4. Valamitől csak függ. Lehet rossz elemekből építkezünk.

    VálaszTörlés
  5. Hát attól függ szerintem, hogy az agy sokkal kisebb elemekből építkezik és a kapcsolatok az elemek között sokkal fejlettebbek, de az is valószínű hogy a felépítés logikája is teljesen más. Nem vagyok se biológus se kémikus de logikusnak tűnik, hogy a sokkal kisebb elemek és a vegyületek nagy kombinációja jelenleg túlságosan komplikált ahhoz hogy egy processzorhoz hasonlítható legyen. Ez miatt felfoghatatlan most még, így elnevezték intelligenciának.

    VálaszTörlés
  6. Levente Hallai Seiler Csak pár gondolat:
    - Ha ismernénk a felépítését, és lennének ugyanolyan építőelemeink, mint az agynak, és elkezdenénk építeni belőle egy "mesterséges intelligenciát", akkor kb. ugyanannyi elem beépítése után kapnánk egy embernyi intelligenciát. Ha csak tized, század, ezred, sokkal kevesebb építőelemet tudnánk csak összeépíteni, az mesterséges intelligenciának nevezhető-e? Ha nem, akkor hol a határ a kettő között? 
    - Ugyanez fordítva: ha sokkal több elemet építünk össze, mint az agyban van, abból mi lesz? Mivel lesz több, mint egy ember (már ha több lesz)?
    - Ha más elemekből építkezünk (processzor), de hasonló funkcionalitást létre tudunk hozni, mint amire az agy egy töredéke képes (lásd első kérdés), az már "mesterséges intelligencia"?

    VálaszTörlés
  7. Szerintem az intelligencia nem köthető emberhez, szerintem az az intelligencia ha valami tud minden előre nem meghatározott, definiált dolgoknál mindig a legoptimálisabb reakciót lépni. Pl volt a "sakkgép" az csak a sakklépésekre tudott reagálni, mivel arra lett programozva. Ha képes lenne minden játék szabályait felismerni, és úgy optimálisan reagálni az lenne intelligencia. Az pedig hogy kevesebb, több elem építi fel, nem az intelligencia nagyságát kéne hogy meghatározza, csak a reakció sebességét, legalábbis szerintem, de ezen meg nem gondolkoztam el mélyebben.

    VálaszTörlés