2015. március 20., péntek

Csillagok között (Interstellar)

Csillagok között (Interstellar)

Alapvetően engem a 2001 - Űrodüsszeiara emlékeztetett. Főleg a vége, amikor valami teljesen elvont, téren és időn kívüli világba kerül a főhős. Olyan érzésem volt, mint ha az Űrodüsszeia újragondolt, halandó emberek által jobban emészthető változatát nézném egy szép kerek sztorival, ami után nem kell vakarnom a fejem, hogy ez akkor igazából miről is szólt. Noha az egész történet egy nagy időparadoxon, ha nem kezdünk el agyalni a tyúk vagy a tojás problémakörén, egész jól összeáll minden. Ami nem tetszett, hogy sok helyen nem volt életszerű. Például ha megtudom, hogy vendégségbe hívtak a földönkívüliek, én minimum meglepődnék kicsit, nem is beszélve a hálószobában tapasztalható gravitációs anomáliákról. Ezzel szemben a főhőst mindezek nem igazán izgatták fel. Ezen kívül van pár fájóan giccses pillanat, " ... a szeretet az egyetlen téren és időn átható erő ..." (na ne má' srácok ...), de ezt leszámítva egész jó kis film. Külön kiemelendő, hogy a szokásosnál jobban odafigyeltek pár tudományos részletre, pl. hogy a féregjárat nem egy luk a térben, hanem egy gömb, vagy hogy az erős gravitáció lelassítja az időt, bár szerintem legalább ugyanennyi hiba is van benne. Például a 7 évet 1 órára lelassító gravitáció miért nem tépi szét az űrhajósokat? Mindent összevetve ez nem egy rossz film. Érdemes megnézni. Sőt, ha választanom kell a 2001 Űrodüsszeia és az Interstellar között, akkor inkább ez utóbbit választanám. Még akkor is, ha ezért minimum egy tockos járna egy igazi nagy sci-fi rajongótól ...     

http://www.port.hu/csillagok_kozott_interstellar/pls/w/films.film_page?i_film_id=148308

Filmajánló 

#blog
http://www.port.hu/csillagok_kozott_interstellar/pls/w/films.film_page?i_film_id=148308

4 megjegyzés:

  1. Azt mondják, hogy az a legjobb sci-fi amit valaha készítettek. Valóban igazuk van, mert ha most nézném meg fiatalon, akkor ugyanolyan nagy hatással lenne rám mint anno a 2001 Űrodüsszeia volt. 

    A film felépítése logikus és a végén mindenre fény derül! De... Szerintem ez egy rétegfilm, ugyanis ha gyermekkoromban nem olvastam volna a dimenziókról, csillagászatról, feketelyukakról töménytelen mennyiségű írást, akkor nem mindent értettem volna meg a filmben. Ez nem olyan sci-fi mint az Alien, hogy bárki leül és elkezdi nézni. Az Interstellar-t nem elég nézni, hanem mögé is kell látni. Ahogy a címadó írásban látható: "Ilyet eddig film még nem volt képes így soha elénk tárni." - a kulcsszó az így, mert 47 éve a 2001 Űrodüsszeia már alkalmazta ezt a logikát, ám az akkori technika határai miatt volt ilyen látványos annak a filmnek vége. 

    Szót kell még ejteni a szereposztásról. Mert egy sci-fibe betehetik George Clooney-t is, de Matthew Mcconaughey ezerszer jobb színész nála - lásd True Detective. Nem is szaporítom tovább a szót: remek film egy remek színésszel. Le a kalappal az alkotás előtt!

    VálaszTörlés
  2. Ha mar George Clooney akkor itt emlitsuk gyorsan meg a Solarist, Stanislav Lem konyve alapjan: Solaris - Trailer: https://youtu.be/iD3OXXhXh2M

    Legalabb tizszer megneztem ezt a filmet. A hangulata, a gyonyoru kepek es a csattanos befejezes miatt.

    VálaszTörlés
  3. Amugy az Interstellar is nagyon tetszett. Kar hogy happy end van a vegen.

    VálaszTörlés
  4. Nekem ez a film nagyon nem tetszett, de hát ízlések és pofonok és filmek, ugyebár.

    VálaszTörlés