2015. április 17., péntek

Egy baráti társaságról van szó, akik az élet és a Föld különböző területeiről összekapcsolódva olyan megoldásokon...

Egy baráti társaságról van szó, akik az élet és a Föld különböző területeiről összekapcsolódva olyan megoldásokon gondolkodtak, amelyek kiválthatják a jelenlegi, zsákutcába futó gazdasági rendszer minden jelentős elemét. Az Envienta tulajdonképpen egy megoldás csomag, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy megfelelően szigetelt lakásban élhessen, megtermelhesse szükséges élelmiszereit és saját maga állíthassa elő használati tárgyait. A legújabb technológiai fejlesztéseket és az újrahasznosítást szem előtt tartva kialakítottunk egy olyan modellt, amely alapja lehet egy decentralizált, más szolgáltatóktól független közösségnek. Tesszük mindezt úgy, hogy közben a működésünk teljesen átlátható és a megvalósított tervek anyagai teljesen ingyenesen tölthetőek le.  
 
Jelenleg egy olyan munkaalapú társadalomban részei vagyunk, ahol az időnket és az energiánkat nem másért, hanem másnak adjuk. A hagyományos gazdasági rendszerben még mindig azért élünk, hogy egy olyan helyen dolgozhassunk, ahol nem szívesen töltjük hétköznapjaink jelentős idejét, még mindig fizetünk a villamos energiáért, gázért és a vízért, holott ma már lehetséges megvalósítani olyan önfenntartó közösségeket, melyek működése és szabályozása teljesen független lehet a szolgáltatók egyes érdekcsoportjaitól. Ennek szellemében hoztuk létre az Envienta projektet.

...

http://startupper.hu/interju-envienta/
http://startupper.hu/interju-envienta

4 megjegyzés:

  1. Szép elgondolás, de hogy oldják meg a szolgáltatásokat? Mert ha mindenki saját magát látja el, ki lesz pl. a tűzoltó, orvos, tanár vagy rendőr szerepében?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez nem társadalmi modell, csak egy alap. Tehát ettől még ugyanúgy dolgoznának az emberek, csak olcsó lenne az energia, a lakhatás, és az élelem. Aztán hogy e fölött kapitalista gazdaság van, mint most, vagy mondjuk egy kommunista rendszer, ahol önkéntes a tűzoltó, az utcaseprő, meg a wc-s néni is, az már egy más kérés, ami kívül esik a projekten.

    VálaszTörlés
  3. Írtam amúgy régebben egy blogbejegyzést, ami ehhez kapcsolódik. FB-on beszéltem pár szót az egyik alapítóval, és ő is azt mondta, hogy az alapjövedelmen gondolkodva jutott ide. Ez az én írásom, ha érdekel: http://lf.estontorise.hu/archives/436

    VálaszTörlés
  4. Akkor félreértettem. Ez vezethetett meg:
    "... holott ma már lehetséges megvalósítani olyan önfenntartó közösségeket, melyek működése és szabályozása teljesen független lehet a szolgáltatók egyes érdekcsoportjaitól ..."
    Ebből azt gondoltam, hogy csak saját magukra támaszkodnak. De így már érthető, ha munka mellett csinálják, akkor már van "miből" fenntartani a szolgáltatásokat is.
    Igaz így mégsem teljesen független és önfenntartó. ;)

    VálaszTörlés