2015. április 30., csütörtök

Megcsinálták, hogy a WinPhone-os eszközödet nagy kijelzőre kötve komplett PC-ként tudod használni.

Megcsinálták, hogy a WinPhone-os eszközödet nagy kijelzőre kötve komplett PC-ként tudod használni. Ezzel nagyot tarolhattak volna, ha akkor jönnek vele elő, amikor még a Windows szinte egyeduralkodó volt. De mire ez beérik, valószínűleg lesz hasonló Ubuntus telefon is, ami komplett Linuxos PC, és tulajdonképpen egy Android telefon is tudja ugyanezt. Minden esetre lehet elindul ilyen irányba a világ, hogy nem kell más, csak egy mobil. Azt fogjuk majd dokkolgatni, és nem lesznek notebookok, meg PC-k, csak különböző méretű kijelzők a telefonokhoz. Majd meglátjuk ...  

http://itcafe.hu/hir/19-re_lapot_huz_a_microsoft.html
http://itcafe.hu/hir/19-re_lapot_huz_a_microsoft.html

8 megjegyzés:

  1. Tulajdonképpen igen, csak valójában nem, még koncepció szintjén sem. Tényleges desktopon futtathatóság fasorban sincs Androidon, ráadásul kis képernyőn is lagol.

    Ubuntu ebben a sztoriban max geek rétegcucc.

    VálaszTörlés
  2. Attila Csongor Kiss A Windows is durván lagol, alapfunkciókban is. Jobb klikkes popup menü, például. Hálózati erőforrások elérése. De persze, ha jól adják el ezt az egységesség dolgot, és végre egyszer tényleg(!) átgondolják a felhasználói felületet, akkor nagyot szólhat. Jó lenne.

    A kicsit távolabbi jövő tippem szerint a felhőé és a virtuális gépeké, a mobil drága, lassú és buta, ráadásul l lehet veszíteni. Szóval csak a baj van vele.

    VálaszTörlés
  3. Horváth Gyula nem tapasztalom ezt a jobbklikkes lagot, pedig a gépem nem a csúcstelefonoknak megfelelő kategória, amelyek mégis képesek lagolni.
    Sokan viszont relatíve karcsúbb vason használják a Windowst, mint sok alsókategriás telefon, amin már persze, hogy piszmogás van.

    A felhőben lévő virtuális gépek nagy arányú térhódításában nem hiszek. Tárhelyet a jelenlegi szinten biztosítani fajlagosan olcsóbb is (1TB vinyón 15ezerért a kezünkben van, a nagy szolgáltatók meg pláne diszkont áron kapják meg), a fenntartását meg kibányásszák az adatainkkal bizniszelésből.
    Ugyanezt számítási teljesítményben biztosítani más tészta, drágább, ami a céges felhasználásnak megérheti az előnyei miatt (amelyek privát felhasználásnál nem nyomnak úgy a latban), ingyenes konstrukcióból is nehezebb kihozni, anélkül meg elterjedni sem fog.
    (Ugyanezt látom pl Office 365 esetében. Céges környezetben jobban megéri az éves díj, mint az egyedi licenszet megvenni 5 példányban. Otthon viszont inkább az egyedi licensz egyszeri költségét választják, vagy a warezt. Ez analógiája az egyszer inkább megveszi a gépet, mint havi díja legyen, és akkor a virtuális gép futtatására mégis csak kell valami vas.)

    VálaszTörlés
  4. A jövőt megjósolni nehéz, talán csak a múltat nehezebb :-)
    Én azt gondolom, ha valami könnyen azonosító van valami nálad, benned, rajtad, akkor a sok helyen lévő képernyők elé odalépve rögtön a saját géped előtt vagy. Billentyűnek, ugye már csak percei (évei) vannak hátra, felesleges. A felhőben mindig több számítási erő lesz, mint amit magaddal cipelhetsz, de ha bőven sok egy kis csip, amit beléd ültetnek, vagy egy gyűrűben viselheted, akkor persze lehet hogy sokan a saját csipet választják.

    Lagolás: nekem mindig (XP, Vista, 8) laogolt a Startmenün a jobb klikk, de csak elsőre. Mintha kesselne, és elsőre hosszadalmas a betöltése. Persze csak pár másodpercről van szó, és az összevissza hierarchiába szervezett jogokkal lehet lassan lekérni. Az is igaz, hogy mindig meggyötörtem a Startmenüt, de összességében persze sokkal kevesebb elem volt benne, mint az installálások után spontán előálló Augiász istállójában. Azt meg sose értettem, hogy egy másik gép megosztott mappájára mért lép fel olykor egy pillanat alatt, olykor meg fél percig is keresi. Itt is az első odalépés a drámai általában, de nem mindig.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem mire ez eljön, kihal a "desktop PC". Nem az informatikusok között, hanem az átlag felhasználóknál. A legtöbb statisztika szerint már most többen keresik fel a facebook-ot mobilról, mint pc-ről, és ez egyre inkább el fog tolódni. Nyilván lesz / van olyan lehetősség, hogy otthon pl. a TV-n tudd nézni a mobilod képernyőjét (videókat), de szerintem ezt célzottan foguk megtenni, csak amikor szükségünk lesz a nagyobb képernyőre.

    VálaszTörlés
  6. Konkrétan ez is szög a régóta temetett desktop koporsójába. Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy tényleg egy telefonnyi eszköz ellássa a feladatát, miközben az is tény, hogy még a teljesebb megoldást nyújtó laptopok sem tudták teljesen kiváltani.

    Horváth Gyula a felhőben értelemszerű, hogy nagyobb erő lehet, mint a saját gépemben. A kérdés csak az, hogy ez megfizethető, elérhetővé tehető-e olyan nagy tömegeknek, mint az sikerült a felhős tárhelyekkel. (Amit még mindig nem használnak nagyon nagyon sokan.)

    Billentyűzet kapcsán változatlan a véleményem, sokmindent átvesz a hangvezérlés, de egy Excel bármilyen táblázatban dolgozni, megírni egy dolgozatot, beadványt, kitölteni elektronikus formanyomtatványokat, ürlapokat, kódolni stb stb megmarad a leghatékonyabbnak a jó öreg billentyűzet/egér kombó. Közben az algoritmizálhatóbb dolgokon elbohóckodunk a digitális asszisztensekkel.

    Start menü tényleg lomha volt. Megnyitni is, mozogni is benne, rendezgetni meg pláne (utóbbi értelmetlen is). Ideje volt lecserélni. A kezdőképernyővel még nem tapasztaltam az elődje gyengeségeit, még a 3.5 teljes képernyőnyi összes program nézettel sem.

    Másik gép és megosztott dolgok elérése az már egy teljesen más kérdéskör, ott már nem a felhasználói felület az, ami a sebességet, reakcióidőt meghatározza (hálózati forgalom, közvetítő protokoll, másik eszköz leterheltsége, rendelkezésreállása, jogosultságok ellenőrzése stb).

    VálaszTörlés
  7. Nem hangvezérlésre gondolok, hanem kevesebb gombos billentyűzetre és egy okos, öntanuló programra. Szerintem jön, és igény is lesz rá. Minek kapjunk ínhüvelygyulladást a sok kopácsolástól, ha lehet sokkal gyorsabban és kellemesebben is.

    Tényleg, a Startmenü is tudott néha lassú lenni, de azt már elfelejtettem, csak a jobb klikkes popup menü lassúsága miatt morogtam. A hálózaton a másik gép mamám gépe, oda szokta áttölteni pár dolgot a könyveléshez. Az osztott mappába hol belépek, mint a villám, hol meg kell várni akár fél percet is. A másik gép nem csinál semmit, attól független a jelenség.

    VálaszTörlés
  8. A más módszerekből eddig csak a swype jött be - az sem mindenkinek -, de ahhoz is kell a hagyományos elrendezés. Az egyéb ilyen zanza megoldások nem tudtak elterjedni, pedig akad már jópár, aminek a bemutatója kiváltja a wow reakciót, aztán a gyakorlatban elvérzik, egy kezdeti lelkes táboron kívül senkit nem érdekel és még abból is kopik le. 

    Hálózatos dolgot továbbra is más kategóriának érzem, ott már a rendszer nem önmagában lévő reakcióképességéről van szó, hanem egy komplexebb rendszerről. Szemben mondjuk azzal, hogy ott a hívás és a felvevőgomb, amire nem bír reagálni a rendszer.

    VálaszTörlés