2015. május 2., szombat

http://hvg.hu/enesacegem/20150501_evi_szazezer_forint_privat_rezsicsokentes

http://hvg.hu/enesacegem/20150501_evi_szazezer_forint_privat_rezsicsokentes
http://hvg.hu/enesacegem/20150501_evi_szazezer_forint_privat_rezsicsokentes

12 megjegyzés:

  1. Csak én nem látom ezekben a tárolás megoldását?

    VálaszTörlés
  2. Másrészt kicsit számolgattam ezzel a 15 négyzetméterrel.

    Egy 6 lépcsőházas 10 emeletes tömbnek 5700 négyzetméter tetőfelület kellene. Ezzel szemben cirka 3200 négyzetméter van csak, és ebből még nem jöttek le a nem beborítható felületek.

    VálaszTörlés
  3. Attila Csongor Kiss Amíg kis számban vannak ilyenek, addig működik a visszatáplálás. Akkor lesz gond, ha ezek elkezdenek terjedni, és már nem tudja felvenni a rendszer a többletet. Erre írta egy korábbi postban Árpád Erdős , hogy ha háztartásonként kötelezővé tennének valamennyi helyi tárolót is, az már sokat segítene a rendszeren, mert kisebb lenne az ingadozás, kevesebbszer lenne többlet/hiány. Amúgy azt is el tudom képzelni, hogy egy idő után azt mondja majd a szolgáltató, hogy nem tudja átvenni a többletet, mikor hiányod van, akkor meg fizetned kell. Vagy csak lokálisan működik a megosztás, ha a szomszédnak kell áram, átveszik a felesleget, ha nem, akkor nem. Arra, hogy este is legyen áram, elég lehet egy olyan akku pakk, amilyet a Tesla a napokban bejelentett, és akkor egy átlagos napon teljesen független vagy a hálózattól. A gond szerintem inkább télen van, amikor kevés a napsütéses órák száma. Kicsit utána olvastam, és azt írják, ekkor olyan 1/6-ára eshet vissza a termelt energia mennyisége. Erre lehet az megoldás, hogy idővel, ahogy a napelem technológia fejlődik, annyival olcsóbb lesz, hogy 6x-osan túlméretezheted a rendszered, így télen is lesz elég energiád. A B megoldás, hogy a szolgáltató alternatív forrásból tolja meg a rendszert, a C pedig, hogy te oldod meg alternatív forrásból. Ez lehet mondjuk szélenergia, vagy energia import. Olvasgattam, hogy sziget üzemű rendszereknél egyszerűen azt ajánlják, hogy tarts egy aggregátort, és arról hajtsd meg a rendszert, ha annyira nincs napsütés. Erről nekem hirtelen az e-dízel jut az eszembe. Nyáron megveszi tőled a gyár az energiát, és gőz erővel gyártja az e-dízelt, amit egyrészt autóba tankolhatsz, másrészt felhalmozzák télre, és némi profittal eladják neked az aggregátorba. De akár központi erőművek is lehetnek, amik az elektromos rendszerbe nyomják a megtermelt energiát, és nem kell helyi aggregátor. Szóval ezek szerintem kezelhető dolgok.

    A paneles példát illetően valszeg egy lakótelepen nem lenne elég a tetőre helyezni a napelemeket. Kellenének külön kis részek, ahová ezek a tetőn túl még ki vannak pakolva, vagy oszlopok (pl. villany oszlopok) tetején, stb. és az egész lakótelep együtt használna egy rendszert. Szóval sztm ez is megoldható.

    Krisztián Kovács Én optimista vagyok. Ha az állam nem is segít, a technológia fejlődik, és előbb utóbb olcsóbb lesz ez, mint az alternatívák.

    VálaszTörlés
  4. Vagyis pl a Tesla akkujával a költség helyből kb a duplája.

    S arról sincs szó, hogy mennyi az élettartama a napelemeknek és az akkunak. Mintha mindkettőt időnként cserélni kellene. Nekem ez is hiányzik a kalkulációból. A megadott infókból nem lehet kiszámítani, hogy végeredményben megéri-e.

    Paneles példát konkrétan számoltam a mi háztömbünk alapján. A környék többi épülete is hasonló arányokat ad. A lámpaoszlop talán ha magát el tudná látni, azok nem növelik jelentősen a felületet, máshol meg nincs rá hely. Maximum a parkolókat lehet fedetté tenni, de az is beruházás és akkor azt meg elfogyasztják majd a kocsik.

    VálaszTörlés
  5. Napelemekről úgy tudom azért nincs adat, mert még nincsenek olyan régóta napelemek, hogy tönkremehettek volna. Én olyanokat olvastam, hogy 20-30 év után is olyan 70%-on elműködik. Az akkuknak nemtom mennyi az élettartama. De ezek is folyamatosan fejlődnek. Jelenleg a cikkben lévő példa alapján az látszik, hogy ezzel a visszatáplálós megoldással egy kertes háznál már megérheti a napelem. Aztán, hogy mi lesz 5-10 év múlva, azt nehéz megmondani, de arra tippelek, hogy csak még jobbak lesznek a napelemek és az akkuk is, és akkor majd még jobban megéri.

    VálaszTörlés
  6. Engem nagyon zavarnak az ilyen szenzációhajhász címek, hogy "Ingyen áram", meg "Forradalmi újdonság", meg "Döbbenetes felfedezés". Persze, ingyen áram - csak fizesd ki előre 10 évre.
    Szerintem meg, ha azt a havi 10e Ft-ot lakástakarékba teszem, és majd 4-6-8 év múlva, amikor összejött a megfelelő összeg, körülnézek, hogy az akkori technológia hol áll (akkumlátorok, napelemek (utóbbi 10 évben kb. harmadára estek az árak), ki tudja még mi), könnyen sokkal jobban járok.

    VálaszTörlés
  7. Azt számold bele, hogy ha nem lakástakarékba teszed, akkor onnantól már nem fizetsz villanyszámlát, míg lakástakarék mellett azt is fizeted. Tehát az a 10e Ft csak 10-villanyszámla. De persze, valószínűleg ennyi pénzért később jobb rendszert kapsz, csak addig fizetsz az áramért.

    VálaszTörlés
  8. Krisztián Kovács A Tesal-s akksira elvileg alapból 10 év garancia van, ami 20 évre kiterjeszthető. Lehet van valami trükkjük, amivel lehet élettartamot növelni. Lehet élből több benne az aksi, és felváltva töltögetik, vagy nemtom. Amúgy volt egy film az autógyárról is, és valamit mondtak ott is, hogy az aksik elhelyezése, vagy valami jellemzője szigorúan titkos. De nem értek hozzá annyira, csak ezeket olvastam/hallottam ...

    VálaszTörlés
  9. Már aki rendelkezik annyi saját tulajdonú felülettel amire saját jogon rá tudja applikálni a hozzá való paneleket. Ez amúgy egy átlag ország lakosainak 80%-ára nem jellemző :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, a fővárosban valószínűleg ők a kisebbség, de itt vidéken, kisebb városokban és falvakban inkább az a ritka, hogy ne legyen. Ez lehetne valami reklámszöveg is: "Költözz vidékre, itt ingyen van az áram!". :)

    VálaszTörlés
  11. Nem hiszem hogy a felület lenne a legnagyobb probléma. Akár függőleges helyekre is felszerelhető, az ideális dőlésszög nálunk ugye 47°.
    Ami a garanciát illeti: sok minden lehet, de a Tesla autóba pl. a Panasonic szállítja az akkut, tehát nem saját termék. 
    Sokan azt jósolják, ha a GigaFactory felépül (Nevadában Elon Musk akkumlátorgyára), annak a kapacitása kb. 2013-as év világszinten történő Akkukibocsájtásával fog megegyezni. Nyilván ez le tudja nyomni az árakat, ami megoldhatja a garanciális kérdéseket is.

    VálaszTörlés
  12. Ha nem is a legnagyobb, de önmagában is elég.

    VálaszTörlés