2015. május 3., vasárnap

Van ebben is pár plusz infó, pl.

Van ebben is pár plusz infó, pl. hogy az egész cucc open source. Nem csak akkupakkok, de ha jól értem, maga a gyár is az lesz ... :) 

"Természetesen a Tesla nem fogja tudni egymaga legyártani az összes akkumulátort, és nem is törekszik erre. Meglátásuk szerint sok további cégnek kell megjelennie ezen a területen, hogy eredményt lehessen elérni. A Tesla open source politikája értelmében a Powerwall, Powerpack és a Gigafactory is nyílt forrású, így a most már Gigafactory 1 néven emlegetett gyárból a jövőben igazából egy bárhova telepíthető, akkumulátorokat gyártó termék lehet."

http://www.geeks.hu/hirek/150503_megujulo_energiara_allitja_at_a_vilagot_a_tesla
http://www.geeks.hu/hirek/150503_megujulo_energiara_allitja_at_a_vilagot_a_tesla

26 megjegyzés:

  1. Semmi mast nem akarok csak egy hazat az erdo kozepen es egy ilyen aksit a falra :)

    VálaszTörlés
  2. Most volt időm olvasni erről az egészről. Ez nagyon durva. Nem is olyan elképzelhetetlen, hogy mindenhol ilyet használjanak. Csak ugye ez Magyarország. Ha a világ összes országában ilyeneket használnának nekünk csak azért is be lenne tiltva mert Paks 2 jobb XD

    VálaszTörlés
  3. Számolgattam megint. Két kis akkuval és a szükséges panelekkel számolva cirka 3 misi nekiindulni. A 10 év garanciából kiindulva az havi 24ezer törlesztő plusz még a kamat.

    Most 7-8ezer a villanyszámlánk. Leválni a központi fűtésről és betenni helyette elektromosat, leválni a melegvíz hálózatról és átépíteni a lakást helyben melegítettre mind plusz költség és beruházás, amelyek eszközeit is karban kell tartani, szintén kalkulálandó költség.

    Akárhogy számolom, ez nem az én - kisember - bulim.

    VálaszTörlés
  4. Attila Csongor Kiss maradjunk annyiban, hogy nem panel lakásokhoz találták ki.

    VálaszTörlés
  5. Jó, de az is a világ része, mint ahogy a sok nem panel, de társasház is.

    VálaszTörlés
  6. Attila Csongor Kiss Valóban, de miért is kéne rögtön erre cserélni mindent?

    VálaszTörlés
  7. Egy uj lakas eseteben ez szerintem igenis tenyezo lehet, vagyis ha mar ugyis ki kell alakitani a futesi rendszert akkor szamolni lehet a napenergiaval. En most viszonylag kis osszeget fizetek villanyszamlara, tehat ha csak az anyagi oldalat nezem akkor nem eri meg valtani. De ott volt az a felelmetes grafikon Musk eloadasaban a co2 kibocsatas varhato alakulasarol. Valakinek tennie kell valamit. Ha ezzel hozza jarulok kicsit a gyermekeim elhetobb vilagahoz akkor legyen. En benne vagyok.

    VálaszTörlés
  8. Erről szól a vízió.

    Ha meg a felesleg visszatáplálásához úgyis hálózaton lóg a cucc, akkor már gazdaságosabbnak és egyszerűbbnek tűnik mindezt nagyban, központosítva csinálni.
    És akkor ráadásul nincs szétgórva a világon 2mrd akku, központilag biztosabban megoldható, hogy ne az erdőszélen landoljon végül.

    VálaszTörlés
  9. Papp Zsolt a napenergia ha meleg vízről van szó, könnyebben is előállítható: napkollektor.

    Attila Csongor Kiss a nagy álmokat is legtöbbször lépésenként kell megvalósítani. Egy panelban ha már az áramot ki lehetne ilyenekkel váltani, az jó lenne. Nem kell lakásonként, ahogy te is mondtad, egy épületben egy központi rendszer. Meleg vízhez megint egy központi kollektor. Elon csak a megoldásokat kínál, de azt is inkább részleteiben. Nem ad választ minden globális problémára, de a csak az emberiségen múlik hogyan lép tovább a megoldásaival, ha lép egyáltalán.

    VálaszTörlés
  10. Előző kalkulációnál az jött ki, hogy esetünkben a szükséges tetőfelület fele áll rendelkezésre. Vagyis ide majd csak akkor opció, ha a panelek hatékonysága minimum duplázódik.

    Másrészt ez a cucc végülis miben több, mint a meglévő akkuk? A Tesla feliraton és azon túl, hogy böhönc gyártásba kezd?

    VálaszTörlés
  11. Ennél a mindent vagy semmit logikánál azért tovább kéne látni. Ha a felhasznált fosszilis- vagy atomenergiát felére tudod csökkenteni megújulókkal, akkor nem éri meg a vesződséget? Ha nem a te számládon, hanem a gyerekeid, unokáid jövőjén fog realizálódni az egész, akkor már meg sem éri?

    VálaszTörlés
  12. Attila Csongor Kiss Ez az első fecske. Pár év, és teljesen más árak lesznek.

    VálaszTörlés
  13. Én látok tovább, viszont a cikkek világmegváltást harsognak, miközben “csak” egy már rég és még hosszan zajló folyamat egy jól kampányolt fázisáról van szó.

    VálaszTörlés
  14. Erdemes a bemutato videot tobbszor vegignezni. Az egyik prezentacioban kertes hazak alkotnak egy nagy gridet kozosen. Az egyik haz fekvese talan nem a legidealisabb de a masik nagyon jo helyen van ezert tobb aramot termel amit meg tud osztani. Van aki este tizre er haza es van aki este hatra, vagyis mas idoben es esetenkent kevesebb aramot hasznal az aki kesobb er haza. Az a lenyeg hogy ezek az aksik, a legkissebbek is gridbe kothetok. Vagyis nem vesz el a megtermelt energia. Akinek tobb kell annak masok adnak. Ha nem csak a panel amiben laksz hanem az egesz kerulet, falu, varos, megye egy nagy grid akkor mindig lesz eleg energia. A lenyeg, hogy a magad reszerol tedd meg amit lehet es kapcsolodj a gridre.

    VálaszTörlés
  15. Attila Csongor Kiss Itt az állam is sokat tehetne. Letolhatnák az áfát, segíthetnék, hogy jobb hiteleket kapj ezekre az eszközökre, és adóvisszatérítés is járhatna rájuk úgy, mint annak idején a  SuliNet programban. Amúgy amin a legnagyobbat fogunk nyerni, az nem az áram, és nem a fűtés, hanem hogy nappal feltöltöd az csere aksit, este pedig kicseréled az elektromos autódban. Elfelejtheted a benzint, és ingyen autózhatsz.

    VálaszTörlés
  16. Laszlo Fazekas változatlanul nekem csak ezekkel az „ingyen autózhatsz" szlogenekkel van bajom.

    Nincs ingyen. Oké, hogy kijön olcsóbban végeredményben, de nincs ingyen.

    És ha összességében tényleg annyival gazdaságosabb és tényleg annyival környezetkímélőbb, akkor igen, jöhetnek az ösztönző módszerek.

    Viszont mi lesz azzal a 2mrd 100 kilós akksival? Vagy megint úgy vagyunk vele, hogy azzal a problémával ráérünk majd 5-10-20 év múlva foglalkozni, amikor tömegesen megindul a cseréjük? Mi van az akkuk alapanyagaival, azok ilyen korlátlan mennyiségben rendelkezésre állnak?

    Szóval nekem egy csomó kérdés egyszerűen nyitott.

    VálaszTörlés
  17. Edison egyenáramú rendszere jut eszembe, amikor minden „erőmű” max. 1,5 km távolságra tudta szállítani hatékonyan az energiát. Ezt kiütötte a váltóáram, most megint ezt akarjuk kiütni azzal, hogy mindenki maga termeli meg. Egyébként az a gondom, hogy a telepek nem maguktól lesznek, iszonyatosan nagy környezetszennyezéssel jár a legyártásuk, bányászásuk! Ezt nem oldotta meg a Tesla sem.

    VálaszTörlés
  18. Péter Primusz én sem látom tisztán, hogy be lenne kalkulálva a gyártás mellékhatása, az alapanyagigény és az utólagos kezelés (2mrd*100kg nem tűnik elhanyagolható mennyiségnek). Kicsit olyan ló túloldala érzésem van az egész kapcsán.

    VálaszTörlés
  19. Valószínűleg gondoltak erre is, de érdekes lenne megkérdezni, én is kíváncsi lennék a konkrét válaszokra. Ha ezeket a szempontokat nézzük, jobbnak tűnik az energia hidrogénben való tárolásának. Szétbontod a vizet, elrakod a hidrogént, aztán újra összerakod, ha kell az energia. De erről tényleg hozzáértőket kellene meghallgatni, hogy melyik, miért, hogyan. Mindenesetre anyagi oldalról már most megtérülősnek látszik, elérte azt a szintet, hogy tényező legyen. És mint ilyet, csak még jobban fogják kutatni, mert sok pénz van benne, aminek eredményeként még jobb cuccok lesznek. Ha egyszer ez a dolog rendesen beindul, onnan tényleg nagyon hamar lesz már (szinte) ingyen energia.

    VálaszTörlés
  20. Na csak eljutottam odáig, hogy megnéztem a prezentációt. (Elég volt egyszer, túl sokmindent nem közöl, és elég idegesítő ezzel a dadogással és röhögcséléssel.)

    Annyiban módosulnak a fentebbi kérdéseim, hogy eddig azt hittem, hogy, a milliárdos darabszámot abból a kis 100 kilós fali pakkból, a Powerwallból kell érteni, de nem, hanem a szekrény méretű Powerpackból, amiben a grafika alapján (a videóban 7 percnél) 15 fali cucc akkuja van. Vagyis 2 milliárdszor 1.5 tonna akkuról.

    Az egy picike kérdést azért felvet, amire amíg nem mutatják a választ, addig nem tudok maradéktalanul hinni benne, hogy feltétlenül jobb alternatíva, vagy csak cseberből vederbe akar átrakni egy másik érdekkör.

    VálaszTörlés
  21. Kedves László!

    Biztosan megnézték, és tudják is, de ettől még "hülyítik" a népet. Pontosan, sokkal logikusabb az energiát "tartályokban" tárolni mint méregdrága akkukat gyártani (kínára hagyatkozva mint erőforrás), csakhogy ezt a fajta tárolást nem a Tesla találta ki (védette le) ezért soha ne várd tőlük, hogy azt mondják...hogy az a jobb! Én elolvastam ezt a cikket többször is, de nem látom benne az attrakciót...de a körítés az pompás! Kb. az a szint mint amikor elhiteti az Apple hogy mennyire zöld, miközben 8 hónap alatt erkölcsileg leamortizálja a telóit. Bravó! Egyébként én is hiszek egy zöld és környezetbarát világban mert meg tudjuk csinálni,.

    VálaszTörlés
  22. Átolvastam a cikket, elolvastam a kommenteket és még mindig nem érzem ennek az egésznek a lényegét.

    Amikor mi megépítettük a napelemes + napkollektoros háztetőnket, nagyon sok számítást végeztettünk és sokat agyaltunk ezeken a dolgokon.

    (Ami érdekes, hogy mindhárom mérnök számításai szerint az egységnyi rendelkezésre álló tetőfelület nem elegendő a teljes villamosenergia megtermelésére. Az csak egy álom, hogy majd mindenki a háza tetején megtermeli a sajátját. Nem elég akkora terület. Maradtunk tehát az áram termelés + napkollektorral meleg víz termelés mellett.)

    Az akkumulátoros tárolást élből elvetettük, mert iszonyat drága a beszerzése és nagyon környezetszennyező a gyártása. És nincs is rá szükség.

    Egyszerűen vissza kell táplálni a rendszerbe a megtermelt és felesleges áramot. Napközben, amikor süt a nap, de minimális a fogyasztás. 85% -os áron jóváírják. Éves elszámolásban vagyunk és úgy néz ki 2,5 év alatt leszünk nullában a beszerelési költséggel. Onnantól, úgy számoljuk, hogy havi 1-2 ezer forintra jön ki a villanyszámla.

    A visszatáplálós rendszer elintézése nem kis bürokrácia, de túl lehet élni.

    VálaszTörlés
  23. Igen, jelenleg ez a helyzet. Itt hazánkban. Nem is nálunk szükséges a tárolás.

    VálaszTörlés
  24. Es azert tegyuk fel a kerdest magunknak: van jobb megoldas? Mert az eloadasban az is elhangzik, hogy "this is the only way".

    VálaszTörlés
  25. Papp Zsolt "... I know". Azt hiszem ez még utána van. :)

    VálaszTörlés
  26. Tamás Nagy az igaz :) viszont nem gondolnam hogy a sajat feje utan megy. Inkabb ugy kepzelem hogy egy nagyon jo szakemberekbol allo csapat segiti a dontesek meghozatalaban.

    VálaszTörlés