2015. június 6., szombat

Irányított álom és virtuális valóság

Irányított álom és virtuális valóság

Valahol álom és ébrenlét között van egy olyan állapot, mikor az ember tudja, hogy álmodik, és így irányítani is tudja azt. Nem tudom, hogy a magyar nyelvben van-e ennek valami neve, angolul 'lucid dreaming'-nek hívják. Gondolom mindenki legalább életében egyszer tapasztalta ezt az állapotot. Nálam ezt elég ritkán sikerül elkapni, és akkor is hamar vége szakad, de a legutóbbi ilyen állapot után az jutott eszembe, hogy vajon nem lehetne-e valamiképp felhasználni ezt az állapotot arra, hogy élethűbb virtuális valóságot hozzunk létre.

A teljes bemerülést biztosító virtuális valóság (fully immersive virtual reality) megvalósításánál a legnagyobb kihívás ugye, hogy mind az 5 érzékre hatni kellene. Jelenleg a látás és hallás ingerek szimulációja már nagyon fejlett, de a másik 3 érzék (és ezek közül is főleg a tapintás) szimulációja elég kemény diónak tűnik. Talán itt lehetne segítségünkre az irányított álom, ahol az ingerek kiváltását egész egyszerűen az agyra bíznánk. Maga a szükséges technológia nem is feltétlenül lenne túl bonyolult. Elég lenne egy hagyományos VR headset, ami a látást és hallás ingereket biztosítja, esetleg egy izolációs tartály, hogy minden más zavaró ingert kizárjunk. E mellett kellene valamilyen anyag, valami drog (esetleg valami komplexebb rendszer, ami folyamatosan monitorozza az agy állapotát, és ennek megfelelően adagolja a szükséges összetevőket), ami az agyat ilyen különleges, álomhoz közeli állapotban tartja. Ha mindez rendelkezésre áll, talán az agy megoldaná a többit. Ízeket, szagokat, és főleg tapintás érzetet generálna a látványhoz. Persze mindez csak fikció, de talán a valóságban is működhetne.

Mindenesetre érdekes elképzelni, hogy a virtuális valóságba való belépéshez a zsinórokon és kütyükön túl valami gyógyszert adagoló rendszerre is szükség van, ami hozzásegít a szükséges transz szerű állapot eléréséhez, az odabent történteket pedig egyfajta álomként éljük meg. Igazi technospirituális élmény. Kicsit az Eredet (Inception) jeleneteire emlékeztet, ahol mindenféle koktélokat kevertek a célpont álmába való befurakodáshoz. Ki tudja, talán valahol titokban talán már létezik is a technológia ... ;)     

#blog

2 megjegyzés:

  1. Kérdés, hogy mi van, ha sokat vagy ebben, mennyire kattan meg az agyad.

    VálaszTörlés
  2. Igen, erről elég nehéz bármit is mondani, kezdve azzal, hogy vajon megvalósítható-e. Az is lehet, hogy a "hagyományos" kábítószerekhez hasonlóan rá lehetne szokni, vagy idővel hallucinálnál tőle, stb. Sci-fi alapnak mindenképp jó lenne. :)

    VálaszTörlés