2015. július 29., szerda

Ennek azért több vetülete is van.

Ennek azért több vetülete is van. Az egyik, hogy ha nem csinálja meg az USA, akkor megcsinálja más, és az USA hátrányba kerülhet, mivel az ember valószínűleg nem sokáig lesz ellenfél ezeknek a gépeknek. Nincs tehát más választásuk, mint kifejleszteni ezeket, hogy megvédjék magukat. Ilyen szempontból a fegyverkezési verseny tulajdonképpen elkerülhetetlen. Egy másik (pozitív) vetülete lehet a dolognak, hogy a jövően a háborúkat talán a gépek vívják majd, emberi áldozatok nélkül. Bár ez utóbbi elég utópisztikusan hangzik ...

http://sg.hu/cikkek/113820/musk-es-hawking-fagyasszak-be-katonai-robotok-fejleszteset
http://sg.hu/cikkek/113820/musk-es-hawking-fagyasszak-be-katonai-robotok-fejleszteset

5 megjegyzés:

  1. Elvi lehetőség van rá, hiszen pl. az atomfegyverek kapcsán is születtek megegyezések (persze ki tudja mennyire tartják be).

    Ugyanakkor igencsak kérdéses, mit nevezünk "katonai robotnak". Egy ember által távirányított repülő fegyver pl. annak minősül-e? Automatikus célzó berendezés? Vagy a határ ott húzódik, amikor "dönt" valaki a lő-parancsról (emberre, katonai objektumra ?)? Akkor meg egy akna minek minősül És hogy lehet egyáltalán ellenőrizni egy komplex szoftverrendszerben, hogy mire képes (ha neurális hálók is helyet kapnak benne, gyakorlatilag átláthatatlan)? Nyilván nem fogják átadni ellenőrzésre a komplett kódot.

    Én is támogatom hogy katonai fejlesztések helyett más fejlesztésekre fordítsák az erőforrásokat, de ez a felszólítás így önmagában kb. olyan, mintha azt mondaná valaki: "legyen világbéke!"

    VálaszTörlés
  2. Azé' túlságosan nem kell pánikolni, belátható időn belül nem igazán lesz belőle valami.
    Meg egyébként nem tökmindegy?
    A most meglévő fegyverek is bőven elegendőek az emberiség komplett kiírtásához...

    VálaszTörlés
  3. Varsányi István A felszólalók korábbi nyilatkozatait ismerve, szerintem az aggodalom annak szól, hogy adott esetben kikerülhet emberi irányítás alól a fegyverek használata. Pl. ha egy mesterséges intelligenca döntésére bízzák, hogy mikor és milyen célpontot semmisítsem meg - adott esetben dönthet úgy, hogy számára a legfontosabb dolog, hogy kikerüljön emberi kontroll alól (lásd skynet).

    VálaszTörlés
  4. Árpád Erdős már most ki tud kerülni szinte az összes ICBM rakéta (plusz annak az orosz megfelelője) bármiféle emberi irányítás alól, mivelhogy ezeket is számítógép vezérli.
    És EZ a valós veszély, nem majd valami, valamikor a távoli jövőben esetleg bekövetkező, scifiben felnőtt emberek rémálmai által kitalált hülyeség.
    Bocsánat ha keményen fogalmaztam :-)

    VálaszTörlés