2015. július 19., vasárnap

Univerzális nyelv

Univerzális nyelv

Megpróbáltam elképzelni a világot a nem olyan távoli jövőben, ahol az emberiség tudásának egy részét már mesterséges intelligenciák gyártják. Lassan az már megvalósulni látszik, hogy ezek a rendszerek valamilyen szinten értsék az emberek által írt szövegeket, ezekből mindenféle fogalmi gráfokat alkossanak, és azokból következtetéseket vonjanak le. Ez már az a fajta "gondolkodás", ami nekünk kell, amivel új dolgokat találhatnak fel nekünk, új összefüggésekre mutathatnak rá. A kérdés, hogy hogyan tudnának együttműködni ezek a rendszerek. Az a gond, hogy ilyen következtető rendszereket nagyon sokféleképpen lehet létrehozni. Egyesek lehet, hogy neurális háló alapúak lesznek, mások inkább szakértői rendszerek, megint mások talán genetikus algoritmusokkal "tenyésztik ki" a megoldásokat, stb. Tehát csak úgy a száraz adatokat nem vihetjük át egyik rendszerből a másikba az eltérő architektúra miatt. Ennél valami absztraktabb megoldás kell. Nálunk embereknél ugye ez a beszéd és az írás útján történik. Ha jobban meggondoljuk, ugyanaz a probléma. Nem lehet csak úgy az egyik ember agyából a másikba egy az egyben áttenni dolgokat, mert teljesen más a kialakítása. Ezért aztán beszédre vagy írásra fordítjuk gondolatainkat, amit a másik személy visszakódol a saját agyának valamilyen konfigurációjává. A tudós társadalomban például a publikációk, könyvek, stb. azok az eszközök, amik az információt átviszik. A "mesterséges tudósoknál" is készülhetnének publikációk, a kérdés az, hogy két gép között mennyire hatékony kommunikáció ez. A Google Translate által fordított szövegeken azért jól látszik, hogy az emberi szöveg értése nem olyan egyszerű egy gép számára. Sok információ veszhet el, sok mindent félreértelmezhet a gép. Ezt kiküszöbölendő, létre lehetne hozni valami mesterséges nyelvet, ami a természetes nyelvi struktúrákat pontosan, a gépek számára jól értelmezhetően tárolja. Olyat, amiben nincsenek logikátlan szabályok, kétértelműségek, a fogalmak pontos gráfját tartalmazza, a gépek által jól értelmezhető (XML, JSON, stb.) formában. Egy ilyen, a természetes nyelveket leképezni képes mesterséges nyelv nem csak a gépek közti kommunikációt könnyítené meg. Mivel bármely természetes nyelvről információ vesztés nélkül fordíthatnánk erre a mesterséges nyelvre, és onnan vissza valamilyen természetes nyelvre, ezért ha egyszer sikerül megalkotnunk egy ilyen nyelvet, és az oda-vissza fordító rendszereket, onnantól kezdve szinte tökéletesen tudnánk fordítani bármilyen nyelvről bármilyen nyelvre. Olyan megoldást is el tudnék képzelni, ahol a tartalom gyártó ember az általa írottakra ráereszti a fordítót. A fordító kérdéseket tesz fel, amivel egyértelműsíti a szöveget, és erre a mesterséges nyelvre fordítja. Így kerülne fel aztán a web-re, ahol azt már robotok is könnyen olvasni képesek, és az emberek is saját anyanyelvükön olvashatják. Így aztán két legyet üthetnénk egy csapásra, a tudás ilyenfajta ábrázolásával.

#blog

7 megjegyzés:

  1. Egyrészt igazad van. Másrészt milyen intelligencia az, amelyik nem tud megtanulni egy emberi nyelvet?

    VálaszTörlés
  2. Attól még tudhat mondjuk jól tőzsdézni, hogy nem tud olvasni. Lehet, hogy a nagy szuperintelligencia úgy fog kialakulni, hogy a weben működnek majd mindenféle rendszerek. Egyik ehhez ért, másik abban jó. Amik gyűjtögetik a tudást, és újat állítanak elő, amit aztán mások használnak fel, stb. Mindenki gyárthat majd ilyeneket. Darabonként nem szuperokosak, de együtt igen, és tudást termelnek. Ilyen rendszereknél nagy segítség lenne, hogy nem kellene foglalkozni a nyelvfeldolgozással, csak azzal, ami a rendszer célja.

    VálaszTörlés
  3. Az ilyen célrendszereket nem nevezném intelligenciának. Szerintem az intelligencia egyik legfontosabb ismérve az alkalmazkodóképesség. Ugyanakkor, amit mondasz, az egy lehetséges lépés afelé. Amikor a részrendszerek összeállnak, és kapnak egy C-3PO-t, az lesz az igazi.

    VálaszTörlés
  4. Amúgy igen, valószínűleg akkor nem fogjuk intelligenciának nevezni, csak valami információfeldolgozó rendszernek. De ebből összeállhat valami, ami viszont maga már intelligens, vagy képes olyasmit előállítani, amit csak valami intelligens tudna. Amúgy asszem a Watson-ról is valami ilyesmit olvastam, hogy az egy ilyen hibrid valami. Mindenféle programozási nyelven csináltak mindenféle modulokat, amik valahogy együtt lebokszolják, hogy milyen válasz szülessen. De az agy is ilyen. Egy neuron nem intelligens, 100 összekapcsolt neuron sem intelligens, még 1000, vagy 1 millió sem, így egyben meg mégis az. Amikor megcsináljuk, lehet észre sem vesszük, hogy megcsináltuk. Ezért olyan fontos szerintem, hogy össze lehessen ezeket kapcsolni. Persze C3PO akkor lesz majd belőle, ha az egészet össze lehet nyomni egy fejnyi méretbe (vagy legalább baromi nagy sávszélességen összekötni a központi nagy agyat a testekkel). De szerintem itt nem is C3PO a lényeg. Elég lenne egy vacak Google szerű textbox, amibe beírom, hogy "Hogyan építsünk fúziós reaktort?" vagy "Mi a rák ellenszere?", "Hogyan élhetnénk örökké?", és megmondja a választ. :)

    VálaszTörlés
  5. Mondjuk az utóbbi kérdésekre, lehet hogy egy MI a "nem tudom" választ adja :-)

    VálaszTörlés
  6. Két eltérő de önjáró MI megtanulja vagy kialakítja a közös protokollt.

    VálaszTörlés
  7. Persze. Az a baj, hogy MI-t írtam. Ágenseket kellett volna. Arra gondoltam, hogy több, alapvetően buta, de következtetéseket levonni képes (egy pár soros prolog program is kvázi ez a kategória) valami is tudjon kommunikálni, és együtt hozzanak létre tudást. Így tulajdonképpen ők darabonként nem feltétlenül MI, de együtt talán az. Két ember szintű MI sok ezerszeresen felturbózva valószínűleg valóban másodpercek alatt kitalálná a protokollt.

    VálaszTörlés