2015. július 4., szombat

Vallás vs. technológiai szingularitás

Vallás vs. technológiai szingularitás

vallás: Létezik egy mindenható Isten, aki minden problémánkra megoldás. Halálunk után örök élet vár ránk a túlvilágon, paradicsomi körülmények között.

technológia: Hamarosan elérjük a technológiai szingularitást. Megalkotjuk a mesterséges szuperintelligenciát, ami minden problémánkra megoldás. Halálunk után feltölthetjük magunkat, és egy szimulált valóságban élhetünk örökké, paradicsomi körülmények között.

Ugyanabban hiszünk amiben régen, csak kicsit másképp. Mintha a próféták több száz éve a szingularitásról beszélnének. ;)  

#blog

17 megjegyzés:

  1. Mi másról? A vallás egyértelműen egy felreértelmezett magasabb rendű technológia primitív magyarázata.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem azért árnyaltabb a kép. Az örök élet vágya, a problémáinkat megoldó Isten, stb. mind mind természetes emberi igények. Magyarázhatóak életösztönnel, és hasonlóakkal is. Nem feltétlen következik szerintem ebből egyértelműen a magasabb rendű technológia, habár nem is kizárható. Nekem az a lenyűgöző az egészben, hogy jelenleg semmi okot nem látunk rá, ami miatt ne lehetne mindezt megvalósítani. Az agy szimulálása, vagy a mesterséges intelligencia nem ütközik természeti törvényekbe. A kérdés csak a mikor. Persze az izgalmasabb értelmezés az, hogy ezen már túl vagyunk, talán már meg is csináltuk ... ;)

    VálaszTörlés
  3. Mivel most is hozzászóltam egy poszthoz amiben az isten szó szerepel, így 2 hétig megint az "isten segítségét keresed?" című hirdetéseket látom majd a YouTube-on és más Google termékek esetén.

    VálaszTörlés
  4. Ha millióéves nagyságrendben nézzük, na persze előre is, akkor az ember az isten, ez számomra is nyilvánvaló. Sőt! Olyan isten, aki saját magát is teremtette, hiszen mi más az emberi intelligencia evolúciója, mint az emberi cselekedetek és eközben szerzett tapasztalatok végtelen sorozata, ami végül a génjeinkbe is beépül. A technológiai szingularitás, csak egy lépés valahol a történet elején.

    VálaszTörlés
  5. És a halálunk előtti szimulált valóságba is mi töltöttük fel magunkat. Mert ki más?

    VálaszTörlés
  6. Az agy szimulálásától még nagyon-nagyon messze vagyunk. A feltöltéstől meg még messzebb. A mindenható isten közelebbinek tűnik.

    VálaszTörlés
  7. Ez az egesz onnan ered, hogy miutan az ember eljut egy szintre ertelmi fejlodeseben akkor rajon hogy mennyire keves is o, es mennyire kicsi porszem az idoben. Ez az erzes nyilvan maganyt szul, egyeddulletet. Aztan nem is tudjuk miert de elkezdunk keresni valamit. Vegul altalaban mindenki megtalalja azt ami segit neki lekuzdeni a tenyt hogy mennyire kis senkik vagyunk. Aztan jon a kovetkezo lepcso: ha ennyire senki vagyok, akkor hogyan lehetnek valaki? Ez viszi elore az embert, kit istenhez, kit a robotikahoz. De olyan is van aki egyszeruen csak ultet egy fat.

    VálaszTörlés
  8. Ha örökké élhetsz, mi fog motiválni?

    VálaszTörlés
  9. A halál mint az egyetlen ösztönző ... ? Hm, ez még eszembe sem jutott!

    VálaszTörlés
  10. De nézheted az evolúciós nyomás hiányát is, mint problémát.

    VálaszTörlés
  11. Igen, alapvetően a korlátos idő nagyon sok késztetésünknek az alapja. A halál hiányával bizonyos értelemben az élet is elveszíti az értelmét. Ráadásul amit a szingularitás kínál, az nem csak az örök élet, hanem az örök jóság is a virtuális létben, ahol minden kívánságunk teljesülhet. Így aztán tényleg semmi ösztönző erő nem marad. Én ahányszor ezen gondolkodom, mindig arra jutok, hogy az ilyen lét nagyon hamar nagyon unalmassá válna, és ebből szinte már magától következik a reinkarnáció gondolata, ahol véges életeket élhetsz, amik így lokálisan visszanyerik az értelmüket. Aztán ha leéltél egyet, reset (esetleg egy backup), és jöhet az új. Ez alapján pedig a jelenlegi életünket is lehet hogy egy ilyen virtuális világban éljük. Jó esély van rá. ;)

    VálaszTörlés
  12. Igen, ez jó ötlet. Tulajdonképp a halál a testetlen lét lenne csak. Pontosabban lenne rá lehetőség, hogy nem testesülsz meg többet vagy csak egyelőre, illetve ez esetben az örök élet azt jelenti, hogy addig élsz amíg akarsz. Ami szerintem kevés esetben jelentene valóban örök életet, mert elfárad az ember ... szerintem ez inkább óriási teher, mint a motiváció hiánya. Az alvás is azért jó, mert olyasmi mint egy Reset, ha most bele kellene gondolnunk, hogy soha többé nem aludhatunk ... hát elég szar.
    Állítólag pl. Indiában, ahol csaknem mindenki tényként kezeli a reinkarnációt, óriási trauma fiatalkorban, hogy még csak meg sem ölheti magát az ember ...

    VálaszTörlés